Prodaja imovine propalih firmi

Proljetna rasprodaja na crikveničko-vinodolskoj rivijeri: na bubnju 7 hotela, turističkih naselja i kampova

Anto Ravlić

Kupce čekaju hoteli Marina, Lišanj, Horizont, Slavuj i San Marino, dio TN Povile i kamp u Povilama. Prodan je hotel Klek i dio bungalova u Povilama



CRIKVENICA Kao što su nekad traperi na Divljem zapadu u proljeće hitali u bespuća tražeći priliku za zaradu i bolji život, tako se ovog proljeća hita na javne dražbe na crikvenički općinski sud. Plijen je prilično veći od dabrovih krzna. Prodaju se hoteli na crikveničko-vinodolskoj rivijeri čiji su bivši vlasnici ostali negdje na »pola puta«. U raskoraku želja, poslovnih planova i spretnosti.


Selački hotel Marina, koji je zajedno s ogulinskom firmom »Izgradnja« otišao u stečaj, ponuđen je za 68 milijuna kuna. Kupaca na prvoj dražbi nije bilo. Nitko nije položio niti jamčevinu pa se unaprijed znalo što će se dogoditi. Neslužbeno smo doznali da prodaju hotela s četiri zvjezdice na atraktivnoj lokaciji priječi neki spor i da će prodaja potrajati. Hotel posluje s desetak radnika. Zahvaljujući pravnim manevrima uoči proglašenja stečaja, hotel je dan u najam Ivanu Klokočkom s kojim je »Marina« i potonula u stečaj. Bivši radnici traže 800 tisuća kuna za zaostale plaće. Očito će hotel koji je bio pun osam mjeseci godišnje, radio 365 dana u godini i primao vrhunske sportaše morati čekati bolja vremena, a netko će se pitati kako je hotel koji je dobro radio propao. Upućeni kažu da je profit hotela služio za krpanje posrnule građevine u ogulinskoj firmi.  


Slična je situacija s kampom u Povilama na koji polaže pravo država. Na nedavnoj dražbi pojavilo se troje zainteresiranih, no otišli su neobavljena posla. Da će prodaja kampa za 800 tisuća kuna još neko vrijeme ostati na čekanju, svjedoči činjenica da na popisu za sljedeću dražbu na Općinskom sudu u Crikvenici koja će se održati krajem svibnja kampa nema. No, zato će se na drugoj dražbi naći drugi atraktivni objekti. Olakotna okolnost druge dražbe je da se hoteli mogu dobiti po povoljnijim cijenama. Na prvoj dražbi se hoteli nisu mogli prodati ispod dvije trećine cijene. Na drugoj će cijena moći pasti do trećine vrijednosti objekta.  




Hotel Lišanj u Novom Vinodolskom procijenjen je na 123 milijuna kuna. Teoretski, mogao bi se prodati za oko 40 milijuna, što je puno manje od minimalnih 80 milijuna kuna na prvoj dražbi. Hotel Lišanj rasprostire se na 14 tisuća kvadrata, a za cijenu se dobije i hotel Horizont, dva teniska terena i još nešto terena. Hotel San Marino i hotel Slavuj prodaju se za devet milijuna kuna. Za centralni objekt u turističkom naselju Povile traži se 5,7 milijuna kuna. Ovrhovoditelj je Hypo Alpe Adria bank Klagenfurt. Svi objekti koji krajem svibnja idu na dražbu nekad su poslovali ili bili u vlasništvu poduzeća »Hotela Novi« d.d. koje je prije dvije godine otklizilo u stečaj.


Podsjetimo da je prošli tjedan na prvoj javnoj dražbi prodan hotel Klek u novljanskoj luci. Kupci su stigli iz Slovenije. Za koliko je hotel prodan, bit će poznato kad sud javno objavi cijenu objekta kojem će sigurno porasti vrijednost nakon gradnje marine u Novom. Na prvoj dražbi prodana su i tri paviljona u TN Povile.