Uskočki dani

Mlečani stigli uskocima na motociklu

Anto Ravlić

U Senju se slučajno našao par iz Venecije kojima se svidjela priča o uskocima koji su najradije napadali baš Mletke. Sljedeće godine Uskočki dani sele dublje u srpanj, kada u Senju boravi veći broj turista



SENJ » Sedmo izdanje Uskočkih dana privuklo je u dva dana u grad pod Nehajem dvije tisuće ljubitelja Senja, štovatelja uskoka i znatiželjnika koji su prvi ili tko zna po koji put željeli izbliza vidjeti kako se živjelo, ratovalo, veselilo i liječilo prije nekih pola tisućljeća.


   Kad napišemo da su Uskočki dani privukli u grad pod Nehajem velik broj ljudi, rečenica zaista stoji. Bura i uskoci su prve asocijacije na Senj. I vikend je osim u znaku uskoka, protekao i u znaku bure. Prvog dana manifestacije sudionici i gosti su se okupili pod tvrđavom Nehaj, no bura je odlučila da će se sva događanja premjestiti u centar Senja. Direktor TZ-a Grada Senja Viktor Samaržija objasnio je da srednjovjekovni šatori ne bi preživjeli buru, a još veći rizik je bio igrati se vatrom bez koje se srednjovjekovni tabori nisu mogli zamisliti. Uskočki dani bez logorske vatre i vatrenog showa ne bi imali smisla.


  


Bura omela opsadu




U jutarnjim satima povorka uskoka i vitezova, u kojoj se našla većina od 250 kostimiranih i oklopljenih izvođača, krenula je od od Obale kralja Zvonimira do Vele place ili Trga Cilnica. Očekujući hrabre ratnike, Senjani i gosti, posebno najmlađi, bavili su se ponudom lakrdijaša koji je mahao noževima iznad glava dragovoljaca i tvrdio da je vještinu brusio tri godine u Vrapču. Ulicama i trgovima Senja odjekivala je srednjovjekovna glazba. Širili su se mirisi. Posjetiteljima je posebno atraktivna bila ponuda »ribe na šibe«. Mirisalo je na srednji vijek, barem gastro ambijentom.



U Senj je pristiglo petnaestak družina koje oživljavaju srednjovjekovnu povijest. Na čelu su naravno bili senjski uskoci. Slijedila su ih braća po oružju, kliški i žumberački uskoci, potom Dubovački streličari, Građanska garda Karlovca, Bratstvo sv. Mihovila iz istog grada, vitezovi iz Orahovice, Red čuvara grada Zagreba, Gradska straža Bakar, Križevačka djevojačka straža koja je znala čuvati bana Jelačića i privukla pažnju u Senju. U stroju je bilo Kuburaško društvo Gromovnik iz Svete Nedjelje, Otočki graničari, Frankopanska garda Ogulin, Udruga Paška alka, plesne skupine Kontea i grofovija Konjski.



   Oživljavanje povijesti ne može proći bez viteških borbi i plesova srednjega vijeka. Bolesnike se liječilo u srednjovjekovnoj bolnici, a radionice streličarstva, bodeža, bacanja sjekire i mačevanja upotpunjavale su povratak u 16. stoljeće. Šteta je da je bura otkazala noćnu opsadu Nehaja, no barem se uspjelo povesti povorku od Nehaja prema gradu u večernjim satima.


  


Kraj srpnja pogodniji


Direktor TZ-a Grada Senja Viktor Samaržija najavljuje da će se Uskočki dani vratiti u termin krajem srpnja, kada u gradu ima puno više turista kojima je zanimljiv povratak uskoka u grad.    Turiste je zanimalo što se događa. O Senju, uskocima i vitezovima raspitivali su se Sebastian i Michelle. Možete li naslutiti iz kojeg su grada stigli u Senj? Ako vam ne ide iz prve, vratite se po uzoru na Senjkinje i Senjane u povijest. Tko je bio najveći neprijatelj uskoka? Pogađate. Mlečani. Naš talijanski par došao je upravo iz Venecije i slatko se smijao kad smo im objašnjavali kako su možda uskoci napadali neke njihove pretke. Talijani su sa simpatijama komentirali davne neprijatelje. Svidjelo im se. Bitno da imaju osjećaja za timing. Tko zna kako bi prošli da su na motociklu stigli u Senj prije 500 godina.