Godina važnih projekata

Groblje u Zoričićima grad će koristiti sljedećih sto godina

Biljana Savić

Foto Grad Crikvenica

Foto Grad Crikvenica

U ugovorenoj prvoj fazi radova na izgradnji novoga groblja predviđena je izgradnja pristupne ceste, ceremonijalnog trga, mrtvačnice i prva faza grobnih polja, točnije 124 grobna mjesta



CRIKVENICA  Izgradnja novog groblja, uređenje plaže Grabrova u Jadranovu, energetska obnova obiju osnovnih škola koje djeluju na području grada, uređenje Ulice Pavla Radića i Gundulićeve ulice te izgradnja boćališta samo su neki od projekata koji se trenutačno provode na području Grada Crikvenice. Crikvenički gradonačelnik Damir Rukavina najavio je da će 2020. godina biti godina velikih i važnih projekata.


– Osim investicija koje su u fazi realizacije, uskoro nas očekuje otvaranje novih gradilišta. U planu je uređenje Vukovarske ulice u Dramlju te uređenje i dogradnja vrtića u Dramlju, izgradnja ribarske kućice u Selcu, druga faza uređenja plaže Grabrova u Jadranovu, nove parkirališne površine u Crikvenici, rekonstrukcija plivališta, uređenje postojećih i izgradnja novih dječjih igrališta te izgradnja dnevnog boravka za starije osobe – najavljuje Rukavina.


Radovi 10,5 milijuna


Nedostatak ukopnih mjesta jedan je od većih problema s kojim su se građani Crikvenice susretali posljednjih nekoliko godina. Izgradnja novoga gradskog groblja u Zoričićima teče prema planu. U ugovorenoj prvoj fazi radova na izgradnji groblja predviđena je izgradnja pristupne ceste, ceremonijalnog trga, mrtvačnice i prva faza grobnih polja, točnije 124 grobna mjesta. Vrijednost ugovorenih radova iznosi više od 10,5 milijuna kuna.




Svojom veličinom prostor groblja i broj planiranih ukopnih mjesta trebao bi poslužiti potrebama Grada Crikvenice sljedećih sto godina. Ukupna površina iznosi više od 37 tisuća kvadratnih metara.


Otprilike polovina prostora, odnosno gotovo 18 tisuća »kvadrata«, osigurana je za grobna polja, a više od 13 tisuća »kvadrata« za zelene površine. Osim grobnih polja i zelenih površina, na novom prostoru nalazit će se i prometne površine za koje je rezervirano oko četiri tisuće kvadratnih metara, a još 1.500 »kvadrata« namijenjeno je za građevine raznih namjena. Planirano je 6.185 ukopnih mjesta koja će se izvesti u nekoliko faza.


Mješovito groblje


Prema veličini, groblje je klasificirano kao malo, kao i sva groblja do pet hektara, a prema vrsti ukapanja kao mješovito groblje jer će postojati mjesta za klasični ukop, kao i prostori za polaganje urni. Unutrašnji prostor groblja imat će kapelu, zelene javne površine i površine za ukop sa stazama, stubištima, rampama i odmorištima. Pješačke staze koje će prolaziti uz grobove bit će povezane stubištima i rampama jer su ukopna mjesta zbog padine na kojoj se nalazi groblje organizirana na terasama.


U vanjskom će se dijelu nalaziti memorijalni trg, javne i zaštitne zelene površine, infrastrukturne površine te javno parkiralište i kolnik. I u vanjskom dijelu postojat će pješačke staze koje će služiti kao poveznica između groblja i postojeće prometne mreže.