Novi predsjednik Gradskog vijeća

ANDREJ POROPAT ‘Na tragu smo koalicije sa SDP-om oko realizacije programskih ciljeva’

Damir Cupać

U ovu koaliciju ulazimo kao nešto zreliji političari nego što smo bili u posljednjoj koaliciji - Andrej Poropat / Snimio Ivica TOMIĆ

U ovu koaliciju ulazimo kao nešto zreliji političari nego što smo bili u posljednjoj koaliciji - Andrej Poropat / Snimio Ivica TOMIĆ

HNS ne ulazi u ovu koaliciju da bi se utopio među postojećim strankama. U ovu koaliciju ulazimo kao nešto zreliji političari nego što smo bili u posljednjoj koaliciji, nastojat ćemo realizirati svoj program i prezentirati rad naše osnažene ekipe koju, uz mene, čine kolegica Jokić i kolega Vizler



Moglo se očekivati da će HNS dobiti priliku da njihov čovjek postane predsjednik Gradskoga vijeća, još je lakše bilo pretpostaviti da će kandidat biti Andrej Poropat, ali da će taj prijedlog tako lako proći, e to nitko nije očekivao.


Tihomir Čordašev je smijenjen, a vi ste izabrani za predsjednika Gradskoga vijeća na zadnjoj sjednici. Zašto je uopće pokrenuta inicijativa za njegovu smjenu?


– Njegova smjena, a moj izbor rezultati su volje vijećnika. On je izabran za predsjednika pred godinu dana i mi smo za njega glasovali. U međuvremenu su se događale neke stvari, prije svega bih podsjetio na sjednicu kada je prihvaćan proračun, koje su ukazivale na sve više kaosa u vijećnici. To je bilo u potpunosti nepotrebno jer je bilo izvjesno da će se proračun prihvatiti. Vjerovali smo da je bila riječ o nesnalaženju, ali nakon toga događale su se i gore stvari. Na primjer, mi čak nismo uskladili ni Statut Grada Rijeke sa zakonom. Ako i postoje prijepori oko nekih točaka, usklađenje sa zakonom se moralo podržati.


Kritična masa




Samo obrazloženje smjene je, po mišljenju mnogih, deplasirano, a neprimjereno je da se gradskoga vijećnika Živog zida proziva da je iskoristio svoj položaj za osobnu korist kada svi znaju da to nije točno.


– Osnovni razlog za iniciranje smjene je spoznaja da on više nije uživao podršku većine vijećnika. Na kraju je glasovanje pokazalo da je procjena bila točna. Poslovnik je takav da se moraju navesti formalni razlozi, iako mislim da su neki razlozi bili malo nategnuti. Konkretno, mislim da je prozivanje kolege Balabana bio loš potez i da to nije trebalo napraviti. Ali ako to maknemo u stranu, jasno je da je politički opravdano provjeriti ima li predsjednik većinu. Uvjeren sam da bi ionako za nekoliko mjeseci kritična masa za smjenu predsjednika Gradskoga vijeća bila još veća.


Je li sve ono što se događalo na sjednici rezultat političke trgovine?


– Nije riječ ni o kakvoj političkoj trgovini. Pozicija predsjednika Gradskoga vijeća nije uvjetovana ni sa čime, već je rezultat dogovora s kolegama iz ostalih stranaka, a koji je postignut kada je riječ o riječkim razvojnim projektima koji su bili osnova naše kampanje na izborima. Mi i dalje inzistiramo na realizaciji projekata kao što su gradnja novoga autobusnoga kolodvora, otvaranju prema moru, brendiranju riječke pitke vode i postavljanju novih špina, na otvaranju Centra za ranu intervenciju, na poticanju razvoja poduzetništva, a uskoro ćemo prezentirati i jedan novi projekt za riječke poduzetnike. Termin političke trgovine uglavnom koriste politički oponenti za diskreditaciju. Moja je procjena da smo upravo ovime što je napravljeno spriječili političke trgovine ispod stola koje su prijetile uoči izglasavanja svake bitnije točke gdje bi se u zamjenu za glas tražio neki ustupak. Mi iz HNS-a smo, s druge strane, sve napravili transparentno i nastavit ćemo tako raditi.


