Vodovod Žrnovnica

Stižu milijuni: Europska unija dovodi vodu u Gornji Zagon

Anto Ravlić

Vodu će dobiti ​V​alač, Plužnic​e​, Trbotinj i Kal. Peto selo Gornjeg Zagona, Krasnica, vodu je dobilo u sklopu vodifikacije Batera. Na području gdje stiže voda dvadesetak je kuća u kojima se stalno živi



NOVI VINODOLSKI Europskim sredstvima vodificirat će se naselja Gornjeg Zagona. Vodovod Žrnovnica dobit će za vodifikaciju četiri sela gotovo pet milijuna kuna bez PDV-a zahvaljujući zelenom svjetlu na natječaju Ministarstva poljoprivrede. Sredstva se dodjeljuju kroz Program ruralnog razvoja Republike Hrvatske 2014-2020. Projekt »Vodifikacija naselja Gornjeg Zagona« je među 75 hrvatskih projekata vodifikacije i odvodnje koji su ukupno dobili 302 milijuna kuna od Europe. Projekt novljanskog komunalnog društva, kojem je pomoć u pripremi dokumentacije pružio Poduzetnički centar Vinodol, našao se na 55. mjestu.


I voda i cesta


– Ulaganjima u infrastrukturu želi se poboljšati uvjete za život i rad u ruralnim područjima, osigurati kvalitetniju komunalnu infrastrukturu. Mjera 7 odnosi se na obnovu ruralnih područja, a podmjera 7.2.1. na koju smo aplicirali vezana je uz sustav javne vodoopskrbe, ističe direktor Vodovoda Žrnovnice Igor Uremović.


Vodu će dobiti četiri sela, Valač, Plužnice, Trbotinj i Kal. Peto selo Gornjeg Zagona, Krasnica, vodu je dobilo u sklopu vodifikacije Batera. Dovođenje vode do Batera bio je preduvjet za širenje mreže prema Gornjem Zagonu. Na području koje dobiva vodu dvadesetak je kuća u kojima je prisutan život.




– U selima je puno napuštenih kuća i smisao dovođenja vode je poticanje povratka u napuštena područja. Kroz stalni boravak ili turizam, objašnjava Uremović.



Na jesen će se aplicirati na projekt za EU sredstva Aglomeracija Novi Vinodolski-Crikvenica-Selce vrijedan 370 milijuna kuna. Istovremeno starta izrada studijsko-projektne dokiumentacije drugog velikog europskog projekta koji uključuje odvodnju i vodoopskrbu Vinodolske općine te Klenovice i Smokvice. Samo vrijednost projektiranja iznosi oko šest milijuna kuna.



Projekt se pripremao tri godine, objašnjavaju voditelj EU projekata Vodovoda Žrnovnica Ivica Žeravica i direktor razvoja i investicija vodovoda Mladen Peričić.


Položit će se 6,5 kilometara vodovoda. Obnovit će se ili položiti isto toliko kilometara asfalta.


Grad Novi Vinodolski angažirat će se na asfaltiranju 3,4 kilometra bijele ceste, u što će uložiti 900 tisuća kuna. Postavit će se i hidrantska mreža koja će poboljšati protupožarnu zaštitu.


Obaveze


Direktor Uremović podsjeća na direktivu EU koja obvezuje članice da osiguraju dostupnost i dostatnost zdravstveno ispravne vode. Na tom putu Vodovod Žrnovnica javljat će se na natječaje. Prvi sljedeći cilj je vodifikacija Breza. Ishodovane su dozvole i pripremljena dokumentacija za natječaj. Projektira se vodifikacija Donjih Krmpota, a uskoro kreće i projektiranje vodifikacije Bribirske šume s 850 objekata.


U tijeku je vodifikacija naselja Crno u novljanskom zaleđu te vodifikacija naselja Manestri-Klanfari-Dramalj na crikveničkom području.