Ambiciozan projekt

ADVENTSKA ATRAKCIJA U RIJECI Trsatsku gradinu obasjat će jedanaest kilometara božićnih lampica

Ivor Balen

Ilustracija S. Drechsler

Ilustracija S. Drechsler

Na Trsatu će se moći vidjeti i najveća božićna kuglica u Hrvatskoj, kula će dobiti plašt od sto »kvadrata«, u jaslicama će biti čak 300 elemenata izrađenih u Rimu, a u pećini će se nuditi piće



RIJEKA Najveća božićna »kuglica« u Hrvatskoj visine pet metara na ulazu, 11 kilometara božićnih lampica, plašt na kuli od sto »kvadrata« i jaslice od 300 elemenata izrađene u Rimu – neki su od aduta Adventa na (trsatskoj) gradini, nove manifestacije u sklopu riječkog adventa, koja će se održati od 9. prosinca do 7. siječnja 2018.


– Ideja je krenula prije godinu dana, u prosincu 2017. kada smo posjetili šest advenata u Europi s ciljem uspoznavanja s trendovima. Naučili smo da moramo ispuniti dva parametra – arhitektonsku posebnost i personaliziranu dekoraciju. Ovo prvo smo imali sa samom Gradinom, a ovo drugo smo organizirali. Na sajmu u Frankfurtu povezali smo se s proizvođačem božićnih dekoracija koji će urediti Gradinu i tako smo s ponosom došli do današnjeg dana – ističe Vedran Babić iz tvrtke Inspiro Lab koja organizira Advent na Gradini.


Upregnuti zmaj


Osim velikog broja lampica, bit će tu još zanimljivosti. Čuveni trsatski zmaj će upregnuti kočiju, moći će se vidjeti specijalna hortikulturna rješenja i svjetlucave dekoracije, a Gradinu će posjećivati i Djed Mraz. Neće izostati ni zaštitni znak adventa u Hrvatskoj – kućice s hranom i pićem kojih je najavljeno osam, a ugostiteljska ponuda proširit će se i na pećinu u sklopu Gradine. Pripremljena je i posebna ponuda, karakteristična za ovaj kraj, a na Gradini će se moći dočekati i nova godina uz klapu Nevera i DJ-a.




– Očekujemo da će svi koji dođu biti oduševljeni te da će ova manifestacija postati motiv dolaska na Advent u Rijeku – rekao je Babić. Gradonačelnik Vojko Obersnel ističe da je Trsat posebno mjesto za Riječane.


– Čestitke organizatoru na hrabrosti jer ovaj projekt nije jednostavan, ni organizacijski niti financijski. Ali vjerujem da će pobuditi interes Riječana, i ne samo njih, te da će ovo biti dodatak događanjima u centru. Sve to na tragu razvoja urbanog turizma, koji se bazira na manifestacijama. Već smo ostvarili dobre rezultate, a ovo će biti i dodatna valorizacija Gradine – rekao je Obersnel.


Riječki adut


Projekt će koštati, istaknuo je Babić, oko 850.000 kuna. Gradonačelnik Obersnel je istaknuo da je Grad pomogao s 80.000 te tako da je javna površina ustupljena bez naknade, kao i pomaganjem u čišćenju i ostalim komunalnim aktivnostima. Istaknuo je i da su troškovi veći prvu godinu zbog nabave materijala koji se neće kupovati svake godine. Atraktivnost ovog projekta podsjeća na Zagreb, koji je po adventu posljednjih godina postao poznat i izvan granica Hrvatske.


– Teško je konkurirati Zagrebu, od proračuna na dalje. Ali nama nije ni cilj da se nadmećemo, nego da stvorimo specifičan ugođaj. S obzirom da je riječ o Trsatu, ne sumnjam da će odaziv posjetitelja biti velik – rekao je Obersnel. Ines Boban Štiglić, voditeljica razvoja proizvoda Turističke zajednice Grada Rijeke, istaknula je da je riječ o jedinstvenom projektu koji će se dobro uklopiti u riječki advent.


– U prvih osam mjeseci Rijeka bilježi 18 posto više dolazaka i 30 posto više noćenja nego godinu prije. Advent je jamstvo da će i do kraja godine dolaziti gosti iz Hrvatske i inozemstva – rekla je Boban Štiglić.