Pravila igre


Je li cijelu akciju inicirao gradonačelnik Vojko Obersnel nakon što nije prihvaćena nova Odluka o komunalnoj naknadi?


– To je netočno. Najprije treba znati kontekst. Dakle, kada je prihvaćen proračun za ovu godinu u njemu su bili prihodi od komunalne naknade. Slično je i sa zaduženjem za realizaciju projekata EPK. Odgovorna politika je ona koja će biti dosljedna, a to znači da nije odgovorno prihvatiti proračun, a onda ne podržati odluke koje iz njega proizlaze. HNS nije stranka koja će tako funkcionirati. I upravo zbog takvih stvari trebalo je provjeriti ima li predsjednik podršku, predsjednik iz redova stranke koja je bila protiv zaduženja za projekte EPK bez kojega ne bi bilo ni projekta EPK. Inicijativa je krenula iz gradskoga parlamenta kada je iz mog razgovora s vijećnicima postalo jasno da tadašnji predsjednik nema većinu. Sve se događalo postupno. Mi smo kada je formiran Srednji blok nastojali odgovorno funkcionirati, nastojali smo čak i formalizirati suradnju jer se nisu znala pravila igre, a stvari nisu funkcionirale.


Kako ste uspjeli da vas podrže dva vijećnika Liste za Rijeku, a gotovo nevjerojatno je bilo da ruku za vas digne mostovac Zvonimir Peranić?


– To je bilo iznenađujuće javnosti, ali nema tu nikakvih zavjera. Djelujući zajedno u Srednjemu bloku izgradili smo određeni odnos. Kada sam najavio inicijativu dobio sam podršku osobno kao Andrej Poropat, a ne zbog političkih aranžmana. Riječ je zaista o međusobnom povjerenju koje se stjecalo komunicirajući i radeći u Srednjem bloku.


Odnos s Obersnelom


Hoće li možda vrijeme pokazati da ste obećali nešto ljudima koji su vas podržali da bi oni ostvarili osobnu korist?


– Niti imam poziciju za tako nešto, niti bi mi tako nešto palo na pamet. Kada je riječ o kolegi Peraniću, meni nije jasno zbog čega Most pokreće stegovni postupak protiv njega, čovjeka koji je tu političku opciju učinio prepoznatljivom u Rijeci, a pogotovo jer je on svojoj stranci na vrijeme najavio kako će glasovati i jasno to obrazložio. On nije nikome ništa napravio iza leđa.


Kako je moguće da se HNS od najljućeg protivnika Vojka Obersnela i SDP-ove koalicije pretvori u pouzdanog partnera?


– Ne mislim da smo bili najljući protivnik jer mi u kampanji nismo išli protiv bilo koga, već smo prezentirali svoj izborni program koji je očito sam od sebe komunicirao propuste i loše politike drugih. Nismo računali na protestne glasove, oni su uglavnom otišli Hrvoju Buriću. Također, HNS nije ni izborni suradnik Vojka Obersnela, to bi ipak bile stranke uz pomoć kojih je Obersnel dobio izbore. Ono oko čega smo se mi naknadno našli jesu HNS-ovi projekti za Rijeku, a zauzvrat HNS podržava program Obersnelove koalicije, s naglaskom na EPK.


Je li Gradsko vijeće izgubilo legitimitet i što mislite o ocjeni Tihomira Čordaševa da bi najpoštenije bilo izaći na izbore?


– Upravo suprotno. Jer, jesu li birači dali podršku nekim strankama u Gradskom vijeću za kasniju suradnju s HDZ-om? Za suradnju koja je rezultirala podrškom predsjedniku Gradskoga vijeća? Bivši predsjednik postao je to zahvaljujući podršci HDZ-a, a ja imam podršku SDP-a i ostalih kolega. I jedno i drugo je legitimno. Nikakve političke trgovine nema. Nastojat ćemo da Gradsko vijeće bude mjesto za dogovor, a ako stvari ne budu funkcionirale, novi izbori su jedino rješenje. HNS je za njih uvijek spreman.


Redovne »presice«


Kako vi mislite voditi Gradsko vijeće jer je način na koji trenutno funkcionira prilično zamoran?


