NOVLJANSKA SEZONA

Turistička sezona u Novom Vinodolskom ipak slabija nego lani, najveći pad bilježe hoteli

Nataša Car

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Ove je godine ostvareno 600.000 noćenja, 8 posto manje nego lani, a najveći pad zabilježen je u hotelskom smještaju, što se može pripisati kasnoj adaptaciji i otvaranju hotela. Privatni smještaj je pak zabilježio porast, a podigla se i kvaliteta ponude u gradu



NOVI VINODOLSKI U Novom Vinodolskom ove je godine zabilježeno 600.000 noćenja, odnosno osam posto manje nego lani, što znači da je turistička sezona bila nešto slabija od prošlogodišnje. Najveći pad je zabilježen u hotelskom smještaju, što se može pripisati kasnoj adaptaciji i otvaranju hotela, dok privatni smještaj bilježi blagi porast.


Direktor turističke zajednice grada Novi Vinodolski Vladimir Butković ističe da ipak ima mnogo razloga za veselje jer je privatni smještaj, koji je dominantna vrsta smještaja na području grada, zabilježio porast, a podiže se i kvaliteta ponude u gradu, čemu su pridonijeli svi tipovi smještaja te nautička i ugostiteljska ponuda. Uz dvije nove marine i rekonstruirani hotel Lišanj, Novi Vinodolski je na pravom putu da postane destinacija s četiri i pet zvjezdica i time privuče novu strukturu gostiju.


Ove godine Novi je posjetilo još više Nijemaca koji su činili gotovo trećinu od ukupnog broja gostiju, dok su od ostalih stranih turista prednjačili Slovenci, Talijani, Austrijanci, Česi i Mađari. Domaći turisti ostvarili su 15% od ukupnog broja noćenja.


Rujanski plus




Iako je posezona u ukupnom broju noćenja također bila slabija od prošle, Butković je zadovoljan rezultatima, ponajviše jer su privatni smještaj i kampovi postigli uspjeh u tom periodu. Posebno treba istaknuti kampove koji su u rujnu ostvarili čak 20% više noćenja u odnosu na isti period u prošloj godini. Butković je dodao da je tome zasigurno doprinijelo i lijepo vrijeme u rujnu.


Osim sunca, mora i ugodne klime, ono što goste privlači u Novi Vinodolski je dobar položaj te mnogo zabavnih, sportskih i kulturnih sadržaja. Glavna emitivna tržišta nalaze se unutar 600 kilometara te zbog dobre prometne povezanosti gosti s te udaljenosti brzo i lako stignu u Novi. Grad se uređenjem obale sve bolje povezuje s morem, a zaobalje je također dobro razvijeno. Tijekom sezone se organizira i mnogo uspješnih manifestacija koje gosti rado posjećuju, poput Okolotorna i Ružice Vinodola.


Spuštanje na more


Ipak, ima i nedostataka na kojima bi trebalo poraditi. Iako se izgradnjom marina grad spustio na more, izgubio se plažni prostor. Kako su more i sunce još uvijek glavni motivi dolaska, onda bi dovoljan broj plaža trebao biti osnova turističke ponude. Nedostatak noćnog života također je problem, posebno za mlade kojima se nakon ponoći više ne nudi ništa. Butković je istaknuo da bi u ponudu trebalo dodati barem jedan pravi klub koji bi radio u noćnim satima, a dobar glazbeni sadržaj mogao bi se ponuditi i na terasama ugostiteljskih objekata.


Uz sve pluseve i minuse, Butković je zaključio da je Novi Vinodolski kao grad potpuno udovoljio zahtjevima turista te da se gosti u njemu osjećaju ugodno jer je grad uvijek čist i uredan. Potvrda tome je i činjenica da je u natjecanju za Međunarodni zlatni cvijet Novi Vinodolski nedavno osvojio brončano odličje.