Trideset prilika

Projekt Samoniklim biljem do samozapošljavanja: Branjem kadulje, šparoga i koprive do sigurnog posla

Anto Ravlić

PC Vinodol – Ivona Blažević, Margareta Goić, Ivica Jerčinović i Frana Dijanić / Foto: Anto RAVLIĆ

PC Vinodol – Ivona Blažević, Margareta Goić, Ivica Jerčinović i Frana Dijanić / Foto: Anto RAVLIĆ

Projekt namijenjen ženama starijim od 45 godina PC Vinodol prijavio je na Europski socijalni fond. Mjesta ima za 30 polaznica koje bi se godinu dana educirale za branje samoniklog bilja



NOVI VINODOLSKI  Kako naći posao, danas je pitanje koje muči »pola« države. Uz pomoć poduzetništva, u Poduzetničkom centru Vinodol pokušavaju pomoći nezaposlenima, ponajviše na području Crikvenice, Novog Vinodolskog i Vinodolske općine, no vrata nisu zatvorena niti drugima s idejom i hrabrošću.


  Protiv nezaposlenosti se djeluje na dvije bojišnice. Na jednoj su već polučeni uspjesi. Preko programa samozapošljavanja i uz pomoć Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, desetero ljudi je našlo radna mjesta. Možda i više jer je desetero odlučnih otvorilo svoje obrte i poduzeća. HZZZ osigurava 25 tisuća bespovratnih kuna, a PC Vinodol besplatno pomaže nezaposlenima u kreiranju poslovnog plana bez koje se ne može dobiti poticaj za samozapošljavanje.    

Hotel za pse


– Pomažemo ljudima koji imaju dobru ideju, kaže direktor PC Vinodol Ivica Jerčinović.


  Dobivena sredstva mogu se iskoristiti za nabavku opreme i početne troškove samozapošljavanja. Uvjet je da su kandidati prijavljeni na Zavod za zapošljavanje i da prvi put otvaraju obrt ili poduzeće. Uspješna suradnja s PC Vinodolom urodila je otvaranjem hotela za pse, kafića, ribarskog obrta, obrta za piljenje drva, mehaničarske radnje i taksija.




  Drugi program koji nudi perspektive nezaposlenima još je zanimljiviji. Jeste li ikad pomislili berući na primjer šparoge da biste mogli živjeti od oštrog oka i malo znanja? I to daleko od ureda i nervoznih šefova koji neprestano podižu planove i prijete otkazima.


 Čarobni štapić skriva se iza projekta »Samoniklim biljem do samozapošljavanja«. Namijenjen je ženama starijim od 45 godina. PC Vinodol prijavio je projekt vrijedan 612 tisuća kuna na Europski socijalni fond. Mjesta ima za 30 polaznica koje bi se godinu dana educirale za branje samoniklog bilja.


 Poduzetnički centar Vinodol zadužen je za vođenje i koordinaciju cjelokupnog projekta. Projektni partner Udruga Zeleno zlato na projektu će angažirati obučenu trenericu iz područja branja i izrade proizvoda od samoniklog bilja kao voditelja edukacije, a u stručnom dijelu skladištenja, sušenja i distribucije ubranog samoniklog bilja zadužena je Poljoprivredna zadruga Plodovi vinodola.


Udruga Zeleno zlato već je pokrenula sličan projekt na Banovini, a da njihovi projekti imaju glavu i rep svjedoči donacija Zagrebačke banke od 7.500 eura.    


Od novina u PC Vinodol treba izdvojiti useljenje u prostor Ivanja na tržnici u Novom Vinodolskom. Tako je to treća točka gdje se može naći korisne informacije, bez obzira da li je riječ o samozapošljavanju ili pomoći poduzetnicima. Info punkt se nalazi u Bribiru, a svake srijede od 9 do 12 sati djelatnici PC Vinodola dežuraju u zgradi gradske uprave u Crikvenici.



Otkup osiguran


Dakle, bitno je poznavati samoniklo bilje. Otkup je osiguran i uhodan. Projekt je prošao prvi korak evaluacije. U PC Vinodol vjeruju da će se moći živjeti od branja 50 vrsta samoniklog bilja. Primjerice, od branja šipka, šparoga, smilja, kuša, koprive…   PC Vinodol koncentriran je na pomoći jedinicama lokalne samouprave osnivača, Crikvenice, Novog i Vinodolske općine, kad je riječ o pripremi, prijavi i provedbi projekata. PC Vinodol, LAG Vinodol i stručne službe gradova i općina čine zajedničke projektne timove kojima je cilj privući što više sredstava iz hrvatskih i europskih fondova. PC Vinodol djeluje i šire. Tako je vodio projekt za ŽLU Kraljevica-Bakar. Aktivnosti su usmjerene i na pomoć poduzetnicima u prijavi za projekte poput konkurentnosti turističkog gospodarstva Ministarstva turizma. Primjerice, u Selcima se rađa zanimljiv projekt koji bi mogao ponudu mjesta upotpuniti kajacima.