Potpore Ministarstva

Lučka infrastruktura: Novljanskoj i senjskoj luci tri i pol milijuna kuna

Anto Ravlić

U Novom Vinodolskom će se uložiti milijun i pol kuna u obnovu Bribirske rive na ušću Ričine. Riječ je o potezu od mosta preko Ričine do novog lukobrana marine. U Senju će se obnoviti tri lokacije unutar luke, na potezu od lukobrana svetog Ambrozija do Gata svetog Nikole



Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture potpisalo je ugovore u Novom Vinodolskom i Senju kojima će izdvojiti tri i pol milijuna kuna za obnovu lučke infrastrukture.


U Novom Vinodolskom će se uložiti milijun i pol kuna u obnovu Bribirske rive na ušću Ričine. Radi se o potezu od mosta preko Ričine do novog lukobrana marine. U rekonstrukciju se ide zbog dotrajalosti rive, ali i zbog činjenice da je postojeći izgled Bribirske rive neprimjeren susjedstvu marine i ulazu u grad.



Razgovaralo se o ispravljanju »stare nepravde«. Lučka pristojba s Plitvica usmjeravana je prema ŽLU Sisak, obzirom da se Plitvice nalaze na kontinentu. Najavljen je pravedniji model. Sredstva bi ubuduće trebala ići tamo gdje su zarađena, a to je Ličko-senjska županija odnosno ŽLU Senj. Senjanima će to puno značiti. Proračun im iznosi milijun i pol kuna, a toliko bi ubuduće trebalo stizati s Plitvica. Ministar Butković je najavio da će država na drugi način pomoći Sisku.





Klenovica u rujnu


Ministarstvo je ove godine na području Novog Vinodolskog izdvojilo i šest milijuna kuna za zapadni lukobran u Klenovici. Ukupno lukobran stoji 12,5 milijuna kuna, a projekt podupiru Grad Novi Vinodolski i Primorsko-goranska županija. Za petnaestak dana se otvaraju ponude i ukoliko ne bude žalbi, gradnja će startati u rujnu. U Klenovici se već sanirala operativna obala koja će se zahvatom produžiti i činiti korijen 60 metara dugog lukobrana. Novljanske projekte vodi ŽLU Novi Vinodolski, a Ministarstvo sufinancira radove. ŽLU Novi Vinodolski priprema i projekt luke u Povilama. Postoji idejno rješenje i ide se u projektiranje.


Na potpisivanju ugovora ministar Oleg Butković, pomoćnik ministra Anđelko Petrinić, gradonačelnik Novog Velimir Piškulić, ravnatelj ŽLU Velimir Antić te predsjednik Upravnog vijeća ŽLU Saša Đujić istaknuli su kvalitetnu suradnju na projektima.



Ove godine će Ministarstvo u lokalne i županijske luke usmjeriti gotovo 54 milijuna kuna. U sljedećim mjesecima objavit će se EU natječaj vrijedan 150 milijuna kuna. Među 14 projekata, sredstva bi mogle dobiti luke u Crikvenici, Cresu, u Baški i na Unijama.



Tri lokacije


U Senju je potpisan ugovor vrijedan dva milijuna kuna kojim će se obnoviti tri lokacije unutar senjske luke, na potezu od lukobrana svetog Ambrozija do Gata svetog Nikole. Ministar Butković je podsjetio da je Ministarstvo s tri milijuna kuna sudjelovalo u investiciji u Stinici vrijednoj tri milijuna kuna. Radi se o izgradnji treće rampe koja će poboljšati sigurnost i omogućiti pristajanje većeg trajekta koji stiže sljedeće godine. Butković je pohvalio Ličko-senjsku županiju i ŽLU Senj koji imaju pripremljene projekte, što je preduvjet za državnu potporu. Ove godine je Ministarstvo i u luku Novalja usmjerilo dva milijuna kuna. Najavljeno je i ulaganje u luku u Karlobagu koja spada pod ŽLU Senj. Ugovor su potpisali ravnatelj ŽLU Senj Predrag Dešić u nazočnosti gradonačelnika Senja Sanjina Rukavine, župana ličko-senjskog Darka Milinovića, dožupana Vice Nekića te pomoćnika ministra Siniše Orlića i Anđelka Petrinića. Senjski gradonačelnik Rukavina je istaknuo da će se investirati na lokacijama atraktivnim za turiste. Župan Milinović je zahvalio državi na brizi za Ličko-senjsku županiju te iznio podatak da je ove godine u županiju stiglo sto milijuna kuna državnih potpora.