Ukusne delicije

Dani Slavonije: Slavonci na četiri dana ‘zauzeli’ Crikvenicu

Biljana Savić

Dolazimo već tri godine, ne pamtim da je bilo ovoliko posjetitelja kao danas, prodali smo već 70 litara čobanca, 50 litara graha i otopili i prodali sto kilograma čvaraka, kazao je Pavo Baotić



CRIKVENICA Na Trgu Stjepana Radića u Crikvenici počeli su Dani Slavonije, namirisao ih je svatko tko je jučer prošao Crikvenicom, a mirisat će ih i kušati još tri dana, sve do četvrtka. Samo jučer do prve kiše koja je počela padati već u 16 sati, posjetitelji su pojeli skoro sve što se kuhalo.


– Ovdje dolazimo već tri godine, ne pamtim da je bilo ovoliko posjetitelja kao danas, prodali smo već 70 litara čobanca, 50 litara graha i otopili i prodali sto kilograma čvaraka, kazao nam je u ime organizatora Pavo Baotić, vidno oduševljen prijemom domaćina.



– Imamo izuzetno dobru suradnju s Gradom Crikvenicom i turističkom zajednicom, postali smo prijatelji. Mi Slavonci nemamo kome prodati sve ovo što proizvedemo, Primorje nam je uvijek dobro tržište pa ljudi na sajmu nešto i zarade, naglašava Pavo Baotić.





Crikvenica se ovom manifestacijom opet spojila s kontinentalnom Hrvatskom. Uz samo more zamirisali su slavonski čobanac i grah s kobasicom, stopili su se Slavonija i Primorje. Crikveničani i svi posjetitelji mogu uživati u posebnom spoju mora i kontinenta i na ležeran i zabavan način upoznati bogatu baštinu Slavonije i počastiti se tradicionalnim slavonskim delicijama. Sve to predstavljeno je i svim čulima ponuđeno na sajam s raznovrsnom i bogatom ponudom izvornih slavonskih proizvoda i delicija, poput domaćeg sira, suhomesnatih proizvoda kao što su kulen, čvarci, kobasice, slanina.., zatim meda, tradicionalnih slavonskih kolača, voćnih rakija, vina i raznih likera. Svi posjetitelji na štandovima mogu vidjeti i tradicijske rukotvorine, kao što su bošnjačka rukotvorina šlinga i zlatovez te slavonske etno kreacije, ali i tipične suvenire poput svjetski poznatih licitarskih srca. Na sajmu se predstavljaju izlagači iz Vukovarsko-srijemske, Brodsko-posavske i Osječko-baranjske županije. Vrijedna slavonska tradicija predstavljena je i kroz gastronomiju i na licu mjesta se pa će se pripremaju karakteristična slavonska jela, poput slavonskog čobanca i graha s kobasicom. Također, sekcija KUD-a »Branimir« iz Bošnjaka »Bošnjačke snaše« na sajmu pripremaju pomalo zaboravljeni slavonski kolač »listarić« odnosno »poderane gaće«, a posjetitelji mogu vidjeti i topljenje slavonskih čvaraka na tradicionalni način.

Organizator ove manifestacije je Udruga branitelja proizvođača »Panonija«, suorganizatori su Turistička zajednica Grada Crikvenice, Vukovarsko-srijemska županija i Općina Bošnjaci, a pokrovitelji Grad Crikvenica, Vinarija »Dragun« Ilok i »Dekameron« Bošnjaci.