Otkrivena spomen-ploča

Alarmantna statistika u Kostreni: Od 33 umrla hrvatska branitelja, njih 32 preminulo od karcinoma

Biljana Savić

Foto D. Škomrlj

Foto D. Škomrlj

Spomen ploča kostrenskim braniteljima smještena je u centralnom dijelu groblja u Svetoj Luciji i na njoj su napisana imena svih poginulih i umrlih branitelja. Imena dvojice poginulih nalaze se na samom početku, a to su Ivica Opačak i Milan Balen, a slijede imena branitelja preminulih tijekom ili nakon Domovinskog rata



KOSTRENA – Otkrivanjem spomen-ploče hrvatskim braniteljima na groblju u Svetoj Luciji i imenovanjem ulice koja spaja Šetalište pomorskih kapetana i uvalu Svežanj s naseljem Doričići u Ulicu hrvatskih branitelja, Kostrena je danas obilježila Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Nakon što su u subotu položeni vijenci i upaljene svijeće na grobovima poginulih i umrlih branitelja Ivice Opačka i Milana Balena te na spomenik hrvatskim braniteljima A bojne i centralnim križevima na oba kostrenska groblja, u Svetoj Barbari i Svetoj Luciji, danas je misnim slavljem u Župnoj crkvi sv. Lucije i svečanim mimohodom od crkve do groblja u Svetoj Luciji nastavljen svečani program obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja u organizaciji Općine Kostrena i UDVDR Kostrena.


Spomen ploča kostrenskim braniteljima smještena je u centralnom dijelu groblja u Svetoj Luciji i na njoj su napisana imena svih poginulih i umrlih branitelja. Imena dvojice poginulih nalaze se na samom početku, a to su Ivica Opačak i Milan Balen, a slijede imena branitelja preminulih tijekom ili nakon Domovinskog rata. – Na današnji dan, prije dvadeset i tri godine Hrvatska je ostvarila jednu od najvećih pobjeda u Domovinskom ratu i stekla svoju slobodu, no između te pobjede i slobodne države u kakvoj danas živimo, stoje žrtve kojima dugujemo zahvalnost i trajno poštovanje. Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, podsjeća nas na borbu u koju su mnogi utkali svoje živote, nesebično i hrabro ih založivši za našu budućnost. Neka nam današnji dan bude ispunjen ponosom, a ovaj spomenik neka u nama ne budi sjećanje na stradanje, već na pobjedu i vječnu slavu. Neka to bude spomenik domoljublju i čovjekoljublju, vjeri i hrabrosti, neka to bude spomenik životu, kazao je načelnik Općine Kostrena Dražen Vranić podsjetivši da je inicijativa za podizanje ove spomen ploče nastala prije dvije godine i da ju je Općina Kostrena podržala. Predsjednika UDVDR Kostrena Franje Božinović istaknuo da je od znakovito da je od 33 umrla branitelja iz Kostrene jedan počinio suicid, a svi ostali, dakle njih 32, preminulo je od posljedica karcinoma. – Netko bi se u ovoj državi trebao ozbiljnije pozabaviti ovom statistikom, ali i učiniti nešto da braniteljima smanje stres i duševne muke koje mogu rezultirati malignim bolestima, ustvrdio je Božinović. Spomen ploču otkrili su sestra pokojnog Ivice Opačka, Snježana Opačak-Vukušić i Zoran Balen, sin pokojnog Milana Balena.Otkrivena je i spomen ploča na početku najmlađe kostrenske ulice koja spaja Šetalište pomorskih kapetana i uvalu Svežanj s naseljem Doričići, a koja sada i službeno nosi naziv Ulica hrvatskih branitelja. Spomen ploču otkrili su hrvatski branitelj i ratni vojni invalid Alen Norac-Kljajo i njegov otac Davor. Nakon protokolarnog dijela organizirano je druženje u prostorima Boćarskog kluba Kostrena.