Završnica 51. izdanja

Ribarski tjedan: Turisti lovili ribu i jedrili

Anto Ravlić

Jedrenje s gostima je privuklo dvadesetak gostiju koji su se rasporedili u sedam jedrilica  / Snimio Anto RAVLIĆ

Jedrenje s gostima je privuklo dvadesetak gostiju koji su se rasporedili u sedam jedrilica / Snimio Anto RAVLIĆ

Druženju s ribarima iz PŠRD-a Arbun odazvalo se tridesetak gostiju iz Hrvatske, Slovenije, Češke, Njemačke, Švicarske i Švedske. Ukupno je ulovljeno gotovo 700 riba koje su vraćene u more



CRIKVENICA Finiš Ribarskog tjedna obilježava nestabilno vrijeme, no obzirom da ribari često žive i ovise o milosti i nemilosti vremena, zašto bi Ribarskom tjednu bilo drugačije.


Dok se kišne kapi nisu nadvile nad Crikvenicom i ovogodišnjim izdanjem najdugovječnije crikveničke manifestacije koja se održava 51. put krenulo se s gostima na ribarenje. Druženju s lokalnim ribarima iz PŠRD Arbun odazvalo se tridesetak gostiju iz Hrvatske, Slovenije, Češke, Njemačke, Švicarske i Švedske.


Ukupno je ulovljeno gotovo 700 riba koje su vraćene u more. Siniša Marinović se može pohvaliti da je ulovio najveću ribu, šanpjera od 728 grama. Najviše riba (70) ulovio je Josip Kovačić, slijedila ga je Erika Rajšp (59 riba) te Branko Rajšp s ribom manje. Nakon ribarskih izazova, slijedila je podjela zahvalnica i nagrada najboljima te riblja večera koju su pripremili članovi PŠRD Arbuna.


Neckar, Baltik, Jadran




Ribička znanja okušali su Nijemci, Viktoria i Konstantin Kliese te Olesja i David Holzwardt iz Stuttgarta. Inače love na rijeci Neckar i na Baltičkom moru. Jadransko more je ipak nešto drugačija, no bitna  je ljubav prema ribolovu.


 – Deset godina dolazimo u Crikvenicu, a drugi put sudjelujemo na manifestaciji Ribarenje s gostima. Uvijek dođemo dva tjedna na kraju kolovoza. Kad smo na odmoru, ne lovimo ribu, no ovo je ipak drugačlija i zanimljiva prilika. Sviđa nam se u Crikvenici, atmosfera je uvijek praznična, uvijek fešta i glazba, kažu Nijemci.

Sastavni dio Ribarskog tjedna je i Jedrenje s gostima. Ove godine  privuklo je 21 turista koji su se rasporedili u sedam jedrilica i razvili jedra pred Crikvenicom. U moru i vjetru uživali su uz domaće turiste, gosti iz Slovenije, Njemačke, Austrije i Švedske.



U subotu navečer bi se trebala održati na Gradskom plivalištu u Crikvenici tradicionalna Noć vaterpola. U revijalnoj vaterpolo utakmici ogledaju se vatrogasci DVD-a Crikvenica i Vaterpolo klub Crikvenica. Kao selektor DVD-a nastupit će njihov predsjednik Igor Hrelja, a kao selektor VKC-a legendarni Karlo Stipanić. Utakmica se tradicionalno igra svake godine u spomen na ljeto 2012. kada je osnovan VK Crikvenica, samo nekoliko dana nakon što je ugašen katastrofalni požar koji je prijetio Crikvenici. Utakmica je i zahvala crikveničkim vatrogascima i njihovim kolegama iz cijele Hrvatske koji su neutralizirali požar. Jedini upitnik nosi vrijeme koje će opet diktirati hoće li biti utakmice.



Već spomenuto nevrijeme diktira sam završetak Ribarskog tjedna. Danas se trebala održati Fešta od dagnji, veslanje na tradicijskim barkama, trebala je zapjevati klapa Rišpet i zasvirati bend Trend, dok je za ponoć planiran tradicionalni vatromet. Međutim, zbog lošeg vremena i  isto takve prognoze, sva su ta zbivanja već jučer odgođena.


Tradicija


Ribarski tjedan nije tek proizvod mašte u Crikvenici. Zasniva se na bogatoj tradiciji crikveničkih ribara koji su lovili svijetom nakon što je riba izlovljena u Vinodolskom kanalu i više se od ribe nije moglo živjeti u svom domu. Crikveničani su lovili od Argentine, do SAD-a i Australije.


Sredinom prošlog stoljeća Crikveničani su lovili 30 posto ulova u Hrvatskoj. Poduzetnici Ivan i Josip Skomerža zaslužni su što se Crikvenica početkom 20. stoljeća mogla smatrati jednim od glavnih ribarskih mjesta na Jadranu. Uz rijetke izuzetke, danas su ribari ostali uglavnom u tragovima, no jaka tradicija i dalje živi kroz obitelji i ribolovna društva.