Izniman događaj

Drevni novljanski običaj: Mlada Mesopustova i ovoga je leta rekla »da«

Franjo Deranja

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin



Za Novljane velik, značajan i zaista izniman događaj – “oženila” se njihova Mlada Mesopustova! Stotinjak mladića odjevenih u muške i ženske novljanske narodne nošnje, preduhitrivši sve rodne ideologije i neke konvencije, poput Istanbulske, obavili su tradicijski čin vjenčanja.


Na trgu je “zakon” obavio Miljenko Žanić, između ostalog kazavši – mala j` mlada i “de jure” naš spomenik od kulture. To j` lipota, to j` milina ča delaju ta dičina – a onda se prvi put ove godine zaigralo nadaleko poznato novljansko narodno kolo, i to na mjestu gdje se oduvijek i igra, ispred frankopanskoga Kaštela.



U kolu “pivači” junačkih narodnih pjesama i poziv u kolo – Hajd` u kolo ki j` za kolo, u kolu smo svi jednaki! Na čelu svadbene povorke ovaj put su momci koji će cijeloga mesopusnoga razdoblja predvoditi skupinu Mesopustara – advitor je Fran Žanić, a dvojica kapetana Viktor Jovanović – prvi kapitan i Ivan Mataija – drugi kapitan. Svoju Mladu Mesopustovu imaju i “Mali mesopustari”. Njihov advitor je Rikardo Žvanović, a “kapitani” Dario Furjan i Erik Trstenjak.




Sve to, što se tiče vjenčanja, zapravo “ženidbe” Mlade Mesopustove, odvija se kao i nekada, prije mnogo godina i desetljeća, zapravo i prije više stoljeća. Novljani zdušno nastavljaju tu dugu tradiciju, taj drevni mesopusni običaj.


Ove godine čitav običaj odvit će se tijekom veljače koja zna biti pravi zimski mjesec, ali poučeni iskustvom, a posebice fanatičnom odanošću svojoj folklornoj, mesopusnoj tradiciji, Novljani će i ovaj put ostvariti cjelokupan i cjelovit program svojega Mesopusta.


*Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista od ponedjeljka, 10. veljače