Glavna snaga Tjedna plave ribe su lokalni ugostitelji / Snimio Ivica TOMIĆ
U Tjedan plave ribe, koji je nastao na projektu Cesta plave ribe što ga je osmislila TZ Crikvenica uključilo se dvadesetak restorana i Srednja škola dr. Antuna Barca, a svih 400 porcija planulo je za manje od dva sata
CRIKVENICA Sinoć je u Crikvenici počeo Tjedan plave ribe, po čijim će specijalitetima idućih sedam dana mirisati Crikvenica, Dramalj, Jadranovo i Selce. Specijalitete od plave ribe na Trgu Stjepana Radića perezentirali su ugostitelji uključeni u ovaj projekt i Srednja škola dr. Antuna Barca, i prodavali ih po simboličnoj cijeni od deset kuna, a u roku od nepuna dva sata planulo je svih 400 porcija, pa je onima što su došli malo kasnije preostalo utješiti se kapljicom vina.
Da, posjetitelji su imali raznovrstan program – tematske radionice o izradi tradicionalnih jela, soljenja i filetiranja ribe i prezentaciju ribolovnih alata, te zabavni program uz Gradski zbor Crikvenica i klapu Arija.
Nakon što su jučer promovirali svoja jela na Trgu Stjepana Radića, ugostitelji će cijeli tjedan te specijalitete u svojim lokalima nuditi po promotivnim cijenama sniženim za 20 posto, a ostatak godine po standardnim cijenama.
Plavi se tjedan vezuje uz projekt Cesta plave ribe, koji je osmislila Turistička zajednica Grada Crikvenice, a temelji se na bogatoj ribarskoj prošlosti ovoga kraja. Dvadesetak restorana s područja rivijere ima markicu Cesta plave ribe, kojom poručuju da u stalnoj ponudi imaju jela od plave ribe.
Vrijednost projekta je prepoznala i struka, pa je 2014. godine osvojio nagradu Simply the best u kategoriji tradicijsko-gastronomske manifestacije, a dodijelili su je Udruga hrvatskih putničkih agencija i turistički časopis Way to Croatia.
Tijekom Tjedna plave ribe bit će organizirane i besplatne kuharske radionice pripreme plave ribe pod vodstvom iskusnih majstora kuhinje.