Inicijativa riječkih roditelja

ANTIPEDOFILSKI ZAKON Stranke podržale strože kazne seksualnim napasnicima i javni registar pedofila

Andrej Petrak

Ilustracija, Foto: Novi list

Ilustracija, Foto: Novi list

Podršku za inicijativu za donošenje novog zakona dobili su i u Ministarstvu pravosuđa, gdje im je glavni tajnik Josip Salapić obećao održavanje tematske sjednice Sabora o pitanju seksualnih prijestupnika protiv djece i mladeži, na koju će biti pozvane i članice inicijative



RIJEKA – Inicijativa roditelja iz Rijeke protiv pedofilije u Hrvatskoj dobila je razumijevanje i podršku saborskih zastupnika HDZ-a, SDP-a, Mosta, HSLS-a i Živog zida za svoj prijedlog novog Antipedofilskog zakona, kojim, među ostalim, traže znatno strože kažnjavanje seksualnih prijestupnika i javni registar pedofila.


Podršku za inicijativu za donošenje novog zakona dobili su i u Ministarstvu pravosuđa, gdje im je glavni tajnik Josip Salapić obećao održavanje tematske sjednice Sabora o pitanju seksualnih prijestupnika protiv djece i mladeži, na koju će biti pozvane i članice inicijative. Toj sjednici prisustvovat će i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković te stručni timovi koji će utvrditi ekonomsku, medicinsku i pravnu stranu za provedbu ovog zakona.


– Sveukupni pogled na obavljeno je pozitivan. Naš cilj sada je Ministarstvo pravosuđa. Od njih ćemo tražiti da naš prijedlog zakona službeno podrže, da ga pravno urede što i je njihov posao te da ga predlože u Saboru kao novi lex specialis hrvatskog Kaznenog zakona za seksualne prijestupnike protiv djece i mladeži, objašnjavaju članice Inicijative.




Prvi radni sastanak u Saboru članice Inicijative održale su s predstavnicima Kluba HDZ-a Josipom Borićem i Irenom Petrijevčanin Vuksanović, koja se i osobno bavi izmjenama glave XVII. Kaznenog zakona, koja se odnosi na seksualne prijestupnike u odnosu na djecu i maloljetnike.


Svesrdnu podršku uputila im je, kažu, i tajnica HSLS-a Dorica Nikolić, a u Klubu SDP-a dočekali su ih saborski zastupnici Siniša Varga, Mirando Mrsić, Milanka Opačić i Ana Komparić Devčić, od kojih su, napominju, dobile pozitivne komentare, pohvale za inicijativu, ali i neke korisne informacije u kojem smjeru usmjeriti svoju borbu.


Pozitivne komentare i savjete dobili su i od zastupnice Mosta Ines Strenja Linić, a konkretnu podršku ponudio im je i Branimir Bunjac iz Živog zida.