Ususret slavlju mladog vina

BELA NEDEJA Svi ljudi dobre volje pozvani u Kastav

Slavica Kleva

Saša Brusić, Mauro Staraj, Andrea Bralić, Matej Mostarac i Miljenko Host najavili program Bele nedeje / Foto  Vedran KARUZA

Saša Brusić, Mauro Staraj, Andrea Bralić, Matej Mostarac i Miljenko Host najavili program Bele nedeje / Foto Vedran KARUZA

Za vikend od 5. do 7. listopada organizator je pripremio bogat i raznovrstan program s brojnim novostima i s pravom se nada još jednom izuzetno uspješnom izdanju ove znane manifestacije



KASTAV Bela nedeja, vavek nova štorija…, poručili su gradonačelnik Kastva Matej Mostarac i Andrea Bralić ispred odjela društvenih djelatnosti na današnjoj konferenciji za novinare upriličenoj u Kući belice. Time su zapravo uputili poziv svim ljudima dobre volje, otvorili vrata Grada Kastva za nadolazeća trodnevna događanja.


Uz tri dana Bele nedeje i jučerašnja presica je održana u tri dijela, pa je tako gradonačelnik Mostarac na katu Kuće belice naglasio da je to za Kastav najvažniji blagdan, najveća gradska fešta s tradicijom dužom od 600 godina, svojevrsni početak i kraj godine, baš kao što je i po tradiciji samanj označavao kraj i početak godine.


– Potrudili smo se i ove godine raznovrsnim manifestacijama povećati našu ponudu kao što to radimo niz godina, kazao je Mostarac, pa uz tradicionalni samanj i vino, pokazati i prodavati posjetiteljima i druge autohtone proizvode našega kraja.




Ispred Udruge Belica Miljenko Host je također uputio dobrodošlicu, istaknuvši da je ovogodišnja berba bila prosječna, te pozvao na izložbu »Za otočit i natočit« gdje će biti prikazana vina iz Istre, Ludbrega, Velike, Jastrebarskog, Krka i Vinodola. Dakako, kazao je, i Kuća belice bit će otvorena za razgledavanje, naglasio je Host.


Od 5. do 7. listopada organizator je pripremio bogat i raznovrstan program s brojnim novostima i s pravom se nada još jednom izuzetno uspješnom izdanju ove znane manifestacije.


Brojni su noviteti pripremljeni za ovoljetnu Belu nedeju koja je već prošle godine doživjela, na zadovoljstvo svih, nove lokacije održavanja programa i nove sadržaje, od novog središta koncertne i ugostiteljske ponude na Crekvini, preko novog gastro i enocentra na Lokvini, pa do nastupa uličnih zabavljača, performera, te glazbenika brojnih glazbenih izričaja.


I ove će godine svoj prostor u glazbenom programu eventa pronaći rockeri, akustičari, etno glazbenici, a svakako neće nedostajati tradicionalnih nastupa klapa, KUD-ova, pop i zabavnih bandova, limene glazbe, plesat će se legendarna potresujka uz zvuke harmonike…


Bit će održan i festival autohtonih hrvatskih vina pod nazivom lokVina na kojem će se predstaviti sami proizvođači, odnosno vinari. Osim uživanja u velikoj ponudi ića i pića na brojnim štandovima ugostitelja, posjetitelji će moći posjetiti brojne izložbe, od one u speleogaleriji, tradicionalne izložbe vina udruge Belica, pa do slikarskih ateljea i muzeja.


Treći dio presice domaćini su održali zdravicom mladim vinom i time pozvali sve u Kastav, ili po staroj užanci: »Bela nedeja, beli dan, homo doma na samanj, na samanj va Kastav…«.