Zdravstveni turizam

Ruski operni pjevači liječit će glasnice u crikveničkoj Thalassotherapiji

Anto Ravlić

Ruse u ponudi Thalassotherapije zanimaju respiratorna rehabilitacija i otorinolaringologija / Snimio Anto RAVLIĆ

Ruse u ponudi Thalassotherapije zanimaju respiratorna rehabilitacija i otorinolaringologija / Snimio Anto RAVLIĆ

Možda u Hrvatskoj smiješno zvuči da se može napraviti biznis na liječenju glasnica opernih pjevača. I kad su dobili upit, hrvatska delegacija se zapitala koliko uopće ima takvih potencijalnih pacijenata. Nekoliko? Ipak je Rusija država od 130 milijuna i njihova udruga opernih pjevača ima deset tisuća članova



CRIKVENICA  Brošura zdravstvenog turizma Rivijere Crikvenice koja se voli predstaviti i kao Rivijera zdravlja predstavila je kompletnu ponudu zdravstvenog turizma Crikvenice. U brošuri su predstavljeni Thalassotherapia, Terme Selce, poliklinike Oxy i Katunar, stomatolozi, oftalmolozi, welness i Spa ponuda rivijere koja je poznata po ugodnoj klimi, čistom zraku kao i po tradiciji zdravstvenog turizma preko kojeg je Crikvenica i ušla na turističku kartu prije 127 godina.


Vrijednost je brošure u tome što je na jednom mjestu okupila kompletnu ponudu crikveničke rivijere kad je riječ o zdravstvenom turizmu. Naime, na sajmovima se primijetilo da se traži kompletna usluga i da bolje prolaze destinacije koje će ponuditi više sadržaja.   Već danas je Crikvenica destinacija zdravstvenog turizma, no potencijali nisu iskorišteni do kraja. Zato se i posljednje vrijeme agresivnije krenulo u promociju po Europi. Kako u Crikvenici, tako i na razini Kvarnera koji se također predstavlja kao destinacija zdravstvenog turizma. Crikvenicu i Thalassotherapiju posjetili su liječnici, predstavnici osiguravatelja i turističkih agencija u sklopu projekta »Buy Croatia«. Učestale su prezentacije, turistički forumi i sajmovi.    


Osim što Ruse muče komplikacije oko viza, Rusi zahtjevaju da u bolnici postoji netko tko govori ruski. Vrlo su zainteresirani da dodatnu ponudu. Što raditi kad završi terapija. Gdje su izleti i drugi sadržaji koji će boravak i liječenje učiniti zanimljivijim? TZ Kvarnera je na nastupima očito pogodio, jer u ponudi nije predstavljala samo zdravstvene potencijale već i prirodne ljepote koje mogu presuditi u odabiru. Činjenica je da Ruse ne zanimaju prosinac, siječanj i veljača. Udaljenost im na predstavlja nikakva problem. Na činjenicu da se moraju voziti sat i pol od aerodroma u Zagrebu odmahnuli su rukom i rekli da se toliko voze u svom metrou u Moskvi. Zasad problem predstavlja i rat na Krimu i političke napetosti na relaciji Rusija-Europa, no jasno je da će i tome doći kraj.



Velika ulaganja




– Zdravstveni turizam ima perspektivu u Crikvenici. Posebno nam je zanimljiv jer se radi o cjelogodišnjem turizmu koji nije ovisan o vremenskim prilikama, ističe direktorica TZ Grada Crikvenice Marijana Biondić.


  Thalassotherapia zauzima posebno mjesto u ponudi Crikvenice. U Thalassotherapiji, koja je posljednjih godina uz pomoć osnivača Primorsko-goransku županiju uložila milijune i milijune kuna u podizanje kvalitete ponude, reći će da su se specijalizirali za medicinski turizam koji je segment zdravstvenog turizma.   Lanjski nastup u Stockholmu i nedavni nastup na Moskva Med Show pokazali su da postoji interes za uslugama Thalassotherapije te da renomirana crikvenička ustanova ima adute na europskoj razini. Crikveničkom turizmu je posebno zanimljivo što rusko tržište traži konkretne zdravstvene usluge u predsezoni i posezoni, što je šansa za punjenje kapaciteta hotela. Bitno je da medicinski turizam podrazumijeva duži boravak.     


Voditelj odjela ugostiteljstva, marketinga i prodaje kapaciteta Dario Antić ističe da je uspostavljen kontakt i sa švedskim tržištem, švedske agencije zainteresirane su za dolazak pacijenata u Crikvenicu. Dvojica pacijenata su već stigla kao prethodnica, najavljeni su novi dolasci Skandinavaca. Švedska aviokompanija Scanjet ima ideju charterima slijetati na Krk i kontinuirano dovoditi pacijente.   – Medicinski turizam je najznačajnija niša u kojoj crikvenički turizam može napredovati, ističe Antić.


Direktiva EU-a


Ravnatelj Thalassotherapije Damir Lončarić ističe da je u posljednje vrijeme puno toga učinjeno za jačanje zdravstvenog turizma. Nacionalna strategija turizma, nacionalna strategija zdravstva, strategija zdravstvenog turizma PGŽ-a, osnivanje klastera zdravstvenog turizma Kvarnera.


  – U zakonskoj regulativi učinjen je korak naprijed, omogućeno je ustanovama da se bave zdravstvenim i medicinskim turizmom, ističe Lončarić dodajući da na ruku težnjama Kvarnera i Crikvenice ide i direktiva EU-a kojom je stanovnicima Unije omogućeno da se liječe u svim državama EU-a na trošak svoje države.


  – Velik potencijal imamo u medicinskom i zdravstvenom turizmu, trebamo ga na bolji način ponuditi tržištu. I TZ Grada Crikvenice daje značajnu potporu, čemu je dokaz i brošura, kaže Lončarić.   Pomoćnik ravnatelja za kvalitetu dr. Silvije Šegulja ističe da Ruse najviše zanimaju dva segmenta, kad je riječ o ponudi Thalassotherapije. Respiratorna rehabilitacija i otorinolaringologija.   – Respiratorna rehabilitacija je posebno zanimljiva za djecu, što me kao pedijatra ugodno iznenadilo. Kod otorinolaringologije Rusima je zanimljiva rehabilitacija glasnica, što u Rusiji nemaju. Dolazile bi grupe po 30-40 ljudi na takvu rehabilitaciju, ističe Šegulja.

  Možda u Hrvatskoj smiješno zvuči da se može napraviti biznis na liječenju glasnica opernih pjevača. I kad su dobili upit, hrvatska delegacija se vođena hrvatskim mjerilima populacije zapitala koliko uopće ima takvih potencijalnih pacijenata. Nekoliko? Ipak je to država od 130 milijuna i njihova udruga opernih pjevača ima deset tisuća članova. Pravo tržište za dobar, veliki posao.