Tradicija

RUŽICA VINODOLA U utrci za krunom od vinove loze 11 kandidatkinja

Nataša Car

Brojna publika u bribirskom kaštelu pozdravila kandidatkinje za laskavu titulu / Snimio Roni BRMALJ

Brojna publika u bribirskom kaštelu pozdravila kandidatkinje za laskavu titulu / Snimio Roni BRMALJ

Koliko je cijela manifestacija zabavna potvrdile su i tri kandidatkinje kojima ovo nije prvi put da se natječu, dok se preostalih osam odlučilo ući u natjecanje prvi put, no većina zna što ih čeka jer su čule od prijateljica koje su se već natjecale ili su same pratile igre prijašnjih godina



Po završetku berbe u Vinodolu među beračicama u vinogradu bira se ona najvrjednija. Ružica se potom okruni vinovom lozom i uz pratnju starih glazbala na čelu povorke biva odvedena u grad.


Tako kaže stara priča iz vremena vladavine obitelji Frankopan, a zapisivači kažu da se tradicija održala do 1880. godine. Kako bi ju ponovno oživjeli Turističke zajednice Grada Novog Vinodolskog i Vinodolske općine rekonstruirale su priču koju su prije 16 godina predstavili javnosti, a projekt se pokazao kao pun pogodak.


Snimio Roni BRMALJ


Snimio Roni BRMALJ





Manifestacija se održava svake godine, a počinje predstavljenjem kandidatkinja u Starom gradu u Bribiru. U petak je službeno počela ovogodišnja, 16. Ružica Vinodola.


– Manifestacijom se današnjoj publici pokušavaju dočarati vinodolski običaji i užance prijašnjih vremena, ali bez da se kopira prošlost. Zanimljivo je da je cilj oživjeti tradiciju, a i sama manifestacija je nakon 16 godina postala tradicionalna, objašnjava voditeljica ureda Turističke zajednice Vinodolske općine Alenka Spoja koja obnaša i dužnost »mame Ružice«, točnije brine se o djevojkama i da sve protekne kako treba.



Ivana Buneta (22)


Eleonora Spoja (18)


Dragana Pap (23)


Timea Burkovszky (20)


Neva Cuculić (29)


Dea Borovac (25)


Nensi Modrčin (21)


Iva Jovanović (17)


Ramona Tomljanović (19)


Mia Bačić (24)


Antonija Ružić (19)



Zabava pa nagrade


​U Bribiru je predstavljeno 11 kandidatkinja koje očekuje dobra zabava, zanimljivo natjecanje, a pobjednicu i sedmodnevno krstarenje Jadranom za dvoje koju je osigurala firma Katarina line iz Opatije.


Iako je riječ o bogatoj nagradi, sve djevojke istaknule su kako su se prijavile zbog zabave, druženja i upoznavanja novih ljudi. Koliko je cijela manifestacija zabavna potvrdile su i tri kandidatkinje kojima ovo nije prvi put da se natječu.


– Sudjelovanje bivših natjecateljica dokaz je koliko je natjecanje atraktivno, smatra Spoja. Ostalih osam djevojaka za titulu Ružice Vinodola bori se prvi put, no većina zna što ih čeka jer su čule od prijateljica koje su se već natjecale ili su same pratile igre prijašnjih godina. Samo predstavljanje kandidatkinja bilo je iznimno dobro posjećeno, a večer je svojim nastupom uveličao Joso Butorac, uz pratnju Mladena Žmaka. Za glazbeni uvod pobrinuo se KUD Bribir, odnosno sopilaši Davor Tus i Pavao Kombol. Voditelj Rene Ševerdija pozdravio je goste među kojima su bili i načelnik Vinodolske općine Marijan Karlić, predsjednik Općnskog vijeća Boris Miklić, dogradonačelnica Karlovca Andrea Navijalić, direktor Turističke zajednice Grada Novog Vinodolskog Vladimir Butković i voditeljica ureda Turističke zajednice Vinodolske općine i »mama Ružica« Alenka Spoja te Velibor Topolovec kojeg je Ševerdija zbog njegove uloge u organizaciji događanja nazvao »tatom Ružica«. Sve kandidatkinje dobile su prigodne poklone, a uz njih znakovi pažnje uručeni su i Biserki Lončarić i Danijeli Lakotić. Nakon predstavljanja uslijedio je nastavak druženja, uz finu hranu, kapljicu vina i glazbu Josa Butorca i Trija Vivak.


Nema Ružice Vinodola bez Jose Butorca / Snimio Roni BRMALJ


Nema Ružice Vinodola bez Jose Butorca / Snimio Roni BRMALJ



Tri kruga​


Manifestacija se nastavlja u četvrtak u Pavlomiru. Prvi krug natjecanja uključuje mašćenje grožđa nogama, zatim ručno mašćenje grožđa te trčanje kroz vinograd i pobiranje grozdova. U prve dvije discipline bitna je količina iscijeđenog mošta, a u posljednjoj se mjeri vrijeme. Nakon igara u vinogradu, sljedeća dva dana natjecanje se nastavlja na Precrikvi u Novom Vinodolskom.


U drugom krugu natjecanja djevojke će se okušati u pražnjenju vode iz brentače, kreiranju ‘’vinca’’ od smokvi i lovora te mljevenju kave. U ovom krugu u prve je dvije igre presudna brzina, dok je u trećoj bitna količina.


U finalu je važna samo brzina, točnije kandidatkinje trebaju što brže preliti vino u butelju i začepiti je plutenim čepom, zatim etiketirati četiri boce i na kraju otčepiti bocu i uliti vino u čaše. Sve igre popraćene su strogim pravilima, a njihovo kršenje se kažnjava.


Silazak Ružica iz bribirskog kaštela / Snimio Roni BRMALJ


Silazak Ružica iz bribirskog kaštela / Snimio Roni BRMALJ



Jedina igra u kojoj je svim Ružicama zagarantirano maksimalnih 12 bodova je bonus igra, odnosno ispijanje natočenog vina.Organizatori poznate i nagrađivane manifestacije su TZG Novog Vinodolskog, TZ Vinodolske općine i vinarija Pavlomir.


Pokrovitelji su Grad Novi Vinodolski, Vinodolska općina i Katarina line koja je osigurala glavnu nagradu. Veliku ulogu u organizaciji manifestacije imaju i KUD Bribir, KUD Ilija Dorčić Novi Vinodolski, DVD Bribir i DVD San Marino Novi Vinodolski.