'Oženjena' Mlada mesopustova

Istanbulska konvencija u Novom Vinodolskom već u praksi

Franjo Deranja

Novljani tako mogu mirne duše reći da u ovoj prigodi ne postoje ni rodne ni druge razlike, te da Istanbulska konvencija ovdje već živi i u praksi, kada su svi mladići međusobno dobri prijatelji – deklaratorno protiv svakog nasilja – a za ovu potrebu običaja obučeni su u muške ali i u ženske narodne nošnje



NOVI VINODOLSKI U Novom Vinodolskom u nedjelju je prema prastarom narodnom običaju obavljeno vjenčanje »Mlade mesopustove«, ili kako kažu Novljani: oženili smo ju!


Pred mnogobrojnim građanima ovoga staroga grada i njihovim gostima mladići koji će idućih dana biti mesopustari, za ovu su prigodu odjeveni u muške i ženske odore kao uzvanici na vjenčanju »Mlade mesopustove«.


Mladence je »vjenčao« Miljenko Žanić i u toj svečanoj prigodi naglasio: –  Mi štujemo oca, deda, pradeda i šukundeda! Mi štujemo mater, babu, prababu i šukunbabu! Mi ne damo, slavni puče, da se ženska čeljad tuče!…




Nakon toga na središnjem Trgu Vinodolskog zakona svi su zaigrali tradicijsko novljansko narodno kolo. Prije toga, tijekom čitavog prijepodneva, grad su obišli mladenkini »muški roditelji«, najavljujući poslijepodnevno vjenčanje.


S obzirom na to da je novljanski  narodni običaj isti već dulje od tri stoljeća, a da se samo okolnosti u kojima se odvija mijenjaju, Novljani tako mogu mirne duše reći da u ovoj prigodi ne postoje ni rodne ni druge razlike, te da Istanbulska konvencija ovdje već živi i u praksi, kada su svi mladići međusobno dobri prijatelji – deklaratorno protiv svakog nasilja – a za ovu potrebu običaja obučeni su u muške ali i u ženske narodne nošnje. Ili je to »muško prijateljstvo« tako moguće i to veće stoga što među njima ipak nema – žena!?


No, sve je to samo – mesopusni običaj!