Potpisan sporazum

19 gradova i općina PGŽ-a u projektu Europske prijestolnice kulture

Kim Cuculić

Foto: Silvano Ježina

Foto: Silvano Ježina

Potpisanim Sporazumom definirana je suradnja na dvama programskim pravcima projekta EPK: 27 susjedstava i Lungomare. Međutim, sporazum neće ograničavati suradnju i na drugim programskim pravcima i programima EPK-a



RIJEKA Trgovačko društvo RIJEKA 2020 d.o.o., koje provodi projekt Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, u Gradu Rijeci je potpisalo sporazum s 19 gradova i općina s područja Primorsko-goranske županije o programskoj suradnji na tom najvećem nacionalnom kulturnom projektu.


Ovim su činom formalizirani odnosi između TD-a RIJEKA 2020, Grada Rijeke te primorsko-goranskih gradova i općina koje su iskazale interes za uključivanje u provedbu projekta. To su Bakar, Rab, Delnice, Krk, Opatija, Mali Lošinj, Novi Vinodolski, Crikvenica, Cres, Kastav, Lovran, Vrbnik, Mošćenička Draga, Jelenje, Fužine, Kostrena, Čavle i Malinska-Dubašnica.


Sporazumom je definirana suradnja na dvama programskim pravcima projekta EPK: 27 susjedstava i Lungomare. Međutim, prema riječima direktorice društva RIJEKA 2020 Emine Višnić, sporazum neće ograničavati suradnju i na drugim programskim pravcima i programima EPK-a. Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel ustvrdio je kako važnost titule EPK-a za cijelu regionalnu zajednicu, koja se učestalo naglašava, nije samo deklarativna, jer zajedništvo što većeg broja partnera čini srž projekta od samog njegova početka i procesa kandidature.




Gradonačelnik je rekao da će činjenica da Hrvatska 2020. godine predsjeda Europskom unijom pružiti dodatnu priliku za promociju Rijeke i ovog kraja: u tijeku su pregovori s Ministarstvom vanjskih poslova i Ministarstvom kulture oko događaja koji bi se, zbog hrvatskog predsjedanja Unijom, mogli organizirati upravo u Rijeci.


Emina Višnić, direktorica TD-a RIJEKA 2020., navela je kako projekt EPK ima europsku, nacionalnu i regionalnu komponentu koje se međusobno povezuju, pa je suradnja s jedinicama lokalne samouprave u tom smislu prirodna.


U ime gradova i općina obratio se gradonačelnik Cresa Kristijan Jurjako, koji je čestitao Rijeci na osvajanju titule te izrazio zadovoljstvo što je Rijeci i Županiji pružena prilika za jačanje kulturnog sektora. Spomenuvši da Rijeka ima specifičnu kulturu i kulturnu baštinu, župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina istaknuo je da će županijski gradovi i općine projektu udahnuti regionalni štih te će kulturni događaji diljem PGŽ-a stvoriti i učvrstiti njenu kulturno-umjetničku mrežu.