Glas naroda

Tribina o crikveničkom proračunu: Rukavina za blagdane dobio listu lijepih želja

Anto Ravlić

Jadranovo, Foto: A. RAVLIĆ

Jadranovo, Foto: A. RAVLIĆ

Realnost je donošenje proračuna od 129 milijuna kuna, a građani bi željeli vidjeti bazen, dvoranu i parkiralište u Selcu, plaže, sportski centar Jadranovo, uređeni Dramalj... Za sportsku dvoranu Grad će se zadužiti četiri milijuna kuna, za groblje pet te za energetsku obnovu vrtića 3,5 milijuna



Javna tribina na kojoj se građanima Crikvenice prezentirao prijedlog proračuna za 2018. godinu privukla je tridesetak zainteresiranih. Ispostavit će se da su pola gradske vijećnice ispunili Dramaljci. Ako i nisu, bili su najglasniji. Tribina o proračunu za 2018. godinu je u dobrom dijelu više naginjala zboru građana, no na predstavljanje i obrazloženje prijedloga proračuna. Tek jedno pitanje koje se direktno ticalo proračuna postavila je gradska vijećnica Sonja Polonijo. Dobar dio tribine sveo se na pitanja kad će moja ulica, kad će moje raskršće, kad će moj portun. Moglo se čuti lijepih želja, no proračun je ipak samo proračun, a ne vreća bez dna Djeda Božićnjaka.



Nakon serije dramaljskih pitanja, selački vijećnik Žarko Stilin pitao je za nekoliko zanimljivih projekata. Sportska dvorana Selce, boćarska dvorana Gornji kraj, sportski centar Jadranovo, bazen Crikvenica i parkiralište u Selcu. Što se tiče dvorane u Selcu, gradonačelnik Rukavina je rekao da će i ona doći jednog dana na red, ali da Crikvenica ne može imati pet dvorana. Tko će u njima igrati i tko će plaćati održavanje, pitao je Rukavina i u sličnom tonu govorio i o bazenu. Kamo li sreće, no da vidite cifre za održavanje bazena… Radit ćemo, najavio je jedan od dugoročnijih ciljeva crikvenički gradonačelnik.



Aglomeracija




U uvodu je gradonačelnik Crikvenice Damir Rukavina najavio proračun od 129 milijuna kuna, što je povećanje od simboličnih pola posto. Rukavina je podsjetio da projekt Aglomeracija Novi-Crikvenica-Selce koji će Gradu Crikvenici donijeti 200 milijuna kuna formalno nije dio proračuna, no jasno je da će u sljedeće tri godine Crikvenica dobiti velika sredstva mimo proračuna. Zamjenice gradonačelnika, Ivona Matošić i Silvia Crnić nastavile su s pojašnjenjem proračuna u kratkim crtama. Možda je najzanimljivija najava da će Grad Crikvenice u 2018. godini uzeti 12,5 milijuna kredita. Za sportsku dvoranu četiri milijuna, za groblje pet milijuna te za energetsku obnovu vrtića tri i pol milijuna kuna. Gradonačelnik Rukavina je podsjetio da je Crikvenica daleko ispod granice dopuštenog zaduženja. Vijećnicu Polonijo je zanimalo ostvarenje proračuna za 2017. godinu, a zamjenica Matošić je najavila da će do kraja godine podatak biti obznanjen na gradskom vijeću. Potom su krenuli Dramaljci sa serijom pitanja. Kad će uređenje Vukovarske ulice, što je s rasvjetom, opasnim izlazom na Jadransku magistralu… Gradonačelnik Rukavina je najavio ulaganja i uređenja, mnoga od njih su vezana s projektom Aglomeracije pa bi bilo nedomaćinski i nelogično da se ulice počnu uređivati i ponovno raskapati kad krene polaganje kanalizacije u sklopu projekta. Što se tiče spojeva na magistralu, crikvenički gradonačelnik je naglasio da je nužno uređenje izlaza kod Smokova, u Manestrima te zapadnog spoja Selca s magistralom.


Plaže, plaže…


Kad je riječ o sportskom centru Jadranovo, gradonačelnik Rukavina je istaknuo da je centar u planu, no da se bez obzira na želje mora voditi računa o mogućnostima. Problem je vlasništvo nad zemljištem na kojem se planiraju investicije. Kako se sve može zakomplicirati pokazalo je i planiranje groblja koje je dugo stajalo zbog imovinskih problema. Kad je riječ o parkiralištu koje pomalo postaje najveći problem Selca, Rukavina je podsjetio da se pregovara s Konzumom o izgradnji garaže s 200-250 mjesta. Prostor oko garaže zaista je ispod razine Selca nakon uređenja centra i sigurno bi bilo dobro da se postigne dogovor s Konzumom. Možda je moguće urediti parkiralište i istočno od Matkina.


Odgovarajući na Stilinovo pitanje o plažama, Rukavina je naglasio nužnost uređenja plaža na području Crikvenice. Na potezu od hotela Amabilis prema Crikvenici, gdje plaža praktično i nema po mišljenju Rukavine, planira se »ući« u more 40-50 metara. Prvi korak je uređenje 350 metara na tom potezu. Dobilo bi se prostora za pješačku i biciklističku stazu na trasi koja za sada neopravdano nosi ime Šetnica zdravlja. Uređenjem bi se opravdao naziv šetnice. No, najprije će na red doći plaža u Jadranovu. Nasipat će se 40 tisuća kubika u uvali Grabrova i Jadranovo će dobiti predivan plažni prostor. Konsenzus je postignut i oko uređenja Doma prosvjete u Selcu. Prvi korak je energetska obnova.