Nagrađeni hrvatski projekti socijalne integracije u Pragu

Autonomnoj ženskoj kući iz Zagreba i riječkom prihvatilištu za beskućnike nagrade Erste Fondacije za projekte integracije marginaliziranih ljudi

Siniša Pucić

Prijavljeno je bilo 1.850 projekata iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Češke, Mađarske, Makedonije, Moldavije, Crne Gore, Rumunjske, Srbije, Slovačke i Slovenije, u uži izbor ušla su 133, a na dodjeli u Pragu žiri je izabrao 30 najboljih a među njima su četiri iz Hrvatske



Neva Tolle predstavljala je pobjednički projekt, čija je glavna aktivnost osiguravanje sigurnog mjestaza žene i njihovu djecu koji su preživjele sve vrste zlostavljanja od strane svojih muževa ili partnera, sciljem da žene, u sigurnoj i podržavajućoj okolini, poduzmu konkretne korake kako bi ponovno vratilekontrolu nad svojim životima.


–  Mi ohrabrujemo žene da same određuju svoju budućnost: da napuste nasilno i zlostavljajuće okruženje, te iskoriste vlastito iskustvo i snagu kako bi ponovno vratile kontrolu nad svojim životima,kazala je Tolle.


U ime riječke riječke organizacije, nagradu je primila Vilma Mlinarić, voditeljica Prihvatilišta, rekavšipritom da je u više od četiri godine rada ova jedina kuća za ljude bez krova nad glavom zbrinula 270 beskućnika iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja, pomogavši im u pronalasku smještaja, trajnog zaposlenja i svega onoga što im je najpotrebnije u ponovnom zadobivanju ljudskog dostojanstva.Vrijednost ovog projekta pokazuje i činjenica da je više od 60 posto dosadašnjih korisnika riječkog prihvatilišta uspješno reintegrirano u društvo.




Natjecanje za Nagradu ERSTE Fondacije za društvenu integraciju 2011. odvijalo se u najoštrijoj konkurenciji do sada. Od ukupno 1.850 prijavljenih projekata iz dvanaest zemalja srednje i jugoistočne Europe – Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Češke, Mađarske, Makedonije, Moldavije, Crne Gore, Rumunjske, Srbije, Slovačke i Slovenije – izborne komisije pažljivo su provele evaluaciju i u uži izbor izabrale 133 projekta iz svih zemalja koje su sudjelovale. Na dodjeli nagrada u Pragu međunarodni žiri izabrao je 30 najboljih projekata, koji su tako podijelili 710 tisuća eura koliko je iznosio novčani fond. Među njima su čak četiri od dvanaest prijavljenih projekata iz isto toliko organizacija iz Rijeke, Cresa, Zagreba, Splita, Pule i Poreča.


Uz financijsku pomoć ERSTE Fondacije, PR konzultanti će nagrađenim organizacijama pružati dvogodišnju podršku u odnosima s javnošću, a imat će i priliku sudjelovati u radionicama za izgradnju kapaciteta, odnosno za razvoj društvenog poduzetništva kao alternativni način financiranja.Nagrada za društvenu integraciju je ustanovljena 2007. i dodjeljuje se svake druge godine radi poticanja razvoja građanskog društva u zemljama srednje i jugoistočne Europe. Nagradom se odaje i javno priznanje projektima na području društvene integracije koji nastoje donijeti promjene i boljitak čitavoj regiji. Projekti se ocjenjuju na osnovi djelotvornosti i posebne koristi za društvo u cjelini.