Najljepša brodica

Odabrana miss među crikveničkim barkama – titula jakovarskoj pasari “sa škaficom”

Anto Ravlić

Foto A. Ravlić

Foto A. Ravlić



CRIKVENICA Najljepša drvena barka na području Crikvenice je pasara »sa škaficom« Nikice Brnića iz Jadranova. Pasara na vezu u uvali Perčin (CK 440) pobjednica je izbora za najljepšu drvenu brodicu »Josip Ivančić Cene« kojeg drugu godinu zaredom organizira Županijska lučka uprava Crikvenica. O pobjedniku je odlučilo povjerenstvo u sastavu: Davor Lončarić, Goran Cerović i Vladimir Matejčić. Kriteriji odabira su kvaliteta, odnosno razina održavanja, posjedovanje vesala, jarbola i jedara, te ukupan dojam.


Konstrukcija pobjedničke barke je izrađena od brestovine, oplata od jelovine i smrekovine, a ražma od hrastovine. Ovogodišnja pobjednica natječaja Josip Ivančić Cene se nalazi u obitelji Brnić od svog samog početka.


Očevih ruku djelo


– Brodicu je 1980. godine izradio moj otac Bogoljub. Preko ljeta odemo na plažu, na Krk, do Crikvenice i Klimna, do Omišlja. Služi mi i za ribe. Jednostavnije je imati plastičnu barku, no drvena barka je ipak nešto drugačije. Drugi osjećaj, bolje se ponaša na moru. Naravno, drvo je i obaveza. Svake dvije-tri godine se mora izvući van, pofarbati, lakirati. Puno više pažnje traži. Sâm sam počeo raditi prije 20 godina, a prije sam pomagao ocu i tako učio. Barka ima i ime – Loreni. Otac je izvukao početna slova svoje djece. Lovrenca, Renate i Nikice. Motor je Torpedov, koliko je stara barka, toliko i motor, dobar je. Najdalje sam išao do Malinske, želja mi je oko Krka proći na dva-tri dana, ali ne stignem od posla. Jednog dana hoću sigurno, priča Nikica Brnić.


Popust 50 posto




ŽLU Crikvenica je pokrenula izbor s namjerom poticanja drvene brodogradnje i održavanja drvenih brodica. Ravnatelj ŽLU-a Mario Kružić objašnjava da se izborom želi oteti zaboravu drvenu brodogradnju crikveničkoga kraja te potaknuti ljubitelje mora da što više kupuju i grade drvena plovila kao dio crikveničke i hrvatske tradicije. ŽLU već nekoliko godina daje popust od 50 posto na godišnju pristojbu za vez za drvena plovila. Dobitnik nagrade u potpunosti je oslobođen plaćanja godišnje pristojbe za vez.


U lukama koje pokriva ŽLU Crikvenica na vezu je više od tisuću plovila, drvenih barki je tek sedamdesetak ili oko pet posto. Nagrada nosi ime po jednom od najistaknutijih brodograditelja crikveničkoga kraja. Lani je nagradu dobila Božica Car iz Dramlja čija je brodica napravljena 1964. godine u Klimnu, a u njezinom vlasništvu je od 1993. godine. Barka je vezana u lučici Pazdehova u Dramlju.