Start u subotu

Dug kalendar mesopusne zime u Novom

Nataša Car

Tanci će se održavati svake subote, sve do 2. ožujka. Neizostavan dio priče je novljanski mesopust, proglašen nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske, koji kreće 14. veljače



NOVI VINODOLSKI Mesopusno veselje u Novom Vinodolskom kreće ove subote u Domu kulture. Tanci će se održavati svake subote, sve do 2. ožujka, a na njima će gostovati mnoge grupe iz hrvatskog Primorja. Neizostavan dio priče je naravno i novljanski mesopust, proglašen nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske.


Na prvi mesopusni tanac pozvani su svi domaći ljudi, a posebno Bribirci, Selčani i Grižanci, jer u goste Novljanima dolaze Bribirska parada, Selačka mantinjada i centralna glazba Grižane. Na zabavama u Domu kulture goste će zabavljati grupa Trend. Ugodna atmosfera, fino novljansko vino i pristupačne cijene i ove će godine sigurno privući velik broj gostiju, a prvi put gostuju i maškarane grupe s Krka i s Raba. Dio programa su i sadržaji za male mesopustare pa je tako »Dičja reduta« na rasporedu 24. veljače u Domu kulture.


Iznimna tradicija


Početak narodnih običaja koji se u Novom Vinodolskom slave i njeguju kao iznimno značajna tradicija bit će u sredini veljače, a završnica stoga ulazi čak u ožujak. »Prvi četrtak«, a to znači »prvo napovidanje dovcen i dovican« bit će 14. veljače, na Dan sv. Valentina! Drugi »četrtak« je 21. veljače, a »treti četrtak« i »treto napovidanje« posljednjeg dana u tom mjesecu – 28. veljače. Mesopusna »nedilja« ove godine pada 3. ožujka, a Čista sreda ili Pepelnica je 6. ožujka.




Postoji li simbolika, ove godine, kada običaj počinje upravo da Valentinovo? Možda… Jer, Novljani su zaista zaljubljeni u svoj narodni običaj i to im je važnije nego što bi možda nekome drugome bila zaljubljenost koju afirmira i propagira sv. Valentin!


Rijetki su takvi kalendari mesopusnih događanja kada Mesopust potraje sve do prvog tjedna u ožujku. To može značiti i bolje meteorološke prilike za dobar dio dana i mesopusnih događaja jer su velike studeni i nevremena s burom ili kišom najčešće u prva dva mjeseca u godini, premda ni to ne mora uvijek biti tako. Zima može katkad potrajati i do ožujka, a zna »ošinuti i repom«, što znači da se može oduljiti do same kalendarske završnice i pred početak proljeća.


U svakom slučaju, Novljani će ove godine imati vremena za punu pripremu svojeg tradicionalnog narodnog običaja u kojem su narodno kolo u ženskim i muškim nošnjama, junačke i domoljubne pjesme »pivačih« u kolu i mesopusna zoga, »bubanj i mužika«, najdragocjeniji elementi i dragulji novljanske baštine stare više stoljeća. Samo jedan od najmjerodavnijih dokumenata što svjedoči o dugovječnosti tog običaja i tradicije jest »žitak« koji se najstariji čuva u novljanskom Narodnom muzeju i premašio je tristo godina!



Za ovu godinu organizira se milenijska fotografija svih živućih mesopustara. U nedjelju, 24. veljače, Šime Strikoman napravit će fotografiju za koju se očekuje da će okupiti tristotinjak ljudi. Pozivaju se svi mesopustari da se jave predsjedniku Udruge umirovljenika Grada Novog Vinodolskog Bojanu Zoričiću na 091/5136 033 ili predsjedniku Mesopustarskog društva Dinu Stošiću na 095/5983 803.



»Žitak mesopusta«


Često je dosad novljanski mesopusni običaj bio povod za opsežna istraživanja melografa i etnografa te etnomuzikologa. U sklopu običaja piše se i na središnjem trgu čita »Žitak mesopusta«, spjevana osuda u stihu osmercu čovjeku-lutki od slame, mesopustu, krivcu za sve nedaće tijekom godine, a na »Mesopusni pondiljak«, održava se u Domu kulture također tradicionalno Prelo i Mesopusni šušur s igrokazom koji redovito ispuni veliku dvoranu, najveću u gradu.


Organizatori svih mesopusnih događanja u Novom su Katedra čakavskog sabora Novljansko kolo, KUD »Ilija Dorčić«, Mesopustarsko društvo i Centar za kulturu Grada Novi Vinodolski. Pokrovitelji su Grad Novi Vinodolski i Turistička zajednica grada Novog Vinodolskog.