Zbor građana

Crikveničane najviše zanima što će biti s koncesijom za gradsko kupalište

Biljana Savić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Građane brine zašto se koncesija raspisuje na dugačko razdoblje od 20 godina, na što su dobili odgovor da se koncesija uvijek može oduzeti. Također su iskazali brigu što će ulaz na kupalište biti slobodan



CRIKVENICA – Zbor građana Mjesnog odbora Crikvenica– centar pobudio je velik interes pa nije za sve bilo mjesta u Gradskoj vijećnici. To ne čudi jer je zbor građana održan nakon punih 18 godina pa su mnogi slušali raspravu i postavljali pitanja s hodnika. No, unatoč velikom odazivu građana, sva pitanja uglavnom su se vrtjela oko gradskog kupališta, Strossmayerovog šetališta i parkirališnih mjesta kojih nema ni za lijek.


Urbanistički plan


Brojni građani iz medija se još nisu informirali da će Primorsko-goranska županija ove godine raspisati natječaj za koncesionara gradskog kupališta, za koje su se građani složili da je jedini biser i turistički adut Crikvenice. Kad su na zboru građana čuli da će dobiti koncesionara, brinulo ih je zašto se koncesija raspisuje na tako dugačko razdoblje od 20 godina, na što su dobili odgovor da se koncesija uvijek može oduzeti. Također su iskazali brigu što će ulaz na kupalište biti slobodan, a zamjenica gradonačelnika Silvia Crnić umirila ih je odgovorom da će kupalište sukladno ulaganjima koje propisuje koncesija izgledati svjetski i imati cjelogodišnju namjenu te da će kao takva uvijek imati kvalitetne goste koji će trošiti na razne sadržaje.


Uz mnogobrojne građane, zboru su se odazvali gradonačelnik Damir Rukavina, njegova zamjenice, gradski vijećnici i vijećnici MO-a Crikvenica – centar. Zamjenica Crnić pozvala je Crikveničane da koriste portal Gradsko oko putem kojeg mogu upućivati komunalne primjedbe, no građani su na to odmahivali rukama, uz komentare da su odgovori na tom portalu često smiješni, a uvijek spori.




Vijećnik Igor Posarić smatra da projekt uređenja glavne gradske plaže nije usklađen s urbanističkim planom Miramare i pitao je bi li i sljedeće sezone plaža mogla ostati bez koncesionara.


– Netko tko izgubi na natječaju može uputiti žalbu i zbog nepodudaranja s planom srušiti natječaj – ustanovio je Posarić, na što mu je pročelnica gradskog Upravnog odjela za investicije, prostorno uređenje i imovinu Vjekoslava Glavan odgovorila da je projekt uređenja plaže usklađen s prostornim planom Miramare.


Anton Parat je upozorio na to da je prije petnaestak dana jugo odnijelo pijesak, ali i pokrilo 50 metara plaže šljunkom.


– Ako se ovako nastavi, kupalište više neće biti pješčano. Bilo bi bolje da se naplaćuje ulaz na plažu, pogotovo ako bi Eko Murvica, koja je dobro održavala plažu, dobila koncesiju. Ako dobije netko kome je samo bitno izbiti lovu u dva mjeseca, neće biti dobro – kazao je Parat i upozorio da se noću vozi rally po Ulici kralja Tomislava, uz brzine od 70 do 100 kilometara na sat, te zatražio postavljanje kamera. Zamjenica Crnić je rekla da se može uputiti inicijativa policiji za postavljanje kamere. Katarina Šegota pitala je je li se vodilo računa o potrebama stanara pri osmišljavanju Strossmayerovog šetališta.


Tek prva skica


– Trebalo je pomiriti sve interese, i stanara i ljudi, svi moraju biti svjesni da se mora voditi računa da bude mjesta i za ugostiteljske terase, i za zelene površine, i za parkirališna mjesta. Riječ je o tek prvoj skici koja i postoji kako bi se uvažile primjedbe građana – kazala je zamjenica Crnić.


Dalibor Barbalić dobio je veliki aplauz nakon što je kazao da nema potrebe graditi novo Strossmayerovo šetalište, već da je dovoljno urediti postojeće.


Nakon puno pobuna građana zbog nedostatka parkirališnih mjesta za stanare u centru, gradonačelnik Damir Rukavina je odgovorio da je u lokalnim ulicama nemoguće riješiti parkiranje za sve vlasnike vozila te najavio da će dio problema riješiti gradnja parkirališta kod rasadnika te da će tamo moći parkirati vlasnici vozila kojima auto ne treba svaki dan.