Na druženju

BERNARDIĆ U RIJECI SLAO PORUKE OPTIMIZMA Nikad nisam bio odlučniji, nikad energičniji

Tihana Tomičić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

''Mogu samo reći što se tiče rejtinga, situacija je jasna: nikad više građana nije mislilo da Hrvatska ide u krivom smjeru, a da istovremeno vladajući nikad nisu bili jači. Prema tome, statistika je čudo, to je sve što mogu reći. A što se tiče SDP-a, nema razloga za zabrinutost, ali ima razloga za ozbiljnost i preispitivanje. Pozivam na zajedništvo, jedinstvo, na glave skupa, na više rada za SDP, rekao je

RIJEKA Predsjednik SDP-a Davor Bernardić i njegov suradnik Zlatko Komadina danas su na druženju riječkih i primorsko-goranskih SDP-ovaca širili optimizam nakon loših anketa, te ponavljali samo jednu riječ: energija.– Mogu samo reći što se tiče rejtinga, situacija je jasna: nikad više građana nije mislilo da Hrvatska ide u krivom smjeru, a da istovremeno vladajući nikad nisu bili jači. Prema tome, statistika je čudo, to je sve što mogu reći. A što se tiče SDP-a, nema razloga za zabrinutost, ali ima razloga za ozbiljnost i preispitivanje. Kraj godine je dobra prilika za preispitivanje, da svi zajedno podvučemo crtu i vidimo da li je svatko od nas pojedinačno učinio dovoljno za SDP i za Hrvstsku, i kako u sljedećoj godini dati još više. Pozivam na zajedništvo, jedinstvo, na glave skupa, na više rada za SDP, rekao je.

Velika koalicija?


Na upit novinara je li zadovoljan sobom kao predsjednikom stranke u ovih godinu dana koliko je na čelu, rekao je:– Pa ja svaki dan nešto novo naučim. Prošao sam kroz razdoblje uspona i padova, a mogu reći da sam nikad spremniji, nikad odlučniji, nikad motiviraniji i nikad energičniji za promjenu Hrvatske, pogotovo u godini 2018. koja će biti godina razotkrivanja i padanja maski, te godina moje dobre energije. Na upit kakva je mogućnost velike koalicije u 2018. godini, koja se zadnjih dana često spominje kao spin koji se pušta iz vladinih krugova, Bernardić je rekao: »Nikakva«. Na pitanje o sjednici Predsjedništva SDP-a na kojoj bi se razmotrila loša situacija, rekao je da će se ona uskoro održati, ali ne dok su praznici, jer dobar dio ljudi je otputovao. Početkom siječnja, rekao je, a o tome će biti i riječi na »team buildingu« koji će biti održan u siječnju.U govoru okupljenim članovima Bernardić je također poručio da u sljedećoj godini kao šef stranke želi puno više jedinstva: »Hrvatska traži SDP i moramo pokazati dovoljno energije u tome da smo jedina alternativa HDZ-u. Stalo nam je do ove zemlje, želimo služiti ljudima, dvaput smo to već uspjeli, i moramo opet jer građani i sami to trebaju«, rekao je.

Varljive ankete


Potpredsjednik stranke Zlatko Komadina ponovio je ono što govori prošlih dana: da je socijaldemokracija u krizi u Europi, da se traže globalna rješenja, ali i da zahvaljuje građanima PGŽ-a koji su u ovoj godini na lokalnim izborima potvrdili da ova regija ostaje uporište socijaldemokracije. I on je upotrijebio riječ energija za SDP:– Moramo upotrijebiti puno više energije u tome da budemo vidljivi, da građani čuju naše poruke, u građanskom aktivizmu, u saborskim zakonskim inicijativama. Teško će nam rasti rejting ako se budemo međusobno opanjkavali i naslađivati slabim rejtingom umjesto da se »tučemo« s političkim protivnicima, rekao je Komadina. Po njemu, ankete su varljive jer uostalom po jednoj anketi SDP ima 18 posto podrške, a po drugoj ipak 22 posto, ali to je i upozorenje građana vrhu stranke. – Svi oni koji u Hrvatskoj nisu za HDZ, od nas očekuju odgovornost. Mi smo dvaput zaredom skoro uspjeli u tome, ali evo nismo imali dovoljno sreće, i sada brojni građani traže nova rješenja. Građani nam šalju jasne poruke. Tko to ne shvati, nije mu mjesto u politici. Ali poručujem da ih mi čujemo i uvažavamo, rekao je Komadina.