Slučaj Gradskog kupališta

UDARAC ZA TURIZAM U CRIKVENICI Plaža opet bez koncesije, Grad proziva Županiju

Biljana Savić

U Županiji tvrde da je postupak izdavanja koncesije za crikveničku plažu u režimu tajnosti

U Županiji tvrde da je postupak izdavanja koncesije za crikveničku plažu u režimu tajnosti

Tema o koncesiji Gradskog kupališta u Crikvenici nije bila na dnevnom redu posljednje Županijske skupštine. Gradonačelnik Damir Rukavina sazvao je zbor građana za danas u 18 sati u Staroj školi



CRIKVENICA  Velika je mogućnost da Grad Crikvenica i ove sezone ostane bez koncesionara svog glavnog turističkog aduta – Gradskog kupališta.


Pokazala je to posljednja Županijska skupština već samim time što koncesija Gradskog kupališta Crikvenica nije bila na dnevnom redu, a potom nezavinski vijećnik Igor Posarić koji je kazao da koncesija nije u skladu s prostornim planom Grada Crikvenice.


– Razlika je u pojmovima dohranjivanje i nasipavanje jer nasipavanje podrazumijeva proširenje plažnog prostora, koje postojeći natječaj za koncesionara predviđa, pa se u tom kontekstu neprimjereno koristi pojam dohranjivanje.




Postojeći prostorni plan Grada Crikvenice jasno kaže na kojem prostoru je dozvoljeno povećanje plažnog prostora, a u taj prostor ne spada Gradsko kupalište Crikvenica. Stoga je natječaj koji provodite suprotan prostornoplanskoj dokumentaciji i nezakonit – poručio je na skupštini vijećnik Posarić.


Pročelnica Upravnog odjela za pomorsko dobro PGŽ-a Nada Milošević kazala je da je postupak izdavanja koncesije u režimu tajnosti te da se o otvorenim pitanjima može raspravljati tek kad završi natječaj. Župan Zlatko Komadina istaknuo je da sve županijske odluke idu na nadzor, a konkretno ova na nadzor nadležnog ministarstva.


– Grad Crikvenica ima svoje gradsko vijeće koje predstavlja građane i bilo bi dobro čuti što oni misle, je li ovo dohranjivanje ili nasipavanje, ali to nije jedini problem ni razlog zašto ove koncesije nema na dnevnom redu ove skupštine, a hoće li je biti na idućoj, ne znam, s obzirom na to da je dužnost budućeg koncesionara u roku od 180 dana ishodovati lokacijsku dozvolu.


Nemam razloga ne davati ovo na stručnu ekspertizu, a dobio sam i anonimne prijave upućene USKOK-u vezane uz ponuditelje za ovu koncesiju. Obje studije obaju ponuditelja dao sam na analizu Ekonomskom fakultetu u Rijeci i neka institucije rade svoj posao – kazao je Komadina.


Veće ulaganje nužno


Zbog svega spomenutog gradonačelnik Grada Crikvenice Damir Rukavina sazvao je zbor građana danas u 18 sati u dvorani Zora u Staroj školi.



Čelnici crikveničkog PGS-a i SDP-a Branko Kleković i Mario Kružić reagirali su na poziv gradonačelnika Damira Rukavine na zbor građana na temu koncesije na Gradskoj plaži u Crikvenici i ukazuju na nezakonitost sazivanja zbora građana. Ističu da sukladno statutu Grada Crikvenice zbor građana saziva predsjednik Gradskog vijeća u roku od 15 dana od dana donošenja odluke Gradskog vijeća, a ni u kojem slučaju gradonačelnik, što nije slučaj za najavljeni zbor građana.– Isticanjem činjenice da je jedan od ponuditelja na natječaj otvorio tvrtku 14 dana prije roka za dostavu ponuda, želi se stvoriti određen pritisak na davatelja koncesije, iako gradonačelnik Rukavina zna ili bi mu barem netko od njegovih suradnika trebao reći da je isto u skladu s ranije navedenim zakonskim i podzakonskim aktima – ističe Kleković. On i Kružić tvrde da ovaj nezakonito sazvan zbor građana nema nikakve svrhe osim jeftinih političkih poena.– Ukoliko je gradonačelniku Rukavini bilo stalo do mišljenja građana, imao je mogućnost sazvati javnu tribinu na temu razvoja Gradske plaže i to u trenutku kad je Grad Crikvenica izrađivao idejno rješenje jer su upravo tim idejnim rješenjem određeni sadržaji i sam izgled plaže – poručili su.


