Humanitarna padela

Atrakcija na Matejni: ‘Ma tko ne bi probao takvu buzaru’

Biljana Savić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Dagnje na buzaru pripremali su kuharski virtuozi Damir Perman, Kristijan Kozmić i Zoran Delić, a »asistirali« su im Duško Jeličić, Mauro Staraj, Mia Negovetić, Drago Žiljak, Alvaro Načinović...



VIŠKOVO – Svega je bilo na jučerašnjem Poduzeničkom danu u Viškovu – prezentacija knjiga »kuharica«, predavanja o vinogradarstvu, bilo je čak i predavanje o bontonu i kulturi stola, pa je pripreman tatarski biftek pored posjetitelja, ocjenjivane su i degustirane štrudle za sve posjetitelje… Iako su se posjetitelji već najeli tatarskog bifteka, ostalo im je još malo mjesta i za riblji meni, a posebice se to odnosi na ljubitelje morskih plodova.


Tako je, vjerojatno, ponajviše zbog atraktivnosti programa, popriličnu pozornost već sitih posjetitelja privukla »Velika humanitarna padela«. Dagnje na buzaru pripremali su kuharski virtuozi Damir Perman, Kristijan Kozmić i Zoran Delić, a »asistirali« su im Duško Jeličić, Mauro Staraj, Mia Negovetić, Drago Žiljak, Alvaro Načinović…


Ma, tko ne bi probao buzaru koju spravljaju trojica vrhunskih kuhara uz asistenciju poznatih građana, pa čak i zvijezda?




Ima i takvih.


Prva je Mia Negovetić – ne volim jesti ribu, ne volim ni njen miris, eventualno ponekad papaline, jer mi imaju najmanje okusa po ribi, kazala nam je, ali ipak se rado prihvatila velike kuhače i zamiješala buzaru. »Sve to radim zbog humanitarnog karaktera ove manifestacije«, kazala nam je.


Ribu ne voli ni Mauro Staraj.


– Joj, stvarno je ne volim, Ne voli je ni moja žena, nikad je ne spravljamo kod kuće, niti je jedemo u restoranima; ni ne znam napraviti buzaru. Mislim da nas je neljubav prema morskom meniju spojila, kazao nam je Mauro.


Foto Sergej Drechsler


Foto Sergej Drechsler



I on se, dodaje, punoga srca, baš kao i Mia, pridružio ovom gastronomskom showu, prije svega stoga što je riječ o humanitarnoj akciji u kojoj se prikupljao novac za liječenje sina jednog obrtnika Udruženja obrtnika Viškovo-Kastav-Klana-Jelenje, ali na način da su posjetitelji porcije buzare od dagnji dobivali besplatno, a jeli-ne jeli, dobrovoljne priloge ubacivali su u škrabicu na pultu.


Od 120 kilograma dagnji, u koje je išlo puno češnjaka, peršina, pelata… i čak 10 litara vina, napravilo se tristotinjak porcija buzare.


Foto Sergej Drechsler


Foto Sergej Drechsler



– Tajni sastojak je ljubav, ali i malo chillyija, kazao nam je Kristijan Kozmić, i naglasio da sol, uz hrpu začina koje su imali, nije bila potrebna. Ni naša rukometna legenda Drago Žiljak, koji je u ovoj manifestaciji također bio mali od kužine, ne zna pripraviti buzaru. Ali, voli je jesti i spreman je naučiti kako se pripravlja.


– Ovo mi je prvi korak ka usvajanju lijepog gradiva, u ovoj hvalevrijednoj humanitarnoj akciji upijam sve što kuhari sad rade i najdraže mi je što se sve to tako lijepo sljubljuje s kutjevačkom graševinom, kazao nam je Žiljak koji je u ovoj manifestaciji bio i u ulozi sponzora.


Od svih pomoćnih kuhara, jedino Alvaro Načinović zna napraviti buzaru, a i voli je pojesti. Ali je paradoks što je ne bi smio jesti.


– Volim, ali se suzdržavam zbog gihta, kojega sam i zaradio dobrom hranom i pićem. Ovo je odlično osmišljena manifestacija i uvijek se rado odazovem svakoj humanitarnoj akciji, kazao nam je.


Duško Jeličić za to je vrijeme pjevao, no i on je dao svoj kulinarski doprinos jučerašnjoj humanitarnoj buzari. Tim više što je imao dva alata – mikrofon i kuhaču.


»Velika humanitarna padela« jučer je održana na parkiralištu Milihovo u sklopu Poduzetničkog dana, manifestacije koja se održava petu godinu za redom u okviru Matejne.