Manifestacije povodom Martinje

Vinske fešte u Grižanama, Novom, Crikvenici…

Nataša Car

Martinja va Grižah trajala je četiri dana i ponudila sportske, kulturne, gastronomske, enološke i vjerske aktivnosti. Tijekom vikenda Martinja je obilježena i u Novom Vinodolskom i Crikvenici



GRIŽANE Ovogodišnja manifestacija »Martinja va Grižah«, kojom se obilježio dan mjesta, trajala je četiri dana i ponudila bogat program koji je uključivao sportske, kulturne, gastronomske, enološke i vjerske aktivnosti. Program je otvoren nastupom najmlađih u Domu kulture, a središnje događanje bilo je tradicionalno ocjenjivanje i smotra vina.


– Veseli nas da svake godine Martinja počinje s najmlađima, ali vrhunac višednevne manifestacije je tradicionalno ocjenjivanje i smotra vina – istaknula je direktorica Turističke zajednice Vinodolske općine Iris Bruketa Milić.


Na događanje su se odazvala 42 vinara s ukupno 62 uzorka vina koja su dana na ocjenjivanje. Sudionici su donijeli veću količinu vina kako bi i gosti mogli kušati koju kap.




Ocjenjivački sud činili su enolozi Tomislav Pavlešić i Patricia Rumac, Marijo Jeličić, Tomislav Raguž, Željko Šostarić-Fumić i Dušan Citković. U proizvodnji bijelog vina u staroj tehnologiji najuspješniji je bio Željko Antić, u najpopularnijoj kategoriji bijelo vino u novoj tehnologiji prvo mjesto osvojio je Boris Bruketa, a najbolje crno vino napravio je Željko Blažeković.


Martinja, Martinje, Grižane, ocjenjivanje vina, snimila Nataša CAR


Martinja, Martinje, Grižane, ocjenjivanje vina, snimila Nataša CAR



Znanja i vještine


Član ocjenjivačke komisije Tomislav Pavlešić je prije ocjenjivanja održao kratko predavanje u kojem su posjetitelji mogli doznati koliko je znanja i vještine potrebno za ocjenjivanje vina. Posjetitelji su mogli čuti i zanimljive informacije o razlici između pjenušca i šampanjca, petom temeljnom okusu umami i zašto su žene prirodno bolji senzoričari od muškaraca. Za dobru glazbu pobrinuo se tamburaški sastav Klamaruša.


Za subotu je bio pripremljen cjelodnevni program, a najviše pažnje zasigurno je privukla priprema kotlića. Za titulu najukusnijeg kotlića borile su se 22 ekipe, a najbolji su bili Katunari, drugo mjesto zauzeli su Prijatelji, a treće mjesto osvojila je ekipa Lučac. Za pripremu kotlića Lovačko društvo Srndać osiguralo je 44 kilograma mesa, po dvije kile za svaku ekipu.


Martinja, Martinje, Novi Vinodolski


Martinja, Martinje, Novi Vinodolski



Osim kulinarskog događanja, dan je bio ispunjen i sportskim aktivnostima. Ujutro je održan turnir u boćanju, a u popodnevnim satima pikado turnir. U subotu je također održana koncelebrirana sveta misa koju je predvodio p. Ivan Dominik Iličić i na kojoj se blagoslovilo vino.


Nakon mise u Kući Klović je održano predavanje Slavka Matejčića »Klovićevi Vinodolci«. U predavanju povodom 520. godišnjice rođenja i 440. godišnjice smrti poznatog minijaturista Matejčić je predstavio tri domaća povjesničara koja su istraživala Klovićev život i rad te je otkrio neke nove informacije o Kloviću.


Marijaš i koncert


Na sam blagdan sv. Martina u nedjelju je održan turnir u marijašu, a navečer je uslijedila sveta misa te koncert tamburaškog orkestra KUD-a »Dr. Antun Barac« iz Grižana te klape Tić iz Triblja. Druženje se potom nastavilo u Domu kulture.


Iris Bruketa Milić izrazila je zadovoljstvo ovogodišnjim programom u kojem su »kroz što više segmenata pokušali publici ponuditi što bogatiji program«. Cijela se manifestacija zbog datuma blagdana održava u posezonskom razdoblju, a zbog dobre posjećenosti Bruketa Milić smatra »da manifestacija pomalo sazrijeva u jednu ozbiljnu priču te se nadamo da se od toga u budućnosti može razviti lijepi turistički doživljaj«.



Među mnoštvom pučkih veselica kojima se obilježava Martinje, u Novom Vinodolskom se blagdan slavio u toaletama, rukavicama i leptir mašnama. Netipično obilježavanje pučkog blagdana održalo se u nedavno obnovljenom hotelu Lišanj. Bez obzira što se nešto drugačije Martinje u Lišnju obilježavalo prvi put, interesa nije nedostajalo. Stotinjak uzvanika uživalo je u hotelu koji se ljetos »presvukao« u četiri zvjezdice. I nije moglo biti nezanimljivo u društvu Jacquesa Houdeka, dok su se za stolovima servirali specijaliteti kuhara Mate Jankovića, Damira Tomljanovića i šefa kuhinje Lišnja Drage Bekčevića. U hotelu koji ostaje otvoren do 7. siječnja najavljuju nova događanja koja bi trebala osvježiti jesensko-zimski period. U Novom Vinodolskom hotelijeri spremaju iznenađenje za advent, opet drugačiji od klasičnih advenata. (A. R.)



Organizatori manifestacije su TZ Vinodolske općine, Udruga za očuvanje narodnih običaja »Juraj Julije Klović« iz Grižana, Boćarski klub Grižane, KUD »Dr. Antun Barac«, Pastoralno vijeće, Udruga umirovljenika Grada Crikvenice i Vinodolske općine – podružnica Grižane. Pokrovitelji su Vinodolska općina i Lovačko društvo Srndać.


Bratovština vitezova


Proslava Martinje postaje sve popularnija i izvan Grižana pa je tako obilježena i u Novom Vinodolskom i Crikvenici, a na oba događanja su pored članova udruga prisutni bili mnogi gosti, kao i Bratovština hrvatskih vinskih vitezova.


U novljanskom Domu kulture je u subotu navečer bila organizirana velika vinska izložba na kojoj su vinari predstavili svoje proizvode, tradicionalno se krstilo vino, organizirana je bogata tombola, a cijelo događanje bilo je popraćeno veselom glazbom grupe Insula. Na izložbi su bili prisutni vinari novljanske Udruge prijatelja grožđa i vina Ružica Vinodola, ali i njihovi kolege iz Crikvenice i Srdoči.


Popularnost Martinja mogla bi razvojem poljoprivrede i vinogradarstva narasti i u Crikvenici. U nedjelju ujutro vinari crikveničke Udruge vinara Sveta Lucija i njihovi kolege iz Novog Vinodolskog predstavili su svoja vina na Trgu Stjepana Radića. I u Crikvenici je mošt pretvoren u vino, a okupljene su glazbom i plesom zabavljali članovi udruge umirovljenika Grada Crikvenice Sunce te tamburaški sastav Klamaruša.