– Svakodnevno mi se obraćaju građani, zabrinuti što gradska plaža u Crikvenici već dvije godine za redom nema koncesionara, a izgledno je da ga ni ove godine neće imati. Veće ulaganje u gradsku plažu je nužno jer je plaža pod utjecajem vremenskih prilika i njenog iskorištavanja u neadekvatnom stanju.


Već dvije godine nije bilo ozbiljnijih ulaganja u plažu te je neprihvatljivo da odluka o odabiru koncesionara za gradsku plažu u Crikvenici nije donesena i da očito koncesionara neće biti niti ove godine.


Neugodno nas je iznenadila županova izjava na zadnjoj Županijskoj skupštini po kojoj izgleda da gradska plaža ni ove godine neće dobiti svoga koncesionara. Ističemo da je gradska plaža najdragocjeniji biser Crikvenice te kao takva glasi za jednu od najljepših u županiji i glavni je motiv dolaska turista u našu destinaciju.


Ovakvo stanje plaže velik je udarac za turizam u gradu, ali i za gospodarsku djelatnost koja se na nju veže. Zabrinuti smo zbog informacija koje se šire po gradu i podataka iz anonimne kaznene prijave, koja je među ostalima dostavljena i Gradu Crikvenici, a koja aludira na očito nezakonite radnje jednog od ponuditelja.


Iznenadila nas je činjenica da nas Županija nije uopće kontaktirala oko ovog problema te ne znamo u kojoj je fazi donošenje odluke, niti koja je njena budućnost. Potaknut brojnim pitanjima građana, bio sam primoran sazvati zbor građana kako bi župan naše građane informirao o čemu se točno radi, a na kraju krajeva, kako bih i ja dobio informacije s kojima ne raspolažem, a koje su mi veoma bitne – kaže gradonačelnik Rukavina.


Pismo Rukavini


Kako su nas izvijestili iz PGŽ-a, zboru građana će prisustvovati pročelnica Nada Milošević koja je uputila pismo Rukavini u kojemu izražava čuđenje što gradonačelnik i njegove stručne službe ne poznaju pravila postupka davanja koncesija jer su pregled i ocjena ponuda tajni do donošenja odluke o davanju koncesije.


– Isto tako ne može se polemizirati niti s dokumentacijom za nadmetanje temeljem koje je počeo postupak i koji je donijela Županijska skupština. Ukoliko je dodatno riječ o (ne)usklađenosti Idejnog rješenja s prostornoplanskom dokumentacijom Grada Crikvenice, onda se upravo može očekivati da gradonačelnik, njegove stručne službe i sam izrađivač UPU-a koji uređuje područje gradske plaže Crikvenica daju odgovore na otvorena pitanja.


Podsjećamo da je upravo Grad Crikvenica ugovorio izradu Idejnog rješenja Gradske plaže u Crikvenici 2018. godine, kao i krajobrazno-konzervatorsku studiju, a ti su dokumenti bili osnova za postupak davanja koncesije. Ukoliko gradonačelnik cijeni da je potrebno obratiti se svojim građanima, onda je svakako on adresa koja treba i može dati komentare na dokumentaciju koju je donio Grad i koju je Grad ugovorio, dok Županija kao davatelj koncesije u ovoj fazi postupka ne može komentirati postupak.


Vezano za anonimnu kaznenu prijavu koja je upućena Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Rijeka na »postupak davanja koncesije na Gradskom kupalištu u Crikvenici«, naš je komentar da se iz prijave može iščitati da autor ne raspolaže stručnim znanjima vezanim za Zakon o koncesijama i Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama, a iznesena opažanja i zaključci su bez navođenja činjenica i dokaza.


Županija je u svakom slučaju otvorena za suradnju s USKOK-om. Budući da ste i Vi kao gradonačelnik primili anonimnu kaznenu prijavu na znanje, Vaša je odluka o korištenju te informacije, ali se predlaže da se prepusti nadležnim tijelima da odrade svoj posao – napisala je Nada Milošević gradonačelniku Damiru Rukavini.