Novi Vinodolski

Uklonjeni nanosi iz Suhe Ričine, sada je plovna do Plodina

Anto Ravlić

Radovi u prvoj fazi obuhvaćaju 300 metara, od ušća do starog pješačkog mosta, a u drugoj fazi još 500 metara, do novog mosta za Poslovnu zonu Zapad. Suha Ričina bit će duboka dva metra



NOVI VINODOLSKI Uklanjanje nanosa iz Suhe Ričine u Novom Vinodolskom trebalo bi smanjiti opasnost od poplava kojima je pojas uz potok bio često izložen posljednjih godina.


Za koji tjedan građevinska mehanizacija napustit će gradilište, a Suha Ričina imat će dubinu od dva metra.


Nitko se ne sjeća


U tijeku je prva faza uklanjanja nanosa, od ušća do starog pješačkog mosta. Zahvatilo se 300 metara. U drugoj fazi, u dogovoru s Hrvatskim vodama, planira se nastaviti još 500 metara, do novog mosta za Poslovnu zonu Zapad. Planira se učiniti Suhu Ričinu plovnom do trgovačkog centra Plodina.




Upravo su se ispred Plodina i susjednog Tommyja, u Ulici Antona Mataije, stvarale najveće poplave za jakih kiša. Županijska cesta Novi Vinodolski-Bribir često bi znala biti zatvorena zbog poplava. Zanimljivo je da se nitko ne sjeća kad je posljednji put Suha Ričina čišćena od nanosa, neki će reći da nije nikad. Tako da nije ni čudo da je prezagušeni potok izbacivao bujice na prometnicu. Možda zbunjuje povezivanje pojmova potok, bujice i poplava. No, tko god je posjetio Novi Vinodolski za poplava, mogao se uvjeriti da potok prerasta u rijeku koja nosi sve pred sobom. Istodobno s čišćenjem korita Suhe Ričine, radi se i na samom ušću. Uređuje se lučica. Dosadašnji izgled nikako ne bi pristajao marini koja je niknula u samom susjedstvu, u novljanskoj luci.


Rujanska opomena 


Ove zime čistilo se i korito Dubračine gdje je postojao isti problem kao i u Novom Vinodolskom. Ozbiljna kiša donijela bi poplave i materijalne štete. Već duže vremena u Crikvenici i Novom Vinodolskom su tražili da se poplave neutraliziraju čišćenjem korito. Odluci da se krene u konkretnu i ekspresnu akciju sigurno su pridonijele poplave u rujnu lanjske godine. U nekoliko sati na Crikvenicu se sručilo 183 litre kiše po četvornom metru. Proglašena je materijalna nepogoda, a šteta je procijenjena na 15 milijuna kuna. Gradonačelnik Crikvenice Damir Rukavina inzistirao je na akciji nakon rujanske poplave.



Očito su inicijative gradonačelnika i razgovori s Hrvatskim vodama i HEP-om dali rezultate, a bit će zanimljivo vidjeti nakon prvih velikih kiša kako će se »ponašati« Suha Ričina i Dubračina. Podsjetimo da su posljednje četiri godine donijele tri velike poplave u Novom Vinodolskom i Crikvenici.



– Jasno je da poplave uzrokuje neuređeno korito Dubračine. Ne možemo reći da se nije postupno uređivalo, no jasno je da tempom od 150 metara godišnje ne možemo biti zadovoljni. Koliko bi nam godina trebalo da uredimo korito? Nema vremena za čekanje, to je pokazala još jedna poplava, rekao je Rukavina najavljujući sastanak s Hrvatskim vodama i HEP-om koji gospodari Tribaljskim jezerom.


U istom tonu govorio je i gradonačelnik Novog Vinodolskog Velimir Piškulić.


– Uređujemo korito Suhe Ričine, no trebat ćemo pojačati tempo. Jasno je da se radi o ekstremnim padalinama, no tko nam kaže da se ovako nešto neće događati sve češće. Na kraju ćemo imati dva godišnja doba. Sušno i kišno. Kod velikih kiša, diže se more i vraća Suhu Ričinu. I voda izlazi kroz bunare kod trgovačkih centara. Moramo urediti i proširiti korito sve do starog mosta koji projektiramo za promet vozila, govorio je gradonačelnik Piškulić nakon poplava.