Zanemareni adut

Smokva može postati turistički brend Vinodola

Anto Ravlić

Turizam i poljoprivreda mogu se izvanredno dopunjavati, ponudite gostima doživljaj da kušaju smokve, trešnje, bademe iz vašeg vrta, poručio je upravitelj Poljoprivredne zadruge Plodovi Vinodola



GRIŽANE Udruga u turizmu Vinodola okupila je iznajmljivače i aktere turizma na sastanak u domu u Grižanama. Sudeći po odazivu, među pučanstvom Vinodolske doline koje se bavi turizmom, ima interesa za udruživanjem i organiziranim djelovanjem kako bi dodatno podigli turističku ponudu.


Boris Malinarić i Petar Fuchs prezentirali su kolegama što znači obiteljski smještaj na razini Hrvatske, a što na nivou Vinodolske općine. Malinarić je podsjetio da je u Hrvatskoj registrirano 90 tisuća iznajmljivača sa 600 tisuća kreveta. Hrvatska je specifična u strukturi smještaja. U svijetu je omjer hotelskog i privatnog smještaja 70 prema 30 posto, a u Hrvatskoj je obrnuta situacija. Iznajmljivanje soba, apartmana i kuća drži otvorenim 208 tisuća radnih mjesta, a prosječna plaća iznajmljivača je tisuću eura.


– Predočena statistika dokazuje da ne drži vodu teorija da iznajmljivači samo otvore vrata i pokupe novac – istaknuo je Malinarić.




Fuchs je podsjetio da Vinodol ima 235 registriranih iznajmljivača, da svake godine broj iznajmljivača raste za 30 posto te da je kvaliteta smještaja glavni magnet za goste. Vrijednost imovine u Vinodolu koja je u službi iznajmljivanja iznosi 343 milijuna kuna. Turizam u Vinodolu zapošljava 600 osoba, a u njega je uključeno tisuću od tri i pol tisuće žitelja Vinodolske općine.



Malinarić i Fuchs su spomenuli odnos iznajmljivača i građevinara, vrlo aktualnu temu u Vinodolu u posljednje vrijeme. Istaknuto je da jedni bez drugih ne mogu. Ne tražimo zabranu radova, već reguliranje pravila, poručio je Malinarić. Istaknut je problem deponija i izraženo nezadovoljstvo što još nitko nije sankcioniran zbog deponija.



Nedostaju sadržaji


Također je naglašeno da Vinodol ima prestižan smještaj, no nedostaje mu sadržaja za goste. Jedna od ponuda koja svakako može biti zanimljiva gostima su domaći proizvodi. Upravitelj Poljoprivredne zadruge Plodovi Vinodola Luka Stojčić objasnio je kroz svoje predavanje kako se turizam i poljoprivreda mogu izvanredno dopunjavati. Poljoprivreda živi u Vinodolu u znakovima, tek 19 ljudi živi od poljoprivrede, iznio je Stojčić, no i dodao da gosti izuzetno cijene ako na svom stolu, na izletu ili u lokalnom restoranu nađu domaće proizvode.


Upravitelj Stojčić je spomenuo primjer njemačkog gosta koji se oduševio viđenim na manifestaciji Dani smokav, spomenuo je Vinariju Pavlomir, OPG Udovičić kao proizvođače sira, OPG Šarar kao medare koji svoje proizvode plasiraju kroz turizam. Turizam je jedina šansa za buđenje poljoprivrede u Vinodolu, zaključio je Stojčić, pozivajući iznajmljivače da se posvete smokvama, trešnjama, bademu i ljekovitom bilju te ih ponude gostima. Ideja je da se pokuša brendirati barem jedan proizvod, pao je izbor na smokvu, najavio je ravnatelj Zadruge.


Ogledni mini-nasadi


Dakle, Vinodol bi sutra mogao postati i dolina smokav. Vrata Zadruge otvorena su svima, ne samo zadrugarima i uvijek se može dobiti savjet ili preporuka struke, naglasio je Stojčić te dodao da je zajednički cilj da se od zapuštenih »lešica« u selima i zaselcima, naprave reprezentativni mini-nasadi autohotnih kultura po uzoru na Sloveniju i Štajersku.


Udruga želi što više sadržaja za goste, a želi i iznajmljivačima predstaviti sve koji nude ponude za njihove goste. Jučer je prezentirana ponuda bribirskog Centra zdravlja Onda koja uključuje i masažu u objektima iznajmljivača.


Direktorica Turističke zajednice Vinodolske općine Iris Bruketa podržala je ideje i inicijative Udruge u turizmu Vinodola te pozvala iznajmljivače da se prilagode zakonskim novinama vezanim uz zaštitu osobnih podataka. Također je napomenula da vode računa o vlasništvu nad fotografijama svojih objekata jer se događa da agencije polažu ekskluzivna prava na fotografije koje su snimili.


Načelnik Vinodolske općine Marijan Karlić i predsjednik Mjesnog odbora Grižane Belgrad Dean Barac također su podržali ideje čelnika Udruge.


Udruga u turizmu okupila članstvo u Grižanama