Poticaj natalitetu

Pozitivan demografski trend: U Crikvenici našli način kako da obitelji stimuliraju na treće dijete

Ljiljana Hlača

Namjera je bila pokrenuti pozitivan demografski trend, te da se počne rađati više od 80 djece godišnje, a po riječima gradonačelnika Damira Rukavine, rezultati se u kratkom roku već vide



CRIKVENICA U prostorijama Grada Crikvenice jučer je upriličen prijam za obitelji s troje i više djece koje primaju potporu u iznosu od 30.000 kuna. Pozivu su se odazvali obitelji Stilin, Peričić i Njegovan, koje je jučer primio na razgovor gradonačelnik Grada Crikvenice Damir Rukavina i njegova zamjenica Silvia Crnić.


Podsjetimo, prošle godine u listopadu Grad Crikvenica odlučio je obitelji s trećim djetetom (ili više) nagrađivati s navedenim iznosom, kako bi se pokrenuo pozitivan demografski trend na Rivijeri. Cilj je da Rivijera živne, da se na ovom području počne rađati više od 80 djece godišnje, koliki je višegodišnji prosjek.


– A rezultati ove mjere već se vide jer je pravo na nju ostvarilo 13 obitelji, a tek je jedna godina od kada se ona primjenjuje, rekao je novinarima gradonačelnik Damir Rukavina.


Više prvašića




– Nadalje, ove godine zabilježili smo i porast prvašića. Pa je tako ove godine u školu krenulo 10 prvašića više nego lani. To je za nas uspjeh, za naš maleni kraj. Mi smo jako zadovoljni, izjavio je dalje Rukavina, koji je na upit hoće li gradska blagajna uspjeti izdržati ovakve izdatke istaknuo »da, ako treba zaustavit će se sve gradnje, investicije po gradu, jer sve to može čekati«. – Ali ovo ne – jer su djeca nešto neprocjenjivo, zaključio je Rukavina.


Primljene obitelji su tom prilikom pohvalile ovu mjeru. Žarko Stilin, tata malenoga Fran Luke, tom je prilikom rekao da se svi hvataju za taj iznos od 30.000 kuna, no sve to ne bi imalo nekog smisla da to nije popraćeno i ostalim aranžmanima. Mama malene Anne Njegovan, Dunja rekla nam je da navedeni novac dobro dođe osobito kada se nakon šest mjeseci primanja majke »prepolove«, dok je mama malenoga Josipa, Josipa Peričić dodala da potrebe beba ne treba posebno isticati -novac je uvijek dobrodošao.


Ovdje je demografska politika shvaćena vrlo ozbiljno, a to dokazuje da osim 30.000 kuna roditelji s više djece (3+) ostvaruju pravo na besplatan vrtić, zatim na besplatan obrok za vrijeme cijelog osnovnoškolskog obrazovanja, sufinanciraju se udžbenici u iznosu od 400 kuna, te se u iznosu od 50 posto cijene sufinancira produženi boravak. Procjene su da će to ove godine gradske oce pronatalitetna politika ukupno koštati 400.000 kuna.



Grad Crikvenica uz Grad Zagreb jedini daje tako izdašnu potporu roditeljima koji se odluče na takvu odluku, navedeno je na susretu. Ovaj iznos se isplaćuje tijekom tri godine, a uvjeti su da jedan od roditelja ima prebivalište u Crikvenici duže od pet godina, da treće dijete živi u istom domaćinstvu i da su oba roditelja prijavljena u Crikvenici.



Socijalni stanovi


– Pozitivne pomake naše demografske politike osjetili su i roditelji polaznika vrtića, budući da je uveden kriterij ekonomske cijene usluge čuvanja i odgoja, naglasila je jučer Silvia Crnić. Naime, iznos cijene vrtića od sada ovisi o visini prihoda roditelja, što u konačnici znači značajno sniženje cijene za veliki broj roditelja odnosno uzet je imovinski aspekt u obzir, dalje je navela Crnić, koja je inače inicijatorica ideje da se treće dijete nagradi s 30.000 kuna.



Djeca koja ostvaruju pravo na ovu mjeru su: Frane Bošnjak, Semin Mehmeti, Josip Peričić, Armin Bajrami, Fran Čupić, Zara Račić, Anna Njegovan, Klara Jurković, Rino Šegulja, Stipan Peričić, Dino Crnić, Roko Zoričić i Fran Luka Stilin.



Inače, Grad isplaćuje naknadu od 1.500 kuna, roditeljima za prvo i drugo dijete u obitelji, a ovom prilikom treba istaći da se mislilo i na one koji nemaju riješeno stambeno pitanje a spadaju u kategoriju socijalnih slučajeva. Za njih se grade socijalni stanovi, a gotova je već i Odluka o davanju takvih stanova u najam koja definira kriterije dodijele takvih posebnih kvadrata. Nju bi danas trebalo potvrditi Gradsko vijeće.