Narušeni odnosi

Apsurdna priča: Trećemajci bez većih plaća zbog grijeha vođe sindikata

Orjana Antešić

Snimio Roni BRMALJ

Snimio Roni BRMALJ

Uprava Uljanika, ali i sindikati koji djeluju u Uljaniku i »3. maju« osporavaju predsjedniku Jadranskog sindikata Borisu Cerovcu pravo potpisa novog Kolektivnog ugovora jer je utvrđeno da je on koristio novčana prava koja mu ne pripadaju. Ako se problem ne riješi do kraja mjeseca, slijede sindikalne akcije



RIJEKA/PULA  Oko 1.400 radnika riječkog brodogradilišta već mjesecima ne može dobiti veće plaće jer svi sindikati i Uprava Uljanik grupe ne mogu sjesti za zajednički stol i potpisati ujednačeni Kolektivni ugovor zbog osporavanja legitimiteta predsjednika jednog od sindikata.  


Ne riješi li se do kraja ožujka ovaj problem zbog kojeg trećemajci i dalje rade za prosječno par stotina kuna manje plaće od svojih kolega u Uljaniku, iz Sindikata metalaca te Sindikata Istre i Kvarnera u riječkom brodogradilištu najavljuju da će pokrenuti sindikalne akcije.


Priča je pomalo apsurdna jer se kao prvi logičan zaključak nameće kako je »kvaka« u poslodavcu koji odbija po tom pitanju i same pregovore, a kamoli potpisati takav KU.




No, priča je puno, puno dublja i složenija, a njezini korijeni leže u iznimno narušenim sindikalnim i inim odnosima na pulskoj lokaciji. Nažalost, ispašta 1.449 trećemajaca kojima bi ovakvim ujednačenim Kolektivnim ugovorom, između ostalih benefita, plaće porasle za 5 do 6 posto.


Pregovori oko ujednačenog KU-a započeli su u ljeto prošle godine i, u principu, sve je izgledalo više-manje usuglašeno. Prava radnika iz postojećeg Kolektivnog ugovora »3. maja« digla bi se na razinu KU-a koji je na snazi u Uljanik grupi.


Sadržajno, to je pročišćeni tekst KU-a Uljanik grupe, s neznatnim izmjenama i uz uvažavanje određenih specifičnosti riječkog lokaliteta koja se odnose na dodjelu statue Brodograditelja, naknade za prijevoz, ali i zadržavanja statusa i kriterija sindikalnog profesionalizma.


Da je postignut takav dogovor s poslodavcem, potvrdili su nam čelnici riječkih podružnica Sindikata metalaca (SMH) Juraj Šoljić te Sindikata Istre i Kvarnera (SiK) David Bregovac. I u Uljanik grupi navode da su se načelno sporazumjeli sa sindikatima te da njihova nastojanja idu u pravcu da se taj dokument što prije i potpiše.


No, »kuhati« počinje ujesen prošle godine i sve otad vrije i priječi potpisivanje jer se postavlja pitanje tko će taj dokument parafirati u ime Jadranskog sindikata, koji djeluje u pulskom Uljaniku. U Uljanik grupi decidirani su da osoba kao što je predsjednik toga Sindikata Boris Cerovac nema nikakav legitimitet voditi razgovore s poslodavcem.


I za to imaju »debeli« razlog jer se internim provjerama svojevremeno utvrdilo da je Cerovac oštetio Uljanik grupu za gotovo 20.000 kuna tako da je uzimao naknadu za prijevoz na koju nije imao pravo.


Više u tiskanom izdanju Novog lista!