Dramatični početak

Oporba napustila sjednicu Vijeća u Općini Vinodolskoj

P. N.

Projekt vrtića prijavit će se na natječaj mjere 7.4.1. iz Programa ruralnog razvoja RH. Ukupna vrijednost projekta je 9.222.500 kn, a iznos bespovratnih sredstava planiran je u iznosu od 7.440.000 kn



Sjednica Općinskog vijeća Vinodolske općine, 13. po redu, imala je dramatičan početak. Naime, oporba je odlučila napustiti sjednicu zbog toga što nije htjela prihvatiti dnevni red. Sjednica se tako nastavila sa sedam vijećnika koji su jednoglasno prihvatili svih deset točaka dnevnog reda.


Kada su vijećnici glasali za usvajanje dnevnog reda rezultat je bio izjednačen te su članovi oporbe istaknuli da se sjednica s takvim dnevnim redom ne može nastaviti jer ga nije prihvatila većina. Ipak, nakon kratke stanke predsjednik općinskog vijeća Boris Miklić istaknuo je da se usvaja i glas novog vijećnika Jurice Jerčinovića jer je njemu mandat službeno počeo 3. rujna te je s njegovim glasom dnevni red ipak prošao. Oporba nije bila zadovoljna takvim ishodom te su vijećnici Zoran Spoja, Darko Jerčinović, Davor Saftić, Branko Pancić, Mihovil Mavrić i Roko Brozović samoinicijativno napustili sjednicu. Nakon odlaska oporbe dnevni red ponovo je dan na glasanje te ga je preostalih sedam vijećnika jednoglasno prihvatilo.


Prošli tjedan se u Bribiru održao zbor građana gdje su stanovnici postavljali pitanja i davali svoje mišljenje o prijedlozima pojedinih rješenja. Tijekom aktualnog sata mnogi su vijećnici istaknuli da građani na skupu nisu pozitivno reagirali na rješavanje problema vrtića u Bribiru. Na prethodnom se vijeću već raspravljalo o ideji da se vrtić Cvrčak i mrav u Bribiru preseli u zgradu knjižnice, a knjižnica bi se u tom slučaju preselila u prostor vrtića. Ni vijećnici, a ni građani na prošlotjednom skupu nisu prihvatili to rješenje, a načelnik Marijan Karlić istaknuo je da to nije jedina opcija te da će se odabrati optimalno rješnje koje će svima odgovarati, a naročito Bribircima.





Vijeće je također obaviješteno o stavljanju mandata vijećnika Pavla Kombola u mirovanje, a novi vijećnik Jurica Jerčinović položio je prisegu. Pavao Kombol imenovan je novim predstavnikom Vinodolske općine u Nadzornom odboru KTD-a Ivanj, a pročelnik Miljenko Šimić razrješen je te dužnosti.



Dok se rješenje za vrtić u Bribiru još traži, u Triblju se ide naprijed s izgradnjom nove zgrade dječjeg vrtića. Vijeće je dalo suglasnost za provedbu projekta koji će se prijaviti na natječaj mjere 7.4.1. »Ulaganja u pokretanje, poboljšanje, proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu« iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. Cilj je povećati kapacitet vrtića te unaprijediti kvalitetu predškolskog odgoja i obrazovanja. Ukupna vrijednost projekta je 9.222.500 kuna, a iznos bespovratnih sredstava planiran je u iznosu od 7.440.000 kuna, dok će se ostatak sredstava osigurati iz općinskog proračuna.


Donesena je i odluka o proširenju groblja u Bribiru koji će se također prijaviti na natječaj mjere 7.4.1. Cilj je postizanje uvjeta za dostojnu sahranu preminulih s područja općine i povećanje kvalitete pogrebnih usluga. Ukupna vrijednost projekta je 896.250 kuna, a potpora iz proračuna Europske unije i Republike Hrvatske iznosila bi 742.500 kuna, dok bi ostatak pokrila Općina.