EPK u Matuljima

27 SUSJEDSTAVA Festival “Zvona su spona” za buduće generacije

Bruna Matičić

Foto: M. GRACIN

Foto: M. GRACIN

Festival će se održati od petka 21. do utorka 25. veljače i obuhvaća dvadeset i dva mjesna odbora te šezdesetak udruga s područja Općine Matulji



RIJEKA – Nakon Zvončarske simfonije u susjedstvu Čavle, očekuje nas festival »Zvona su spona« susjedstva Matulji, čiji je program najavljen u prostoru RiHuba.


Festival će se održati od petka 21. do utorka 25. veljače i obuhvaća dvadeset i dva mjesna odbora te šezdesetak udruga Općine Matulji. Program festivala najavili su zamjenica načelnika Općine Matulji Eni Šebalj, koordinatorica programa 27 susjedstava Rijeke 2020 Dunja Matić Benčić, članovi tima susjedstava Matulji Đeni Šamanić, Edvard Ciceran, Sabina Frlan Vujović i član Zvončarske grupe Vlahov Breg-Korensko Robert Šepić, a pridužili su im se zamjenica župana PGŽ-a Marina Medarić i pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar.


Tradicija i zajednica


Festival započinje predprogramom u petak, 21. veljače, odnosno Školom znanja i vještina, koja će se održati od 18 do 22 sata u Zvončarskoj muzejskoj zbirci u Matuljima. Tradicijom se smatra cjelokupno znanje jednoga kraja i memorija zajednice koje stanovništvo čuva i njeguje kroz generacije, a Škola znanja i vještina inspirirana je upravo tradicijom i zajednicom koja živi na prostoru Općine Matulji. Posjetitelji će tako imati priliku susresti se sa živom riječi zvončara, upoznati bogatu kulturnu baštinu kroz glazbu, folklor, izložbe, eno-gastro programe te sudjelovati u nizu interaktivnih radionica, plesnih, likovnih i prezentacijskih.



Zvončarski pusni ophodiNedjelja, 23. veljače – pusna nedeja i pohod Mučićeveh zvončariPonedjeljak, 24. veljače – pohod Brežanskeh zvončari po Bregeh i pohod Rukavačkeh zvončari po Kućeloven komuneUtorak, 25. veljače – pohod Rukavačkeh zvončari po Rukavce, Zvonejskeh zvončari po Zalukah i Zvonejsken komune, pohod Munskeh zvončari po Žejanah, Maleh i Veleh Munah te pohod Žejanskeh zvončari na Male i Vele Muni i po Žejanah.


Program će početi multimedijalnim performansom »Rog, tanac šumskeh duhi i zvonci« u kojem će se suvremenim plesom uprizoriti zle šumske duhove i njihovu magijsku povezanost s ovim prostorima, a cjelokupno događanje završit će zajedničkom plesnom radionicom »Tanac ki more i nemore«.


– U prvom dijelu subotnjeg programa, u podne, otvoriti će se »Pusni retrovizor«, na Trgu u Matuljima posjetitelji će moći pogledati park pokretnih maski velikih dimenzija koje su nastajale kroz godine maškaranja i njegovanja pusnih običaja – objasnio je Edvard Ciceran.


Uslijedit će »Prva kartulina za sto let va veloj vremenskoj kapsule«, odnosno zajedničko fotografiranje malih i velikih zvončara kamerom i dronom, a fotografije će se pohraniti u veliku vremensku kapsulu na sljedećih sto godina. Ostatak dana rezerviran je za službeno otvorenje festivala »Zvona su spona« i jubilarnu 25. Zvončarsku smotru. Na službenom otvorenju tim susjedstva Matulji preuzet će vremensku kapsulu iz ruku tima susjedstva Čavle kako bi u nju položili vlastitu poruku koju će ostaviti u nasljeđe budućim generacijama. U 13 sati zvončari će pokazati svu snagu tradicije ovoga kraja kroz izvorne tradicijske zvukove, a centrom Matulji proći će 25. Zvončarska smotra Općine Matulji.


Očuvanje običaja


U nedjelju, ponedjeljak i utorak, od 9 do 18 sati, svi zainteresirani moći će sudjelovati u Tradicijskim zvončarskim pusnim ophodima, u čemu će im pomoći nove tehnologije. Ispred Općine Matulji bit će dostupni QR i barcodovi putem kojih će se moći preuzeti mape kojima će se moći pratiti autohtone zvončarske puteve, kroz sela i zaseoke općine.


– Naime, prilikom kreiranja programa festivala susjedstva Matulji nastojalo se fokus staviti na tradicijske vrijednosti te prezentaciju i očuvanje običaja uz pomoć novih tehnologija, da se pritom ne zadire u izvornost istih. Na tom tragu osmišljene su interaktivne pdf mape koje će prvi put na jednom mjestu okupiti sve zvončarske puteve i koje će posjetitelji moći preuzeti i već ove nedjelje samostalno krenuti u avanturu istraživanja tradicijskih puteva zvončara iz cijele Općine Matulji, objasnila je Sabina Frlan Vujović.


Koordinatorica programa 27 susjedstava Rijeke 2020 Dunja Matić Benčić podsjetila je na europsku dimenziju programa koja se realizira suradnjom s europskim partnerima. U programu festivala, uz mjesne odbore i udruge Općine Matulji, uključena je i Akademija izvedbenih umjetnosti iz Praga i Katedra alternativnog i lutkarskog teatra iz Češke, čiji studenti i profesori borave u Matuljima u vrijeme festivala s ciljem osmišljavanja predstave i scenografije za nastavak programa Europske prijestolnice kulture.


Vremenska kapsula


Vremenska kapsula pohranit će poruke svih 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture čiji će se sadržaj zakopati u zemlju na sljedećih 100 godina. Poruka koja se ostavlja u kapsuli je tajna, ali tiče se određenih specifičnosti koje susjedstvo posjeduje ili njeguje. To je svojevrsna poruka iz sadašnjosti i prošlosti o tradiciji i običajima, a koju ostavljamo budućnosti, kazala je Dunja Matić Benčić.