#osuditeimene

“Ako nam već ne možete pomoći, ne trpajte nas u zatvor”: Prosvjed podrške Huanitu i legalizaciji uzgoja kanabisa

Andrej Petrak

Foto: I. TOMIĆ

Foto: I. TOMIĆ

Iako je kanabis u Hrvatskoj formalno dozvoljen on je mnogima kojima treba zapravo nedostupan



Društvo oboljelih od multiple skleroze organiziralo je prosvjed pod nazivom #osuditeimene na riječkom Trgu 128. brigade za pravu legalizaciju korištenja odnosno uzgoja konoplje u medicinske svrhe.


Iako je kanabis u Hrvatskoj formalno dozvoljen on je mnogima kojima treba zapravo nedostupan.


Ognjen Brborović, koji je sudjelovao u radu povjerenstva za medicinsku marihuanu, kaže kako je kanabis proglašen lijekom ali je sve ostalo samo na papiru. 




Preskup je, teško se može dobiti preporuka liječnika, na tržištu su dostupna sva preparata, a oni koji ih koriste kažu da nisu dovoljno dobri.



Na skupu je ujedno dana podrška Huanitu Luksetiću, oboljelom od multiple skleroze, koji je zbog uzgajanja kanabisa završio u problemima sa pravosuđem iako je, kako tvrdi, kanabis uzgajao radi liječenja.


– Konoplja nam daje život, ja sam za slobodnu biljku i slobodni kanabis. Korištenje ulja mi je pomoglo da budem pokretan, kaže Huanito. 


Foto: I. TOMIĆ


Foto: I. TOMIĆ



Podršku je dao i Rick Simpson, poznati svjetski borac za legalizaciju kanabisa, koji je rekao kako je “kanabis naljekovitija biljka na zemlji. Treba pomoći ljudima koji boluju i pate”.


Okupljeni su zatražili od države da “ako im već ne može pomoći regulativom, neka ih ne hvataju i trpaju u zatvor zato što si pokušavaju olakšati život”.


Foto: I. TOMIĆ


Foto: I. TOMIĆ



Foto: I. TOMIĆ


Foto: I. TOMIĆ