Pučka predstava

Novljani oženili mladu mesopustovu

Franjo Deranja

Foto: Franjo  Deranja

Foto: Franjo Deranja



Novljani su prema starom običaju i prastaroj navadi jučer oženili svoju mladu mesopustovu. Bili su tu mladenci, »prve divice« i kumovi, pa »stari svati«, a to su roditelji mladenaca koji su ih najavili već u prijepodnevnim satima, a to znači: napovidali.


Zavijorili su se barjaci i zaorila pjesma, zaigralo se prvi put ove godine i staro dobro poznato novljansko narodno kolo, s »pivačima« u sredini kola koji daju svemu tome i korak i ugođaj. Svi u svatovima ili »svaći« bili su u nedjelju novljanski mladići odjeveni u muške i ženske narodne nošnje i odore, glavni i čelni momci u crnim frakovima, šeširima i polucilindrima.


Grad je počeo živjeti početak tradicijske završnice svojeg starog i prastarog narodnog običaja. Čitav protokol ima čvrsto određen kalendar događaja, svoje vrhunce i dramatiku što se ogleda u završnom suđenju čovjeku od slame, mesopustu, koji je redovito svake godine i uvijek krivac za sve nedaće. Ali o tome će se tek čuti. Ovo je tek početak velike pučke predstave i narodnog običaja s izraženim folklornim značajkama što su odnedavno i zaštićeno kulturno dobro. Upravo u Novom Vinodolskom to je vidljivo jako dobro. Jer, običaj je to koji živi stoljećima, pa stoga: živio prastari novljanski narodni običaj!