Vječna tema

CRIKVENICA I NOVI SE ŽALE NA GUŽVE ‘Autobusi s kupačima koji dolaze na jedan dan su preveliki pritisak na grad’

Anto Ravlić

Kad bi svi jednodnevni turisti odlučili platiti ulaznicu i kupati se na glavnoj gradskoj plaži, zauzeli bi kompletnu plažu / Arhiva NL

Kad bi svi jednodnevni turisti odlučili platiti ulaznicu i kupati se na glavnoj gradskoj plaži, zauzeli bi kompletnu plažu / Arhiva NL

Grad Crikvenica je proveo anketu na gradskoj Facebook stranici na koju su stigla čak 632 glasa i 78 posto je podržalo moguće ograničenje dolazaka autobusa kojih zna stići i po 80 s 5.000 jednodnevnih turista. Novi je prije donošenja mjera odlučio konzultirati ministra turizma



Jednodnevni izleti iz unutrašnjosti u špici sezone vječna su tema u Crikvenici i Novom Vinodolskom. U sezoni u Crikvenicu zna stići osamdesetak autobusa dnevno s pet tisuća jednodnevnih turista. Kad bi odlučili platiti ulaznicu i kupati se na glavnoj gradskoj plaži, zauzeli bi kompletnu plažu. Impozantan broj, no radi se o turistima koji vrlo malo troše, a stvaraju gužvu u Crikvenici, reći će ogromna većina Crikveničana. Nedavna anketa je pokazala da bi Crikveničani rado smanjili broj jednodnevnih turista. U anketi na gradskoj Facebook stranici postavljeno je pitanje: Smatrate li da bi Grad Crikvenica trebao ograničiti dolazak autobusa s jednodnevnim turistima u vrijeme ljetne sezone? Stigla su čak 623 glasa i 78 posto sudionika ankete podržalo je moguće ograničenje. Bio je to dodatni signal da bi akcija kojom bi se uvelo reda dobila podršku Crikveničana.


Odluka spremna


Da bi se osigurala kvalitetna turistička ponuda i omogućio nesmetan svakodnevni život građana tijekom ljetne sezone, gradonačelnik Crikvenice Damir Rukavina predlaže Gradskom vijeću Grada Crikvenice donošenje odluke o posebnom prometnom režimu. Gradonačelnik Rukavina uputio je, nakon savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, gradskim vijećnicima Odluku o zaustavljanju i parkiranju turističkih autobusa na području Grada Crikvenice. U obrazloženju stoji da se tijekom ljetne sezone zbog visokog priljeva gostiju u danima vikenda naselja Selce, Crikvenica, Dramalj i Jadranovo suočavaju s poteškoćama i otežanim funkcioniranjem.


Da bi se grad rasteretio te da bi se poboljšala kvaliteta cjelokupne turističke ponude, gradonačelnik Rukavina predlaže Gradskom vijeću donošenje mjera kojima će se već ove sezone omogućiti lakši i nesmetan protok prometa tijekom najfrekventnijih dana u ljetnoj sezoni. Odlukom se posebno uređuje zaustavljanje i parkiranje turističkih autobusa u zoni posebnog prometnog režima na području Grada Crikvenice (naselja Selce, Crikvenica, Dramalj i Jadranovo), uvjeti koje moraju ispunjavati prijevoznici ako žele ulaziti, zaustaviti ili parkirati turističke autobuse u zoni posebnog prometnog režima te prekršajne odredbe za slučaj postupanja suprotno odredbama Odluke. Nova pravila ne bi se odnosila na turističke autobuse s gostima koji imaju osiguran smještaj u hotelima u zoni posebnog prometnog režima.




Što sve točno predlaže odluka, kako će se postaviti vijećnici i kako će Crikvenica dočekati kolone autobusa, bit će jasno na sjednici čije je održavanje planirano sljedeći četvrtak, 12. travnja 2018.


Fino ne ide


U Novom Vinodolskom o jednodnevnim izletima razgovarali su s ministrom turizma Garijem Cappellijem. Predsjednik gradskog vijeća Neven Pavelić konstatirao je da ima divnih ljudi među jednodnevnim izletnicima, no da se Novi marinama i obnovljenim hotelima diže na razinu četiri zvjezdice i da teško može funkcionirati kao destinacija s četiri zvjezdice uz jednodnevne izlete.


– Donesu sa sobom sve što im treba od hrane i pića, potrošači su nikakvi, leže po parkovima. Postoji li rješenje? – pitao je Pavelić.


Ministar Capelli je predložio da se problemu pristupi mekše, s razumijevanjem, da jednodnevne goste dočeka letak dobrodošlice u autobusu u kojem će se objasniti da dolaze u grad poznat po kulturi, s tradicijom turizma dugom 140 godina te da u skladu s tim poštuju turističku i ekološku kulturu koja vrijedi u Novom.


Gradonačelnik Novog Velimir Piškulić se požalio da dosad na fin način nije išlo i da se razmišlja o check-pointu koji funkcionira u turističkim odredištima u inozemstvu. Ministar turizma je apelirao da se ponovno pokuša zamoliti turiste da zajedno s Novljanima zidaju imidž grada turizma, kulture, ekološki osviještenoga grada.