"Tjedan plave ribe"

Crikvenička rivijera sedam dana mirisat će po plavoj ribi

Biljana Savić

Glavna snaga Tjedna plave ribe su lokalni ugostitelji / Snimio Ivica TOMIĆ

Glavna snaga Tjedna plave ribe su lokalni ugostitelji / Snimio Ivica TOMIĆ

U Tjedan plave ribe, koji je nastao na projektu Cesta plave ribe što ga je osmislila TZ Crikvenica uključilo se dvadesetak restorana i Srednja škola dr. Antuna Barca, a svih 400 porcija planulo je za manje od dva sata



CRIKVENICA  Sinoć je u Crikvenici počeo Tjedan plave ribe, po čijim će specijalitetima idućih sedam dana mirisati Crikvenica, Dramalj, Jadranovo i Selce. Specijalitete od plave ribe na Trgu Stjepana Radića perezentirali su ugostitelji uključeni u ovaj projekt i Srednja škola dr. Antuna Barca, i prodavali ih po simboličnoj cijeni od deset kuna, a u roku od nepuna dva sata planulo je svih 400 porcija, pa je onima što su došli malo kasnije preostalo utješiti se kapljicom vina.


Da, posjetitelji su imali raznovrstan program – tematske radionice o izradi tradicionalnih jela, soljenja i filetiranja ribe i prezentaciju ribolovnih alata, te zabavni program uz Gradski zbor Crikvenica i klapu Arija.


Predstavljena je i zanimljiva ribarska kuharica »Plavuše bez kostiju«, autora Darka Baretića koja sadrži recepte brojnih ribljih jela… Ipak, sve je posjetitelje najviše privukao miris ribe, plave ribe, pa su pohrlili na gastro stolove gdje su uživali u lazanjama od plave ribe, kanapeima od inćuna, ribljim ražnjićima, zamotuljcima od srdela, salati od tune, medaljonima skuše u tikvicama s palentom i umakom od rajčice te neizostavnim crkveniškim rupicama. Sav prihod namijenjen je nabavci gastro opreme Ugostiteljskoj školi dr. Antuna Barca Crikvenica.   


Nakon što su jučer promovirali svoja jela na Trgu Stjepana Radića, ugostitelji će cijeli tjedan te specijalitete u svojim lokalima nuditi po promotivnim cijenama sniženim za 20 posto, a ostatak godine po standardnim cijenama.





Plavi se tjedan vezuje uz projekt Cesta plave ribe, koji je osmislila Turistička zajednica Grada Crikvenice, a temelji se na bogatoj ribarskoj prošlosti ovoga kraja. Dvadesetak restorana s područja rivijere ima markicu Cesta plave ribe, kojom poručuju da u stalnoj ponudi imaju jela od plave ribe.


Vrijednost projekta je prepoznala i struka, pa je 2014. godine osvojio nagradu Simply the best u kategoriji tradicijsko-gastronomske manifestacije, a dodijelili su je Udruga hrvatskih putničkih agencija i turistički časopis Way to Croatia.


   Tijekom Tjedna plave ribe bit će organizirane i besplatne kuharske radionice pripreme plave ribe pod vodstvom iskusnih majstora kuhinje.