Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
16. listopada 2019.
Multimodalna platforma

video ANDREJ PLENKOVIĆ U RIJECI: Vrh države na gradilištu projekta od 35,5 milijuna eura

snimio Vedran Karuza
snimio Vedran Karuza
Autor:
Objavljeno: 25. ožujak 2019. u 20:03 2019-03-25T20:03:57+01:00

RIJEKA - Predsjednik Vlade Andrej Plenković obišao je gradilište i razgledao radove na rekonstrukciji željezničkog kolodvora Rijeka - Brajdica i izgradnji intermodularnog terminala, zajedničkog projekta Lučke uprave Rijeka i HŽ Infrastrukture, vrijednog ukupno 35,5 milijuna eura.

Riječ je o projektu "Razvoj multimodalne platforme u luci Rijeka i povezivanje s kontejnerskim terminalom Jadranska vrata", koji se sufinancira iz Instrumenta za povezivanje Europe (Connecting Europe Facility - CEF) s 85 posto ili 30,2 milijuna eura.

Partneri u projektu su Lučka uprava Rijeka i HŽ Infrastruktura, a nadzorno tijelo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Kao su istaknuli iz Lučke uprave Rijeka, projekt "Razvoj multimodalne platforme u luci Rijeka i povezivanje s kontejnerskim terminalom Jadranska vrata" uključuje opsežan zahvat u tri faze, u sklopu kojih će se izgraditi novi intermodalni terminal za potrebe prekrcaja vlakova na kontejnerskom terminalu na Brajdici, rekonstruirat će se postojeći željeznički kolodvor Rijeka - Brajdica, proširiti postojeći tunel Sušak u dužini 400 metara i izgraditi izvlačni kolosjek u proširenom tunelu.

Izgradnjom takvog novog intermodalnog rješenja za kontejnerski terminal na Brajdici povećat će s udjel željezničkog prijevoza u prometu kontejnera na riječkom prometnom pravcu i time unaprijediti multimodalna platforma u luci Rijeka.

Ugovor o izvođenju radova potpisan je u travnju 2018., sa zajednicom ponuditelja koju čine Kolektor Koling i Euro-Asfalt. Radovi vrijedni oko 221 milijun kuna su počeli u kolovozu 2018.

Završetak projekta očekuje se u prosincu 2020. kada se očekuje završetak i ostalih šest infrastrukturnih projekata, sufinanciranih iz CEF programa, koje provodi Lučka uprava Rijeka s partnerima.

To su modernizacija željezničke infrastrukture i izgradnja novih intermodalnih kapaciteta na novom kontejnerskom terminalu na Zagrebačkom pristaništu, rekonstrukcija pristaništa za generalne terete u bazenu Raša, implementacija informatičkog sustava lučke zajednice Port Community System te radovi na produbljenju južnog veza na kontejnerskom terminalu na Brajdici. Ukupna vrijednost svih sedam projekata je 132,8 milijuna eura.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.