Urbani šumari

Stoljetna murva i simbol Crikvenice stradala od petardi: U pomoć su joj stigli “doktori za stabla”

Sanja Gašpert

Stručnjaci tvrtke »Urbani šumari« obavili su sistematsku vizualnu kontrolu svih dijelova stabla te kontrolnu dijagnostiku rezistografom, s ciljem određivanja lokacija truleži statičkih važnih i nosivih grana



CRIKVENICA – Da petarde mogu biti opasne za ljude i životinje, uvjerili smo se, nažalost, više puta. No, da neodgovorno korištenje pirotehničkih sredstava može naštetiti i biljnom svijetu uvjerili su se proteklih dana u Crikvenici.


Tamo je od eksplozije petarde stradala stara stoljetna murva na Trgu Stjepana Radića, jedan od zaštitnih znakova Grada Crikvenice. Srećom, i za to ima lijeka, a za to su zaduženi »doktori za stabla«. Njih su u Crikvenicu pozvale službe komunalnog poduzeća Eko-Murvica i Grada Crikvenice.


Nakon nastalih oštećenja izazvanih eksplozijom petarde, postalo je evidentno da je proces starenja doveo do pojave truleži uzrokovane gljivom truležnicom koja razgrađuje drvno tkivo čime je i stabilnost drveta postala ugrožena. Stručnjaci tvrtke »Urbani šumari« obavili su sistematsku vizualnu kontrolu svih dijelova stabla te kontrolnu dijagnostiku rezistografom, s ciljem određivanja lokacija truleži statičkih važnih i nosivih grana. Na temelju analize podataka izradit će se elaborat s predloženim mjerama njege radi smanjivanja opasnosti od loma te postizanja veće stabilnosti i statičkih osobina cijelog stabla.


Ispitivanju su prisustvovali i gradonačelnik Crikvenice Damir Rukavina, zamjenica gradonačelnika Silvia Crnić te predsjednik Gradskog vijeća Josip Friš, koji su spremni poduzeti sve da se produži život tom stoljetnom simbolu Grada Crikvenice. Tako bi se već u veljači, u suradnji sa stručnim timom »Urbanih šumara«, pristupilo mjerama njege, stručnog orezivanja te tretiranja ozljeda i korijenovog sustava najmodernijim sredstvima za revitalizaciju stabala koja su trenutno dostupna na tržištu.Direktor Eko-Murvice d.o.o. Lovorko Gržac ogorčen je razinom vandalizma koji poprima sve šire razmjere.


– U zadnje vrijeme raste naša količina posla saniranja šteta koje čine neodgovorni pojedinci u ovom gradu. Nažalost, nemamo utjecaja niti ovlasti za kažnjavanje počinitelja tako da je naš posao samo popravak štete. Iskreno, mislio sam da će se ona svoditi na sanaciju divljih odlagališta smeća, čišćenje spomenika i dječjih igrališta nakon što ih obiđu vandali koji šaraju po njima, popravak slomljenih klupica, dječjih igrališta i slično.


Da će netko namjerno zapaliti jedan simbol Crikvenice, staru murvu u centru, u nju bacati petarde i na taj način slaviti rođenje Isusa i početak Nove godine, stvarno se nisam nadao i koliko god tvrdio da me više ništa ne može iznenaditi – iznenađen sam.



No, na nama je da pokušamo, a siguran sam da ćemo i uspjeti sačuvati našu »staricu« te smo u tom smislu okupili najjače stručnjake po pitanju regeneracije biljnih kultura, stavili sve svoje znanje i iskustvo na raspolaganje te uz operativnu i financijsku pomoć Grada Crikvenice, počeli raditi na saniranju ovog problema koji niti u najluđim snovima nismo mislili da će nam se dogoditi, kazao je Gržac.