'Otpad uredi, kune uštedi'

Edukativno-zabavne aktivnosti za crikveničke osnovnoškolce

Nataša Car

Snimila Nataša CAR

Snimila Nataša CAR

Mlade autorice su u sklopu radionice Zeleni smješko izradile mozaike od starih čepova, cvijeće od starih boca, radove od stare kartonske ambalaže, a od starih odbačenih plastičnih vreća zanimljive kompozicije na temu mora



CRIKVENICA U sklopu projekta Otpad uredi, kune uštedi, u Crikvenici je različitim edukativno-zabavnim aktivnostima obilježen Dan planeta Zemlje. U ovom su danu najviše uživali najmlađi koji su pridonijeli i njegovoj realizaciji.


U jutarnjem dijelu programa u Gradskoj galeriji svečano je otvorena izložba radova djece iz osnovnih škola Vladimira Nazora i Zvonka Cara koji su pohađali fotoradionice pod mentorstvom Borislava Božića i radionice kreativnog recikliranja pod vodstvom Dubravke Kanjski.


Mlade autorice su u sklopu radionice Zeleni smješko izradile mozaike od starih čepova, cvijeće od starih boca, radove od stare kartonske ambalaže, a od starih odbačenih plastičnih vreća zanimljive kompozicije na temu mora.




Zadatak fotoradionice bio je slikanje otpada odbačenog u prirodi. Nazivom »Čije je ovo?« fotoizložba ukazala je na važnost očuvanja okoliša. Svim polaznicima obje radionice uručene su diplome, a nakon izložbe djeca su ispred galerije od predstavnika Udruge Žmergo mogla naučiti kako izraditi vreće od starih majica.


Dan planeta Zemlje,


Dan planeta Zemlje, ‘Otpad uredi, kune uštedi’, snimila Nataša CAR



Popodnevni dio programa odvijao se na glavnom gradskom trgu. Vodio ga je popularni Šajeta, a posjetiteljima se obratio i predsjednik Gradskog vijeća Josip Friš predstavivši projekt kojem je cilj informirati Crikveničane i njihove goste o sustavu zbrinjavanja komunalnog otpada, koristima od odvajanja, recikliranja i kompostiranja.


Prva su nastupila djeca iz vrtića Radost s ekopjesmama, a s prigodnim repertoarom predstavili su se i zborovi crikveničkih osnovnih škola.


OŠ Vladimira Nazora nosi titulu eko škole pa su posjetitelji imali priliku dati donaciju za mirisne ekosapune i ekovrećice koje su učenici sami oslikali. Na štandu OŠ Zvonka Cara prodajnu je izložbu imala Učenička zadruga Zvončica koja je izradila reciklirane ogrlice od pamučnog materijala. Svi koji su propustili jutarnju radionicu imali su priliku na štandu Udruge Žmergo svojim starim majicama udahnuti novi život.


Nakon glazbenog dijela programa, uslijedile su zabavne ekoigre u organizaciji Udruge Žmergo te glazbenu podlogu DJ-a Marlona Branka. Djeca su preskakala plastične vijače, odvajala otpad utrkujući se romobilima i ubacivala papirnate lopte u koševe. Najmlađe je posjetitelje posebno razveselila predstava »Pažnja, pažnja, dar s neba?!«. Nakon predstave najboljim sudionicima ekoigara dodijeljene su nagrade.