Proslava Dana antifašističke borbe u Lukovu

General Tus: Prije 73 godine nije se naslućivalo da će se opet morati u borbu za slobodu

Franjo Deranja



LUKOVO (Bribir) – Središnja svečanost u povodu Dana antifašističke borbe za crikveničko-vinodolski kraj održana je na visoravni Lukovo, u bribirskoj šumi, u unutrašnjosti Vinodolske općine.


Na skupu kojem je, u ime pokrovitelja svečanosti, uz stotine žitelja nazočio i župan Primorsko-goranske županije, Zlatko Komadina, te saborski zastupnik Saša Đujić, govorio je general Anton Tus, prvi načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske.


– Hrvatska je, kao dio antifašističke koalicije, imala već prve tri godine Narodnooslobodilačke borbe, glavninu vojno-obrambenog potencijala na širem prostoru bivše države, u kojoj je istovremeno, također, bilo raznih i različitih ideoloških pravaca ali je samo jedan bio ispravan, a to je antifašizam, – rekao je Tus.




– Od ukupno 471 tisuće tadašnjih hrvatskih ljudi koji su bili vezani uz NOB-e,230 tisuća bilo je u oružanim formacijama, a ostali su bili organizirani u ustanovama narodne vlasti i logistike.



– Tada se, prije 73 godine, nije nikako moglo ni naslućivati da će se opet, svega pedesetak godina kasnije, prije otprilike dva desetljeća, opet morati u borbu za slobodom i protiv novih oblika fašističke ideologije, – rekao je stožerni general Anton Tus koji je s nepunih 13 godina stupio u NOB-e, a i kao general HV dao izniman osobni obol u Domovinskom ratu, značajno utječući na moral naših branitelja ulaskom u hrvatske vojno-braniteljske formacije i dolaskom na čelo Glavnog stožera OS HV.


Župan Zlatko Komadina rekao je koliko je značajno bilo upravo ovo primorsko-goransko područje u oba oslobodilačka rata, antifašističkom i Domovinskom.


U NOB-i granica prema Italiji bila je na Sušaku te je išla kroz gorskokotarski kraj, a u drugom, također obrambenom Domovinskom ratu, ovaj kraj dao je iznimno značajan doprinos u velikom broju branitelja i u logističkoj potpori sasvim bliskoj bojišnici na području susjedne Ličko-senjske županije. Komadina je pozdravio veterane obaju oslobodilačkih ratova, i antifašističke borce i branitelje iz Domovinskog rata! Počast je šutnjom odana svima poginulima u oba obrambena rata, NOR-u i u Domovinskom ratu.


Nedavno preminulom antifašističkom borcu Mati Koščiću također je odana počast.


Skup je u ime domaćina pozdravio i Ivica Crnić, načelnik Vinodolske općine, a vijence na spomen obilježje narodnom ustanku u bribirskoj šumi položili su, uz pokrovitelja PGŽ Zlatka Komadine, te domaćina proslave Vinodolske općine i predstavnici gradova Crikvenice i Novog Vinodolskog, Silvia Crnić i Veselko Mutavgjić zamjenici gradonačelnika, te gradonačelnik Oleg Butković, kao i izaslanstvo Općine Fužine.


Svečanosti je nazočio i velik broj sudionika NOB-e s područja Primorsko-goranske županije, a među njima bio je Anđelko Manestar, predsjednik županijske Matice umirovljenika.


U glazbenom dijelu programa, uz intoniranje svečanih pjesama, državne hrvatske himne i himne PGŽ-e, nastupila je Ženska klapa „Žurnada“ iz Bribira.