Anton Bilić

Crikvenica i Novi su ponosni na državnog prvaka iz biologije

Anto Ravlić

Oduševljen sam. Nisam očekivao takav uspjeh, ali sam mu se potajno nadao, kaže Anton Bilić



CRIKVENICA Novljanin Anton Bilić, učenik trećega razreda opće gimnazije Srednje škole dr. Antuna Barca Crikvenica, osvojio je titulu državnog prvaka iz biologije. Pobjeda je još slađa jer je izborena u Crikvenici, a dodatno zadovoljstvo je i pobjeda male škole iz malog grada nad prestižnim gimnazijama.


Na državnom prvenstvu nastupilo je 108 učenika sedmih i osmih razreda osnovne te srednjoškolaca. U logistici je bilo sedamdesetak njihovih mentora te 28 članova državnog povjerenstva. Natjecanje je podijeljeno u dva segmenta, natjecanje u znanju i projektima. Uglavnom su na natjecanje stizali učenici iz velikih gradova. Među 50 natjecatelja u segmentu znanja, tek troje iz Primorsko-goranske županije, uz Antona učenici iz Rijeke i Čabra. Anton je kao učenik trećeg razreda u svojoj konkurenciji imao 13 kolega. Troje iz Zagreba, dvoje iz Pule te učenike iz Zaboka, Gospića, Pazina, Vinkovcaca, Osijeka, Karlovca, Čabra i Nove Gradiške.


Antonova mentorica i profesorica biologije Dolores Matetić ističe da je uspjeh mladog Novljanina jedan od najvećih uspjeha male škole iz malog mjesta i dokaz kvalitete rada. Crikvenička škola dva puta je imala državne prvake, iz matematike i njemačkog. Anton nije usamljen u uspjesima, ove godine SŠ Dr. Antuna Barca može se pohvaliti i sedmim mjestom iz geografije na državnom natjecanju.




– Anton je toliko predan radu, organiziran, sistematičan… Već sam navikla da me već ujutro čeka s pitanjima. Samo riječi hvale. I državno povjerenstvo je pohvalilo Antona prepoznavši njegovo znanje i pristup. Anton je izvrstan u matematici, kemiji i fizici, hrvatskom. Dok se nismo počeli pripremati, nisam znala da ima toliko afiniteta prema biologiji. Biti prvi na državnom natjecanju je velika stvar to je teško natjecanje sa zahtjevnim zadacima koji traže predznanje – hvali prvaka ponosna mentorica.


– Biologija nije na listi omiljenih predmeta. Djeca su sklonija društvenim znanostima, slaže se mentorica. A što kaže pobjednik?


– Oduševljen sam. Nisam očekivao takav uspjeh, ali sam mu se potajno nadao. Moje pripreme počele su već na početku školske godine. Biologija je kompleksan predmet i traži sustavan rad. Postizao sam značajne uspjehe i prijašnjih godina na županijskim natjecanjima što je također pridonijelo ovom uspjehu. Dobro su mi došla i znanja iz kemije, fizike i psihologije. Koristio sam i brojnu literaturu vezanu za ta područja. Osvajanje prvoga mjesta na državnom natjecanju donijelo mi je i poziv za testiranje i mogućnost sudjelovanja na biološkoj olimpijadi – kaže Anton. Mama Sanja otkriva da Anton ide u dvije škole. Završava šesti razred glazbene škole, gdje svira harmoniku. Uz brata Marina, najmlađi je sopilaš u Novom Vinodolskom. Treba sve to stići.


– Važna je dobra organizacija, posvećenost i ljubav prema znanosti. Volim glazbu, književnost i vožnju biciklom te tome posvećujem sve svoje slobodno vrijeme – kaže Anton.


Je li teže doći do vrha iz male škole, pitamo Antona.


– U svojoj sam školi dobio sva potrebna znanja, a uspjeh najviše ovisi o motiviranosti pojedinca i njegovu zalaganju. U većim sredinama veća je i koncentracija uspješnih učenika, pa to stvara i poticajno ozračje.


Kako državni prvak gleda na hrvatski obrazovni sustav?


– Smatram da ima nepotrebnog gradiva u pojedinim predmetima. Posebno bih pohvalio uvođenje informatike kao obveznog predmeta.


Anton stiže iz prosvjetarske obitelj. Djed Bogoslav je predavao na fakultetu, baka Anđelka je bila učiteljica u OŠ Turnić iz koje je Anton preselio u Novi u petom razredu. Mama Sanja je također profesorica.


– Najprije je bio šokiran pobjedom jer je bila strašna konkurencija, a na kraju je bio jako ponosan. Kad je pbijedio na županijskom natjecanju nekako se nadao lijepom putovanju na državno natjecanje. Možda Dubrovniku. A onda jave da je natjecanje kući, objašnjava mama pobjednik. Gdje će na fakultet, logično je pitanje za mamu pobjednika.


– Jako ga zanima matematika. I fizika. Dosad nije prednost davao biologiji. Anton jako lijepo piše, lani je bio pobjednik Pozice, literarnog natjecanja mladih Crikvenice, Poreča i Zaboka. Spominjao je i medicinu – otkriva mama Sanja.