Preduvjeti za odvojeno prikupljanje otpada

Primopredaja novog reciklažnog dvorišta u Senju

Dorotea Prpić

Reciklažno dvorište nalazi se na istočnom ulazu u Senj, a koštalo je  3,4 milijuna kuna / Snimila Dorotea PRPIĆ

Reciklažno dvorište nalazi se na istočnom ulazu u Senj, a koštalo je 3,4 milijuna kuna / Snimila Dorotea PRPIĆ

Radno vrijeme bit će svaki dan osim nedjelje, a primat će se papir, staklo, metal, plastika, tekstil, masti, boje, deterdženti, lijekovi, akumulatori, baterije, električna i elektronička oprema, krupni i građevni otpad iz kućanstava



SENJ U uredu senjskog gradonačelnika održana je primopredaja novoizgrađenog reciklažnog dvorišta kojim će ubuduće upravljati Gradsko komunalno društvo Senj d.o.o., a uz gradonačelnika Sanjina Rukavinu, prisustvovali su joj predsjednik Gradskog vijeća Željko Tomljanović, direktor Gradskog komunalnog društva Senj d.o.o. Bruno Brozičević i pomoćnik direktora Toni Žunić.


Reciklažno dvorište izgrađeno je na istočnom ulazu u Senj, a osnovna mu je zadaća smanjiti količinu otpada koja bi se inače odložila na odlagalište i jedan je od sastavnih dijelova sustava gospodarenja otpadom na području Grada Senja. U reciklažnom dvorištu građani (fizičke osobe) mogu bez naknade odvojeno odložiti otpad koji se potom organizirano predaje na daljnje postupanje.


Bespovratnih 85 posto


Kako je istaknuo gradonačelnik Rukavina, izradu projekta, samu gradnju sve do ishođenja uporabne dozvole – odradio je Grad Senj.




Izgradnja reciklažnog dvorišta koštala je 3,439 milijuna kuna, od čega je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost bespovratnim sredstvima financirao 84,99 posto investicije, a da bi reciklažno dvorište moglo u funkciju, Grad je morao izgraditi i kanalizaciju od lokacije dvorišta do postojećeg spoja na sustav odvodnje, što je dodatno koštalo oko milijun kuna, s tim da je ovu izgradnju sa sto tisuća kuna pomoglo Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja.


Reciklažno dvorište, smeće, otpad, Senj, snimila Dorotea PRPIĆ


Reciklažno dvorište, smeće, otpad, Senj, snimila Dorotea PRPIĆ



Osim izgradnje platoa, prometnice, potpornih zidova, ograde te vodoopskrbe, odvodnje i elektroinstalacija, reciklažno dvorište je opremljeno spremnicma i boksovima za otpad, balirkom, usitnjivačem granja, vagom i kontejnerom za zaposlene, a gradnja i opremanje trajalo je 7 mjeseci.


U reciklažno dvorište primat će se otpadni papir, staklo, metal, plastika, tekstil, ulje i masti, boje, deterdženti, lijekovi, baterije, akumulatori, električna i elektronička oprema, krupni otpad i građevni otpad iz kućanstava.


U dvije smjene


Reciklažno dvorište će s radom početi nakon upisa u Očevidnik reciklažnih dvorišta, a radno vrijeme bit će svaki dan u dvije smjene, osim nedjelje. Početkom njegova rada Grad Senj ispunjava zakonsku obvezu iz Zakona o otpadu da svaka jedinica lokalne samouprave mora na svom području osigurati rad najmanje jednog reciklažnog dvorišta. Uz to, njime su stvoreni uvjeti za odvojeno prikupljanje otpada. Uz ovaj značajni komunalni objekt, Grad Senj je prethodne tri godine sanirao i odlagalište otpada kod Svetog Jurja s izgradnjom novih ploha, u što je Fond za zaštitu okoliša uložio 12,204 milijuna kuna, a Grad Senj 3,780 milijuna kuna.


S reciklažnim dvorištem i saniranim odlagalištem otpada stvoreni su preduvjeti za odvajanje otpada na kućnom pragu i smanjenje odloženog otpada, što je osnova održivog gospodarenja otpadom, a Grad u planu ima i izgradnju sortirnice, čime bi se količine odloženog otpada na deponiju još više smanjile. Već ranije su za građane nabavljene kante za otpad i komposteri te postavljeni zeleni otoci , tiskat će se i leci o tome kako odvajati otpad, a na ovu temu upriličena su i predavanja za građane i nekoliko radio emisija kako bi korisnici bili što više upućeni u postupanje s otpadom.