Komfor

Grižane dobile ponudu za posebne goste: Mali Pariz prvi butik hostel u Vinodolu

Anto Ravlić

Mali Pariz nudi gostima komfor, dvokrevetne sobe i za obitelji četverokrevetne sobe, sve sa svojim kupaonicama. Gostima je na raspolaganju i bazen. Planira se uređenje fitnessa i wellnesa, čime bi se zaokružila ponuda objekta koji nudi 25 kreveta i restoran s ponudom autohtonih jela i zdrave prehrane



GRIŽANE Vinodolska dolina dobila je prvi hostel, butik hostel Mali Pariz u Grižanama. Moto hotela mogao bi glasi ti – zdrav život, zdrava prehrana. Vlasnica Martina Linarić imala je kuću za odmor, no željela je napraviti korak više. I kao nutricionist u ponudu uključiti svoje znanje. Možda je Vinodolska općina mogla dobiti i mali hotel u selu Marušići umjesto hostela, no nefleksibilni zakoni koji identične obaveze nameću malim obiteljskim hotelima i gigantima s 200 soba, iznjedrili su odluku o otvaranju hostela.


U Grižanama nije otvoren klasični hostel u čijim se višekrevetnim sobama susreću mladi sa svih strana svijeta. Mali Pariz nudi gostima komfor. Dvokrevetne sobe i za obitelji četverokrevetne sobe. Sve sa svojim kupaonama. Gostima je na raspolaganju i bazen. Planira se uređenje fitnessa i wellnesa, čime bi se zaokružila ponuda objekta koji nudi 25 kreveta.Sezona uhodavanja

Mali Pariz otprilike otvoren je uoči ljeta pa se premijerna sezona može shvatiti i kao razdoblje uhodavanja. Prva i već uspješna. Griški hostel najčešće su pohodili Nijemci, Austrijanci i Francuzi, slijedili su ih Belgijanci i Englezi, a stigla je i grupa Izraelaca. Već na prvi pogled, atipični turisti crikveničko-vinodolske rivijere. Uostalom, većina gostiju koja se odlučuje za Vinodol nisu klasični turisti koje zanima tek plaža.



Otkud ime Mali Pariz? Grižane su zvali mali Pariz. Zašto? Postoje dvije verzije. Prema jednoj, u Grižanama su živjela gospoda, imućniji i obrazovaniji koji su imali i lijepe kuće. U okolnim selima su tako govorili da su Grižane poput malog Pariza.Prema drugoj verziji, tijekom Prvog svjetskog rata kroz Grižane je prošla francuska vojska. Postoji priča da su se izgubili u uskim ulicama, da su šetali gore-dolje, vidjeli velike kuće i zaključili: kao u Parizu.Čak je jedno vrijeme u Marušićima stajao i putokaz Mali Pariz. Martina Linarić bi rado vidjela tu ploču.


 Opuštanje uz bazen




– Naše goste najviše zanima mir koji imaju u Grižanama. I većinu vremena provode u opuštanju, često pored bazena. Neki ostanu tri dana, u prolazu prema jugu, drugi ostanu po tjedan dana. Imali smo grupu biciklista, stigli su nam i lovci, grupa iz Velike Britanije. Željeli bi uspostaviti suradnju s našim lovcima, pozvati ih u svoje lovište na granici Engleske i Škotske. Ideja je da bi dolazili dva puta mjesečno dok traje sezona Mali Pariz ponudit će nešto za čim Vinodolska dolina vapi. Restoran s ponudom autohtonih jela. U Malom Parizu restoran već funkcionira, no za sad je zatvorenog tipa. Uskoro će otvoriti vrata svim gostima. 


– Ponudit ćemo posebnu, zdravu prehranu, proizvode lokalnih OPG-ova, morske delicije i divljač, maneštre, klasična primorska jela, najavljuje Martina Linarić. U dolini nedostaje sadržaja i ponude. Goste s kolegama iz Marušića samoinicijativno vode na vrela i perila, u crkvice, na proljeće su iznajmljivačima odlučili sami očistiti staze u Marušićima.Nedostaju sadržaji

No ponuđenih sadržaja je premalo, a sigurno ih u Vinodolu ne nedostaje. Crkve su zatvorene, čak nema ni termina u kojem bi se mogle razgledati, a goste koji stižu u Vinodol zanima kulturni turizam. Nedostaje kontinuiranih događanja koji prezentiraju običaje kraja. Kako i kad razgledati Kuću Klović, drivenički kaštel, bribirsku kulu?