Eko Murvica

Za čišću Crikvenicu nabavljen “najmanji kamion na svijetu”

Ljiljana Hlača

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza

Riječ je o vozilu za sakupljanje reciklabilnog i miješanog komunalnog otpada naziva Ekomunal 5. Kamion je proizveden u Hrvatskoj, njegova vrijednost je 385.000 kuna, a zapremnina pet »kubika«



Crikveničko komunalno poduzeće Eko Murvica je na Trgu Stjepana Radića javnosti predstavilo novo specijalno komunalno vozilo. Riječ je o motornom vozilu za sakupljanje reciklabilnog i miješanog komunalnog otpada naziva Ekomunal 5. Kamion je proizveden u Hrvatskoj, njegova vrijednost je 385.000 kuna, a zapremnina pet metara kubičnih.


Ovom investicijom spomenuto poduzeće nastavlja val ulaganja u suvremenu i učinkovitu opremu za gospodarenje otpadom, a sve u svrhu zaštitnookolišnog poslovanja i održivog razvoja.


– Nakon nedavne nabave mobilnog reciklažnog dvorišta, novog gospodarskog vozila i ekološki prihvatljivog baterijskog stroja za čišćenje obalnih šetnica i trgova, odlučili smo se na kupnju najmanjeg kamiona na svijetu, kako se obično naziva ovakvo vozilo. Ono je idealno za sakupljanje otpada po uskim crikveničkim ulicama po kojima ne mogu prometovati veliki kamioni – izjavio je tom prilikom direktor Eko Murvice Lovorko Gržac.





Crikvenica je jedan od prvih gradova u Hrvatskoj koji je uveo odvojeno prikupljanje otpada i to na kućnom pragu (što je mnogima san), a što se pokazalo najboljim u postizanju čistoće odbačene sirovine. Otpad se odlaže u određene vrećice koje su za stanare Rivijere besplatne.



Dodao je da ga posebno veseli činjenica što realizacija ove investicije izravno potiče hrvatsko gospodarstvo. Naime, dobavljač ovog »kamiončića« je hrvatska tvrtka Tehnix iz Doljnjeg Kraljevca, inače vodeće ime u ovom dijelu Europe za projektiranje, proizvodnju, servisiranje strojeva i opreme koji su u funkciji zaštite okoliša.


Na predstavljanju je bio crikvenički gradonačelnik Damir Rukavina koji je tom prilikom rekao da ulaganje u vozni park pridonosi kvaliteti usluge i čistoći grada, osobito u vrijeme povećanog priliva turista i kada je jako teško čistoću držati pod kontrolom.U kontekstu ulaganja u vozni park direktor Eko Murvice najavio je skoro predstavljanje i dvaju malih kamiona koji će biti namijenjeni čišćenju parkova i zelenih površina. Kamioni su polovni i dolaze iz Nizozemske.