– To je istina, s ovakvim poslovnikom predsjednik Gradskoga vijeća treba puno više komunicirati s aposlutno svim strankama, poticati bolje pripreme, voditi rasprave u konstruktivnom smjeru. Ono što svakako mislim učiniti jest uvesti redovne press konferencije na kojima će se javnosti predstaviti isključivo argumenti za i argumenti protiv nekih važnih odluka kako bi javnost sama donijela svoj sud bez populizma i dramatičnosti koja vlada na sjednicama. Presice će se održavati bez obzira na glasanje bilo koje stranke, uključujući i HNS-a. Smatram da javnost mora biti bolje upoznata s onime što je stvarna pozadina događaja na sjednicama vijeća, a što često ostaje u sjeni dugotrajnih raspravi. Na tim će presicima nadam se htjeti sudjelovati i vijećnici koji su bili za, ali i oni koji su bili protiv neke odluke.



Vaš otac, Đani Poropat, je bio dogradonačelnik Rijeke koji je na kraju dao ostavku zbog presude kojom je osuđen za zlouporabu položaja. Je li vam to olakšavajuća ili otežavajuća okolnost?– To mi nije ni olakšavajuća ni otežavajuća okolnost, kao što mi za ovaj razgovor neće biti olakšavajuća okolnost ta da mi je djed Miroslav Bajzek osam godina bio glavni urednik Novog lista. Ali što se presude tiče, sada prvi put javno želim nešto naglasiti. A to je da se radilo o sudskom procesu koji je namješten, kao i kasnija presuda jer je dokazana činjenica da on nije imao nikakve materijalne koristi od onoga što mu se stavlja na teret. Presudu je dobio, zamislite 11 mjeseci nakon što je osuđen, a zakonski ju je morao dobiti u roku od mjesec dana. Pa od koga je sve namješteno?– Od više njih. Jedini je cilj te presude bio je da se prestane baviti politikom. Sve ono što se događalo nije bilo nimalo lako za cijelu obitelj, a možete misliti kako je bilo njemu. Znaš da si nevin, a osude te. On je osobno bio protiv toga da se aktivno uključim u rad političke sranke. Ali, cijeli taj kontekst samo me je dodatno motivirao da ipak krenem tim putem.Koliko vas kao stranku opterećuje činjenica da HNS na državnoj razini koalira s HDZ-om, a na lokalnoj razini, u Rijeci, sa SDP-om?– I mene je iznenadila odluka da ćemo ići u koaliciju s HDZ-om. Kada sam saslušao argumentaciju, prihvatio sam to. S ove distance jasno je da je riječ o dobroj odluci i danas sam i te kako ponosan na naše ljude u vladi.


Činjenica je da nitko u ovom trenutku nema stabilnu političku većinu već se ona manifestira ad hoc sukladno pojedinačnim odlukama. Mislite li da bi se moglo vrlo brzo glasovati i o vašem povjerenju?


– Nitko se nije rodio kao vječni predsjednik Gradskoga vijeća, no ja ću dati sve od sebe s drugačijim načinom rada i vjerujem da će to biti prepoznato.


Javni natječaj


Kako vi komentirate izbor HNS-ovke Jane Sertić za pročelnicu Odjela gradske uprave za poduzetništvo koji se dogodio neposredno pred sjednicu na kojoj je Čordašev smijenjen, a vi izabrani?


– Jana Sertić je izabrana na javnom natječaju. Kao HNS-ovac sam ponosan što imamo u stranci osobu koja je itekako stručna i koja će svoj posao odraditi kvalitetno i što će ubrzo biti i prepoznato.


Je li HNS formalizirao suradnju sa SDP-om?


– Na tragu smo da postignemo formalan dogovor kada je riječ o realizaciji programskih ciljeva. I da naglasim, HNS ne ulazi u ovu koaliciju da bi se utopio među postojećim strankama u njoj. U ovu koaliciju ulazimo kao nešto zreliji političari nego što smo bili u posljednjoj koaliciji, nastojat ćemo realizirati svoj program i prezentirati rad naše osnažene ekipe koju, uz mene, čine kolegica Jokić i kolega Vizler. Jako vjerujem u te ljude koji su svjesno riskirali trenutne napade za ostvarenje ciljeva u koje zajedno vjerujemo. Tu je onda, naravno i Jana Sertić.