Restoran Trabakul

Radionica za turiste: Gosti pripremali crikveničke rupice, tunu i skušu

Portal Novilist.hr

Pod vodstvom kuhara Marija Ćikovića dugogodišnji gosti iz Austrije i Njemačke okušali su se u pripremi tradicionalnih jela od plave ribe. Oduševljeni Crikvenicom i gostoljubivošću



CRIKVENICA Jučer je održana posljednja radionica u okviru »Tjedna plave ribe«, koja je organizirana samo za goste s područja Rivijere Crikvenica. Radionica je održana u restoranu »Trabakul« u Crikvenici, a prijavili su se gosti iz Njemačke i Austrije, koji borave u privatnom smjestaju u Crikvenici.


Svi su redom dugogodišnji gosti, najstariji gost sudionik radionice prvi je put posjetio Crikvenicu još davne 1972. godine, dok je najmlađa gošća prvi puta došla 1980. godine. Posebnost ove radionice krila se u činjenici da je jedan od sudionika bio samozatajni profesionalni kuhar iz Austrije, što su domaćini otkrili tek na kraju nakon što su mu u šali već ponudili posao.


Oduševljeni su radionicom i pohvalili su dobru organizaciju cijelog projekta »Cesta plave ribe«, koju prate od početka. Pod vodstvom kuhara Marka Ćikovića okušali su se u pripremi nekoliko tradicionalnih jela, poput crikveničkih rupica, jela od tune i skuše. Radionicu su posjetili i kuhari Dragan Visković i Nikola Cosutti.




Gosti su oduševljeni Crikvenicom, prvenstveno gostoljubivošću domaćina, ali i izvrsnom ponudom u restoranima. Obećali su da će se svakako vratiti u restoran »Trabakul«, budući da im se svidio ambijent, a pohvalili su i osoblje.



Jučerašnja radionica za goste bila je treća po redu u okviru »Tjedna plave ribe«, a dvije prethodne vodio je Dragan Visković. Prva, »Svjetski trendovi u pripremi jela od plave ribe«, održana je u Hotelu »International«, dok je »Priprema jela od plave ribe« upriličena u Srednjoj školi dr. Antuna Barca.



Ovogodišnji »Tjedan plave ribe«, koji se vezuje uz projekt »Cesta plave ribe«, a osmislila ga je TZ Grada Crikvenice inspirirana bogatom ribarskom prošlošću ovoga kraja, traje do petka. Zašto baš plava riba? Prije svega, zato što je nekad bila jedna od najvažnijih namirnica u tradicionalnoj prehrani ovdašnjih stanovnika. Uz to, crikvenički su ribari već u 18. stoljeću bili vrsni majstori u lovu na plavu, ali i ostalu ribu, a mnogi su od njih svoja znanja i vještine prenosili na generacije ribara na ovim područjima, ali i diljem svijeta. Stoga, desetak restorana s područja Rivijere danas nosi markicu »Cesta plave ribe«, kojom poručuju da u stalnoj ponudi imaju jela od plave ribe.


Vrijednost ovoga projekta prepoznala je i struka pa je 2014. godine osvojio nagradu »Simply the best« u kategoriji tradicijsko-gastronomske manifestacije, a dodijelili su je Udruga hrvatskih putničkih agencija i turistički časopis »Way to Croatia«.