DRŽAVNA POTPORA

Novom Vinodolskom stiže 350.000 kuna iz Ministarstva kulture

Anto Ravlić

Najveća potpora odnosi se na adaptaciju i opremanje Centra za kulturu Grada Novog Vinodolskog. Država će projekt poduprijeti s 300 tisuća kuna, ideja projekta je preuređenje rodne kuće braće Mažuranić u kulturni centar



NOVI VINODOLSKI Poznato je da Novi Vinodolski inzistira na očuvanju kulturne baštine i narodnih običaja. Uz svu dobru volju i entuzijazam, teško je inzistirati na kvaliteti i vjerodostojnosti bez financijskih sredstava. Uz vlastita sredstva, pokušava se pronaći koja kuna iz drugih izvora. I uspijeva. Ministarstvo kulture Republike Hrvatske ove godine proslijedit će Gradu Novom Vinodolskom i njegovim institucijama 350 tisuća kuna. Sredstva stižu zahvaljujući uspješnim prijavama na javni poziv Ministarstva kulture za predlaganje javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2018. godinu.


Svi zadovoljni


Najveća potpora odnosi se na adaptaciju i opremanje Centra za kulturu Grada Novog Vinodolskog. Država će projekt koji su prijavili Grad Novi Vinodolski i Centar za kulturu Grada Novog Vinodolskog poduprijeti s 300 tisuća kuna. Ideja projekta je preuređenje rodne kuće braće Mažuranić u kulturni centar. Time bi se našao dom za kulturne, socijalne i sportske udruge koje sudjeluju u društvenom životu grada.


Novljani vjeruju da bi uređenje Centra za kulturu intenziviralo kulturne manifestacije, uspostavljanje i razvijanje međugradske i međunarodne suradnje, razmjene na polju kulture, umjetnosti i sporta. Otvaranje Centra osnažilo bi turističku ponudu grada. Adaptacija zgrade izvodit će se u fazama. Zgrada se sastoji od podruma, prizemlja te dva kata. Ukupna vrijednost radova s opremom nadilazi 800 tisuća kuna. Razliku od 500 tisuća kuna osigurat će Centar za kulturu i Grad Novi Vinodolski. Gradonačelnik Novog Vinodolskog Velimir Piškulić ističe da bi obnova kuće Mažuranićevih trebala početi na proljeće i završiti ove godine.




Donedavno su u rodnoj kući Mažuranića boravila djeca. Od 1946. godine u zgradi je funkcionirao Dječji dom braće Mažuranić. Prije nešto više od godinu dana dom je potpao pod Centar za pružanje usluga u zajednici Izvor, a potom je uslijedio dogovor kojim su zadovoljni i u Gradu Novom i u Izvoru. Izvoru ostaje objekt, aneks kuće Mažuranić, za aktivnosti posvećene djeci, a Gradu je vraćena kuća Mažuranićevih. Grad je dao aneks u dugotrajan najam Izvoru koji će zatražiti sredstva za uređenje od europskih fondova.


Muzej i galerija


Narodnom muzeju i galeriji Novi Vinodolski odobreno je deset tisuća kuna za šest raznovrsnih izložbi (slike, skulpture, objekti i instalacije) u Gradskoj galeriji Turnac. Ukupna vrijednost projekta je 57 tisuća kuna. Razliku će pokriti Narodni muzej i galerija Grada Novog Vinodolskog. Za nabavu knjižne i neknjižne građe, informatičke opreme i Malu glagoljsku akademiju Narodnoj čitaonici i knjižnici Novi Vinodolski odobrena je 41 tisuća kuna. Ukupna visina ulaganja je 89 tisuća kuna. Za razliku će se pobrinuti Narodna čitaonica i knjižnica i Grad Novi Vinodolski.


KUD Ilija Dorčić njeguje izvorne običaje, pjesme, kolo, plesove, sopnju sopila i novljansku narodnu nošnju. KUD djeluje više od 64 godine i sudjeluje na raznim događanjima i smotrama predstavljajući bogatu baštinu Novog Vinodolskog. KUD je aplicirao prema Ministarstvu kulture program Nabava novljanske narodne nošnje. Za nošnje će trebati izdvojiti nešto više od devet tisuća kuna. Ministarstvo će pokriti pola iznosa.