Nesmetan prolaz

Napokon nema više ”lomivrata”: Nakon niza godina sanirana senjska Ogrizovićeva ulica

Dorotea Prpić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin



SENJ Ogrizovićevom ulicom u Senju, u kojoj je ulaz u Gradski muzej, dva ulaza u župni ured i ulaz u katakombe katedrale te koja s dva kraja vodi do trga ispred katedrale, sada se može nesmetano prolaziti. Nakon dugog niza godina ulica je sanirana. Prije sanacije moralo se paziti kuda se hoda jer je svaka ploča vodila svoju »politiku«. Štoviše, jedan visoki crkveni dostojanstvenik svojevremeno je ovu ulicu nazvao »lomivrat« i svoje kašnjenje na jedan skup opravdao činjenicom da je izlaskom iz župnog ureda ovom ulicom morao pažljivo hodati.


Ogrizovićeva ulica bila je jedna od rijetkih u staroj gradskoj jezgri koja pred više od četrdesetak godina nije bila obuhvaćena obnovom, vjerojatno zato što je u blizini katedrala i trg ispred nje koji se zove Cimiter, odnosno groblje, pa se moglo očekivati da bi arheološka istraživanja tu obnovu znatno usporila. Tako je obnova ulice na tom području ostavljena za kasnije. To »kasnije« značilo je, nažalost , više od četiri desetljeća kasnije.


Ogrizovićevu ulicu Grad je obnovio proračunskim sredstvima, a ukupna sanacija koštala je oko 364 tisuće kuna. Pri sanaciji, osim ploča, izmijenjene su i vodovodne cijevi i postavljeni novi kandelabri. Radove su izveli tvrtke Vodovod i odvodnja i Senj graditeljstvo. Može se očekivati da će se sa sanacijom nastaviti i da je sada na redu obnova trga ispred katedrale koju posjećuju ne samo domaći, nego i velik broj stranih posjetitelja