Najveći doseg crkveničkih rukometašica

ŽRK Murvica: Naš najveći uspjeh ipak je 60 mladih djevojaka u klubu

Anto Ravlić

Sve crikveničke rukometašice na okupu – ŽRK Murvica / Foto Anto RAVLIĆ

Sve crikveničke rukometašice na okupu – ŽRK Murvica / Foto Anto RAVLIĆ

Prva ekipa večeras igra osminu finala protiv Zeline, a prvi put klub ima dvije mlađe ekipe na završnici hrvatskog prvenstva. Gošće su favoritkinje, ali konačni rezultat neće nimalo utjecati na lijepu sportsku priču o najmasovnijem ženskom klubu u Crikvenici



CRIKVENICA  Večeras u 18 sati Ženski rukometni klub Murvica odigrat će povijesnu utakmicu. U osmini finala hrvatskog kupa u Gradskoj sportskoj dvorani odmjerit će snage sa rukometašicama Zeline.


Radi se o najvećem uspjehu u povijesti 11-godišnjeg kluba iz Crikvenice. Crikveničanke su trećeplasirane u drugoj ligi, a Zelina drži četvrto mjesto u elitnom društvu ženskog hrvatskog rukometa. Gošće imaju ulogu favorita. Sportski je nadati se, no konačni rezultat neće bitno utjecati na lijepu sportsku priču iz Crikvenice.   

Mlade kategorije


ŽRK Murvica najmasovniji je ženski sportski klub u Crikvenici. Od rezultata je puno bitnije da u klubu trenira, igra, stječe prijateljstva šezdesetak mladih djevojaka. Uglavnom Crikveničanki kojima potporu daju tri iskusnije rukometašice iz Rijeke, mlade djevojke iz Novog Vinodolskog. Čak i dvije djevojke s Hreljina. Naime, dugogodišnji kvalitetan rad u klubu postao je magnet za djevojke s nešto izraženijim rukometnim ambicijama. Klub ima četiri ekipe. Prvu ekipu, kadetsku, ekipu djevojčica i najmlađe rukometašice, u dobi od 10 i 11 godina, koje uče prve korake u mini rukometu.


   Četvrto mjesto lijep je uspjeh za klub koji se u drugoj ligi natječe drugu sezonu, kaže trener djevojčica Zvonimir Kutija koji je godinama vodio prvu ekipu i predao je nasljedniku Mladenu Prskalu.




   – Uz dobre rezultate prve ekipe, sve nas u klubu posebno vesele uspjesi mlađih kategorija. Od 2009. godine kontinuirano nastupamo na završnici državnih prvenstava. Ove godine prvi put imamo dvije ekipe, kadetkinje i djevojčice, što je dokaz kvalitetnog i kontinuiranog rada, smatra Kutija.


   Klub je posložen tako da kadetkinje treniraju s prvom ekipom koja odrađuje četiri treninga tjedno. Kadetkinje su jezgra za popunjavanje drugoligaške ekipe, što i nije neočekivano obzirom na masovnost i ozbiljan rad.


   – Imam rezultat, imamo masovnost. I to je ono čemu u klubu težimo. Nije lako skupiti i zadržati 60 djevojaka u relativno maloj sredini. U sredini koja nema samo rukomet već i košarku, plivanje, stolni tenis, atletku, tae kwon do, ističe Kutija.


   Uz Kutiju i Prskala, u klubu kao treneri radi Sanjin Jelovac koji vodi mini rukomet. Predsjednik ŽRK Murvice je Damir Ljubanović. Veliku pomoć treneri i vodstvo kluba imaju u roditeljima.   


Uvjetima za treniranje su zadovoljni, no Kutija misli da bi Crikvenica mogla i više.    – Imamo lijepu dvoranu, no mislim da bi izgradnja druge dvorane puno značila za Crikvenicu. U nju bi mogle preseliti sve crikveničke sportske ekipe, a Gradska sportska dvorana mogla bi služiti za pripreme sportaša, smatra Kutija.


Murvica nije sponzor


Kao i sve sportske klubove, i ŽRK Murvicu u kriznim vremenima muče financije. Uspijeva se spojiti kraj s krajem, no potrebno je prilično snalaženje. Gradskih 130 tisuća kuna godišnje te sto kuna članarine po igračici nije dovoljno da bi si klub priuštio neke detalje koji bi trebali biti nešto sasvim normalno.


Putuje se na tri utakmice u Istru, na pet utakmicu u Zagreb i okolicu. Gostovanja koštaju. Uzme se jedan kombi, dva-tri automobila i rukometna crikvenička karavana putuje na prvenstve utakmice. U klubu bi jako voljeli da imaju sredstava za autobus jer bi igračice bolje osjetile kolektivni duh bez kojeg nema uspjeha u sportu. Ovako se često vide tek u svlačionici pred utakmicu. Nema dovoljno kuna niti za turnire jer u klubu drže da bi bilo previše pitati roditelje da uz prvenstvene oglede financiraju i odlazak na turnire.


   I još jedan detalj vezan uz klub koji redovito unosi zabunu. Mnogi ime kluba povezuju s istoimenim komunalnim gradskim društvom. No, klub je dobio ime po murvici na Trgu Stjepana Radića. Kum je bio osnivač kluba Stjepan Lončarić Pišta.